ШЕСТ ВЛИЯТЕЛНИ ФАМИЛИИ УПРАВЛЯВАТ В БСП – РУСЕ

Екатерина Заякова еднакво добре се справя и с партийните си ангажименти и с пеенето

В русенската организация на БСП управляват шест семейства, установи репортерска проверка. Влиятелните фамилии са в ръководството на партията и от години упражняват власт в местната политическа централа, сигнализираха завидeли на идилията политици от дясното пространство.

Една от двойките – майка и син, са Цеца и Георги Колеолови. 

Дамата е шефка на Инспекцията по труда и в ръководството на червените, а синът й Георги Колеолов е лидер на младежката организация. Съпругата му и понастоящем млада майка Корнелия Романова също членува в столетницата и е член на пленума на партията. Братът на Цеца Колеолова, Свилен Станчев, също фигурира в общинското ръководство на червените. Цеца и Свилен са деца на о.з. полковник Станчев, доскорошен партиен секретар на една от най- големите партийни общински организации.  

Друга двойка – брат и сестра, са Веселин и Екатерина Заякови.

Кръвните роднини дори седяха заедно един до друг в миналия местен парламент, припомнят паметливи. Доцент Веселин Заяков не можа да влезе в местния парламент, но затова пък на отчетно-изборната конференция на местната структура през ноември миналата година стана зам.-председател на партията и дясна ръка на партийния вожд Иван Иванов. Заяков е един от бащите на новата партийна програма, приета на конгреса със срок на годност 25 години. Екатерина Заякова също не е член на местния парламент.  Юристката влезе в БСП през 2002-а година, по комунистическо време тя беше инструктор на ДКМС, съпруга e на Владимир Колев, бивш шеф на Комсомола в Русе, който обаче не членува в партията-майка. Доцентът многократно е подчертавал, че е трето поколение социалист. Заякови по майчина линия са рода на комунистическия кумир Здравко Чампоев. Близка до семейство Заякови е и Десислава Дивчева, която през ноември също стана член на червеното партийно ръководство, преди това тя оглави Агенцията за държавни вземания, зам.-председател е и на Общинската избирателна комисия. Майката на Десислава – Мария Дивчева, е технически секретар на областното и общинско соц.-ръководство повече от десетилетие.

Икономистът Петър Хинков и снаха му Милена Хинкова

са членове на пленума, а дамата наскоро бе преизбрана като заместник партиен шеф и стана  говорител на партията. Хинкова, която по баща е Дряновска, влезе в БСП също през 2002-а, нейната майка Спасийка Дряновска беше касиер в БСП – Русе точно 15 години. Петър Хинков е син на Хинко Хинков, който преди 10-и ноември беше в ръководството на Окръжния комитет на БКП и оглавяваше структурата на активните борци против фашизма и капитализма. Сега Петър Хинков е партиен секретар и при отчетно-изборни партийни конференции през последните 12 години винаги е бил шеф на комисията за избор на председател на партията в Русе. Съпругът на Милена – Илиян Хинков, в младостта си е бил комсомолски секретар в КТМ. После, заради високите си резултати в организационната работа, е бил привлечен на работа като офицер в Държавна сигурност, припомни бивш негов колега. Тогава в редиците ни влязоха комсомолски и партийни секретари, за да се оздрави ДС, каза колегата му. Сега  Илиян Хинков е деполитизиран и е шеф на отдел “Кадри” в ОДП. Нито един негов колега от ДС не е останал вече на работа в МВР, подчерта източникът. Илиян Хинков е и единствената връзка на БСП – Русе с бившата Държавна сигурност.

Семейство Величка и Изидор Айзнер са заедно и вкъщи, и в партията от години,

че и в новоизбрания Общински съвет на БСП. Въпреки че Изидор е роднина на видния революционер Изидор Айзнер, никога, поне до момента, не изтъквал родството си, категорични са социалисти. Айзнер винаги през последните 12 години е бил техническото лице, което обработва изборните резултати за шеф на партията.

Пламен Рашев и сестра му д-р Зоя Рашева са друга роднинска двойка в червените редици

и са членове на общинското соц.-ръководство. Рашев е общински съветник от миналата година, член на изпълнителното бюро, и от дълго време е и партиен секретар на основната партийна организация, в която членува общинският вожд Иван Иванов. Пламен и Зоя са деца на Христомир Рашев, бивш шеф на Държавен и финансов контрол, който през комунизма е бил в апарата на Окръжния комитет на БКП.

Още едно семейство има в БСП – Петър Мускуров и съпругата му Анна Мускурова.

Двамата са другари в живота и в партията, но съпругът е едни гърди пред жена си, защото оглавява общинската контролна комисия. За да бъде избран, му помогнал фактът, че преди 10-и е бил сред водещите инструктори в Окръжния комитет на БКП.

Равносметката показва, че общо от 61 членове на пленума 15 са обвързани в тесни семейни отношения. Редови социалисти си задават въпроса дали в Закона за политическите партии, който се очаква да бъде приет тази година, не трябва да фигурира и параграф за конфликт на интереси в партийните ръководства.

Милена Хинкова говори с плам на 47-ия конгрес, макар и загърбила вожда


Валентина НИКОЛАЕВА
Мария САШЕВА
Вестник “Бряг”


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ДЕ ДА ИМАХМЕ И НИЕ ТАКИВА НОВИНИ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ И ЗАЩО ГРЪМНА ЕМИЛ КЮЛЕВ?

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ДРАШКОВ ИСКАЛ ДА МЕ СЪДИ!

НИКОЛАЙ ЙОНКОВ ПОСРЕЩАЛ ЮРГЕН РОТ В ХОТЕЛИТЕ СИ В РУСЕ И ШУМЕН

ВАНЬО ТАНОВ E СРЕД ОСНОВНИТЕ ИНФОРМАТОРИ НА ЮРГЕН РОТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1884

Posted by on ян. 7 2009. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.