ШАНЗ ЕЛИЗЕ: ЧАСТ ОТ ПАРИЖ, КОЯТО ЗАПАДНА ЗАВИНАГИ

FBL-WC2010-AFR2010-EGY-ALG-FRA

С ослепителни магазини, барове с момичета, груби и пияни посетители, това е претъпкано, стресиращо, безбожно скъпо място, което самите французи отбягват. Не, това не е описание на някой противен ъгъл в покрайните, а известно авеню – Шанз Елизе. И французите вече са бесни.

Като кореняк парижанин, родена точно на 150 метра от Шанз Елизе, която все още живее зад ъгъла, аз изпитвам смесени чувства за това място. Познавам тълпите, понеже чувам пиянските им пререкания под прозорците си късно нощем. Истината е, че днес булеварда почти няма какво да предложи освен търговските си вериги – H&M, Zara, Adidas, Nike – няколко кина, и ужасно скъпи кафенета, където кракът на един парижанин никога няма да стъпи.

Кореспондетът на ББС в Париж обвинява за случилото се дълго стоялия на поста кмет Жак Ширак. Това, което промени всичко беше откриването на станцията на метрото до Триумфалната арка през 1973, 4 години преди Ширак да бъде избран за кмет. Днес между 300 хиляди и половин милион хора излизат оттам всеки уикенд.

Истината е, че Ширак може да бъде обвиняван за „разкрасяването“ на булеварда през 1994, когато изхарчи цяло състояние да разширява тротоарите, да купува дизайнерски пейки и да позволява на кафенетата да се разширяват. Това домъкна още повече хора в района, наемите скочиха до небесата и сложи край на една епоха.

Това беше моят квартал, една странна екосистема от елегантност и старомодна простота, която имаше свой чар. Помня, на 10 години на път за зъболекаря, улових с поглед Марлене Дитрих да се разхожда с тежък грим, котюр, ръкавици и боне с воал, недалеч от Клуба на пътешествениците, който все още е там, но не е същият. На метри оттам, на улица Понтю, толкова отвратителна днес, имаше редица от рибни ресторанти с момичета и хулигани: всъщност, няколко филма с Жан Габен и Ален Делон са снимани там.

В следвоенните години Шанз Елизе беше истинска филмова територия. Дарил Занук се беше настанил в хотел Джордж V със своята любовница Жулиет Греко, откъдето продуцираше филми като например „Най-дългият ден“, който беше субсидиран от плана Маршал за евро-американски копродукции. Всяко голямо студио имаше офис на булеварда (Парамаунт беше на номер 33), а френска и американска филмова тълпа можеше да се види на Ла Фуке много преди човекът, който я предефинира със своята опозорена електорална партия – Никола Саркози – дори да е бил роден. Но през 1975 планът Маршал свърши и всеки се изнесе, заедно с парите и стимулите.

Днес там, където преди имаше книжарница стои Макдоналдс. Дупките от куршуми по стените, останали от боевете през август 1944 година бяха запълнени. Хотел Крилон, наскоро купен от саудитската кралска фамилия, беше последният, който гордо носеше белезите си. Сега вече е реновиран.

Като дете яздех шотландски понита и ходех на куклен театър в градините близо до Ронд Пойнт де Шанз Елизе; купувах си плочи в Синфония на номер 68 и ходех да гледам стари филми в кино Елизе, където сега може да откриете само редица от магазини за лъскави дрехи с поп музика, която кънти по улицата.

Тъжно, но аз нося известна отговорност за разрушението. През 1932 година моят пра-чичо, Ленонард слага началото на разложението като придобива първата търговска сграда, която някога е строена на Шанз Елизе, на номер 116. Това беше дръзко парче кубистка архитектура, със зиг-загообразна фасада и прави ъгли: по онова време предизвика скандал и за цели поколения предизвикваше гордост в семейството ни. Но вече не.

Автор: Ан-Елизабет Моте (в. Телеграф, Великобритания – 14 октомври 2013)

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7058

Posted by on окт. 15 2013. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.