ШАМАР ПО ИТАЛИАНСКИ

Поредният скандал разлюля Симеон Сакскобургготски, когото само преди няколко години сегашният президент наричаше Симеон Борисов. Няма как този скандал да не раздруса и НДСВ.

 

Партията дойде на власт през 2001 г. с фантастичен изборен резултат и огромен кредит на обществено доверие. Тогава, само заради две царски партии-ментета, които взеха към 4 % , движението не можа да стане абсолютният партиен хегемон у нас. И както дойде с огромния кредит, така го и изчерпа. Нямаше как тогава една партия да се прави на европейска и либерална, а да изпуска дребния детайл, че името на партията е идентично с името на лидера. Начинът, по който беше събрано НДСВ – малко на бързо, малко на прима-виста – също предполагаше конфликти и разцепления. И те не закъсняха. Разпадът бавно, но сигурно люспеше снагата на царското творение. Общественото мнение пък люспеше проценти от същатата тази снага. Единственото, което ги сплотяваше, беше ВЛАСТТА. С идеята да остане в тази власт лидерът заяви преди последните парламентарни избори, че няма да влиза в коалиция с комунисти. Какво стана, всички видяха.  Под лозунга “България в Европа”, близо до четенето на Евангелието от една черна особа, се промъкнаха отново в управлението, защото нямаше как партията да оцелее извън него. Има партии, родени да бъдат в опозиция (Комунистическата партия в Гърция например), партии, които могат да бъдат и в опозиция, и на власт, НДСВ е от третия тип – може да я има, само и единствено като управляваща. Откакто са в кабинета, царистите бяха по-тихи от водата. Единствените новини около тях бяха за дарения, посещения по ранзни домове, конкурси за рисунки и какви ли още не безмислени медийни еквилибристики. И изведнъж – шамар по италиански.                                  
Неведнъж депутати  и министри казваха, че най-големият ресурс на НДСВ е името на Царя. Медии и политици го громиха заради незаконно придобити имоти и открито го обвиняваха, че се е върнал само и единствено, за да осребри политическия си пост. Само преди няколко дни бившият монарх замеси името на България в голям международен скандал, тръгващ от Италия и обиколи първите страници на европейските издания. Неговият братовчед Виктор Емануил беше арестуван за корупция и сводничество. Телефонните му раговори, старателно следени дълги месеци наред, показали, че бизнес-интересите на позорния аристократ водят и към София. Спроед италианските вестници, “Симеон продал БТК, заради дворец в Швейцария”. Другата сделка, която той искал да осъществи чрез братовчед си, е строежът на т. нар. Царска болница, която нашият парламент спря. Според белгийската преса пък Симеон е гарантирал на Виктор спечелването на апетитни търгове, като “смазвал административния механизъм”. Общественото мнение още преди скандала смаза НДСВ някъде около 4-те %. Въпросът сега е смазан ли е окончателно и злощастният Кобург.
Интересно е и какво ще правят царистите на президентските избори. Нито имат кой да издигнат, нито кой да го подкрепи. Повечето висши ръководители на партията заявиха, че без кандидат ще се обезличат. Така е, но при всички случаи няма само да се обезличат, а направо ще се опозорят.
Какво ще се случи с парламентарната им група и министрите? Ами – ще се разбяга. Половината към БСП, за да постоят възможно най-дълго в Парламента. Да не забравяме, че и никога не са крили, че идеите на червената партия са им близки – Петканов, Кунева и разни други знайни и незнайни герои. Останалите – май отдавна се навъртат около общината и чакат само сигнала, за да минат в новия отбор. Трети – подобно на “Новото време” ще тръгнат по своя път и ще оплюят нашия монарх. Върви  после обяснявай, че нямаш сестра! А Негово Величество има!

 

Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=328

Posted by on юни 22 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.