ШВЕЙЦАРЦИТЕ ЗАБРАНИХА СТРОЕЖА НА МИНАРЕТА

ШВЕЙЦАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ ПОБЕДИ ЗЕЛЕНИТЕ В СПОР ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНАТА ИДЕНТИЧНОСТ И ТРАДИЦИИ В АЛПИЙСКАТА СТРАНА
Плаката на десницата
 
На референдум в Швейцария 57% от швейцарците решиха да забранят изграждането на минарета в страната. Инициатор на кампанията срещу строежа на мюсюлманските сгради беше Швейцарската народна партия. Според официалната й позиция минаретата са: "очевиден символ за политико-религиозно обсебване на властта, поставящо под въпрос основните свободи".
 
Вотът на избирателите дефакто бламира швейцарското правителство, което призова за отхвърляне на забраната. Берн се опасява, че въвеждането на забрана би довело до брожение сред мюсюлманската общност и би навредило на отношенията му с ислямските държави. В Швейцария живеят около 400 000 изповядващи исляма. Той е най-разпространената религия след християнството, но остава относително скрит. Има неофициални мюсюлмански молитвени помещения, а планове за изграждане на нови минарета почти винаги биват отхвърляни.
 
Защитници на правата на мюсюлманите бяха от партията на Зелените. Те обмислят да оспорят в Европейския съд за правата на човека в Страсбург забраната като нарушение на религиозната свобода, гарантирана от Европейската конвенция за правата на човека.
 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2747

Posted by on ное. 29 2009. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.