ЧУДОТВОРНА ИКОНА В МАНАСТИРА “ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” ПОМАГА НА БЕЗДЕТНИ

 Чудотворна икона в манастира “Покров Богородичен” помага на бездетни  

След молитва в божия дом през 2007-а, видеозонът на варненско семейство показал тризнаци. Бебетата били кръстени преди дни на светото място.

Хиляди вярващи от цялата страна и дори от чужбина посещават ежегодно манастира “Покров Богородичен” край Свищов. Те търсят предимно избавление от мъките си, надежда за бъдещето или просто идват да благодарят пред образа на Дева Мария за споходило ги щастие. За съжаление обаче все още в Свищов има хора, които не са чували за манастира и никога не са го посещавали. В същото време миряни изминават стотици километри, за да кръстят децата си точно там или да се венчаят пред Бог. Има и редовни посетители от Свищов, но повечето са младежи и студенти. Често идвали хора от Бяла, Велико Търново, Плевен, Варна, Габрово, Попово, Смолян и други.

Историята


Манастирът “Покров Богородичен” е построен през 14-и век на мястото на древно тракийско селище. Според историците местността е с геомагнитно излъчване. Няма случайно място, на което е построен манастир, казват миряните. Затова и храмовете на такива места помагат за лечението на различни болести. Така се говори и за манастира край Свищов. Според вярващи, тук се церяло най-вече безчадие, очни болести и черни магии.                     
Храмът многократно бил опожаряван и разрушаван от турците, тъй като бил убежище на будни българи като Левски, Раковски и други. Точно до мястото, където е бил старият храм, през 1894 година е построен новият манастир.

 

Легендите                                               


Прочута в страната е и чудотворната икона на Света Богородица в манастира. Говори се, че тя притежава силата да помага на молещи се при безчадие и тежки очни болести. “Трябва силно да вярваш и чудото се случва”, казва отец Христо Павлов. Според него вярата е тази, която помага, защото пред Бога всички са равни.

Иконата също си има своята интересна история. По време на опожаряване и разрушаване на манастира тя е била укрита от монаси. Легенда разказва за намирането и от овчарче и връщането й в храма. По пътя си то намерило пеленаче, което взело със себе си и оставило в манастира. По-късно момченцето пораснало и живяло до края на живота си в светото място. Оттогава се смята, че Богородица помага на двойки, които не могат да имат деца.

Още през 16-17 век пък на турчин от Одрин, чиято жена била бездетна и сляпа, се явила Богородица и му казала да измие лицето на жена си с вода от манастира. Така и направил. Жената веднага прогледнала, а само след година родила и първото си дете. Турчинът тогава решил да се отблагодари за стореното чудо и направил златен обков на короната и ръката на Богородица. Туркинята приела християнска вяра. 

Друга туркиня от Анадола, известна със своята невиждана красота, също била бездетна. Когато посетила манастира и видяла чудотворната икона толкова много завидяла на нейната красота, че решила да я загрози и отчупила кутрето на дясната й ръка. След една година родила дете без пръсти на ръката. Върнала се разкаяна. Молила се, плакала. Когато се прибрала при детето пръстите му били израснали, но без кутрето – за назидание.                                 
Още идна история има за липсващото до ден днешен златно пръстче на Богородица. Преданието гласи, че то било откраднато от румънска знахарка – шарлатанка. Тя си мислила, че ще й помага да врачува. Но когато си тръгнала с лодка по Дунава, тя се разцепила и румънката се удавила.

“И днес чудотворната икона чака някой да й върне отчупеното пръстче. Може би в друго време, с друга история”, разсъждават миряните.

  

Чудото                                                                                


В днешно време Атанаска от Варна сънувала сън, в който й се явила Богородица. Било през януари 2007 г. Светицата й казала да отидат в манастира и да се чете молитва за дете. По това време Атанаска страдала, че снахата и синът й вече 13 години нямали деца. Дошли в Свищов, оставили бельо от лен и памук да постоят в манастира, за да поемат от духовния аромат. Заминали си те, вярвайки, че чудото ще стане, ако е рекъл Бог…                         

Няколко месеца по-късно видеозонът видял тризнаци. Родили се живи и здрави. Преди броени дни – на 27 юли, щастливите родители са кръстили децата си в манастира.

                       

Проблемите

 

Средствата са един от основните проблеми на манастира. През август 2006-а Ефимерий отец Христо                        

Павлов поема храма с 20 лв. в касата. Казва, че е трудно, когато си на самоиздръжка. Стотинките, оставяни пред иконата и приходите от продажбата на свещите не стигали за стопанисване на светото място. “Дори два месеца бяхме без ток, карахме със свещите. Зимата беше тежка – нямаме телефон, останахме и без хляб. Малко са свищовлии, които помагат с каквото могат. Много са обещанията”, тъжно разказва отец Христо.

Вярата днес

“Слаба е вярата на хората в този край. Най-силна е в Родопите. Трябва да се въведат часове по вероучение в училище”, смята отецът. Според него вярата е свобода, да не си подвластен на пороци, да си дисциплиниран и да уважаваш ближните си. Липсата на ценностна система в днешно време била един от основните проблеми на младежите. Мисионерството пък е основна задача на свещеника. “Труден и бавен е пътят, но подем има. Сектите оказват също огромно влияние, тъй като християнството е техен враг, защото е сила. Мюсюлманските държави са силни, защото са силно вярващи, а от там и силно дисциплинирани”, разсъждава той.

 

Вяра, Надежда и Любов,

апелира Ефимерий отец Христо Павлов. Дай Боже на всички Вяра в свободата, Надежда в бъдещето и доброто. И Любов – малката думичка, съчетаваща в себе си целия свят.


 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

 

ИТАЛИАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ДАВА СТИПЕНДИИ НА БЪЛГАРСКИ ДИЗАЙНЕРИ И АРХИТЕКТИ

 

БОЛЕСТИТЕ НА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ

 

С КОКТЕЙЛИ В БЯЛО, ЗЕЛЕНО И ЧЕРВЕНО ОТПРАЗНУВАХА СТАРТА НА ПЪРВАТА ИТАЛИАНСКА ПОРЕДИЦА ЗА РОДИТЕЛИ

 

БИСТРА БОЕВА: У НАС НЕ СЕ ОЦЕНЯВА КАКВО БОГАТСТВО ИМАТ ДЕЦАТА С КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР

 

ЕДНА ПОЛЕЗНА БЪЛГАРСКА КНИГА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1337

Posted by on авг. 13 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.