„ШВЕДСКИ” ПЛУЖЕК И „БЪЛГАРСКИ” СМОКИНИ

Ако си мислите, че няма нищо общо между един охлюв в Швеция и едно смокиново дърво в София жестоко сте се излъгали.
Голите охлюви, които в миналото са били напаст само в Южна Швеция, тази година за пръв път достигнаха най-северните части на страната в района на Умеа. Наглед невинната информация беше публикувана първо в местен вестник и после потвърдена и от Тед фон Прошвиц от Музея за естествена история в Гьотеборг. Някакъв гол охлюв, който напада насажденията стигнал Северна Швеция  (!?) –  голяма работа. Не е голяма работа, но е сериозен показател!

   
Голият плужек не може (или не можеше) да оцелее една средностатистическа шведска зима. Ако обаче промените в климата правят зимите по-меки  рискът подобни видове да се установят трайно на север. става огромен.
   Испанският плужек – убиец (Arion lusitanicus) е вид абсолютно чужд за традиционната шведска фауна. За пръв път се появява в там през 1975 година.  Днес голият охлюв е огромна заплаха за шведското земеделие, където хората се борят със суровия климат за всяко стръкче зеленина. Плужекът се е превърнал в една от най-честите теми в разговорите на шведските фермери в момента, като дори социалдемократическата партия призова за национална стратегия за справяне с проблема. Появата  на този вид на север е пряко следствие от глобалното затопляне. 
Но да се върнем у нас. България е страна с умереноконтинентален климат. Има 4 ясно отчетливи сезона. Южните ни планини спират топлите течения от субтропическата територия на Гърция. В южната ни съседка има един климат, а у нас друг.
    Посадени само преди 4  години в подножието на  северните склонове на Витоша смокинови дървета вече дават плод. И не е едно дръвче, а няколко, боднати просто ей така между корените с домати и ябълковите дръвчета в задния двор на една къща. Смокинята е типично средиземноморско растение, което иска специални условия, за да расте у нас. Без никакви грижи тези, които видях вече са по 3 метра.  С една дума глобалното затопляне не подминава и нашата страна.
    
Ясно е че нямаме силите да влияем на глобалните процеси, но трябва да видим какво може да направим у нас. Водите и горите са нашата застраховка срещу задаващата се „буря”.  Нито една капка вода не трябва да напуска страната и да се пилее. Нито една гора не бива да се изсича. Само след няколко години водата ще стане по-скъпа от петрола, а една гора расте за десетилетия. Въпросът трябва трайно да се насади в политическия  дневен ред на обществото, за да не се окажем  след няколко години жители на полупустинна земя покрита с прахоляк и нагорещени камъни.

Калоян Методиев

 


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

САЩ Е ГЛОБАЛЕН АГРЕСОР

ЗЕЛЕНИТЕ ИЛИ ГРИЙНИЗЪМ / ТЕМА4/

АНАРХИЗЪМ /ТЕМА 3/ 

МИЛИТАРИЗЪМ И ПАЦИФИЗЪМ/тема 2/

ГЛОБАЛИЗАЦИЯ, АНТИГЛОБАЛИЗЪМ И АЛТЕРГЛОБАЛИЗЪМ – ЗНАЕМ ЛИ КАКВО ОЗНАЧАВАТ?  / тема 1 /

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1481

Posted by on сеп. 25 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.