ШВЕДСКИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ИСКАТ ПРОМЯНА В НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПОЛЗА НА МЮСЮЛМАНИТЕ

Шведските социалдемократи призоваха за преразглеждане на листа с национални празници с аргумента, че поводите на мюсюлманското малцинство също трябва да бъдат включени.

Секретарят  на партията Карин Йемтин обяви пред шведските медии, че повечето офицални празници имат връзка с християнството. В мултикултурно общество, каквото според нея е шведското, си заслужава да се разреши този проблем.

Вероятно е решението за приемане на мюсюлмански празник да доведе до изключването на един от християнските. Йемтин обяви,че според нейната партия е невъзможно да се увеличи броя на сега съществуващите празници, но не е склонна да се спекулира за възможните алтернативи. Социалдемократите обаче имат предложение кой ден да е официален празник свързан с мюсюлманите. Една от опциите е Еид-ал-Фитр (Мюсюлманската вечер преди Рамадана).

Шведската хуманистка асоциация определи предложението за национален мюсюлмански празник като абсурдно. Председателят на организацията заяви: „Повечето шведи не са религиозни и не празнуват Коледа по религиозни подбуди, а като повод да се срещнат, да се хапнах хубава храна и да общуват помежду си. Същото се отнася и за мюсюлманите. Коледа вече не е християнски празник. Това е ден на който римляните са почитали бога на слънцето”.

В момента Швеция има 11 официални празника.
 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3852

Posted by on май 2 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.