ЧУДНИЯТ СВЯТ НА ПЕЩЕРАТА ОРЛОВА ЧУКА

В СКАЛНИТЕ ГАЛЕРИИ СЕ РАЗМНОЖАВА ВИДА ПИСКЛИВ ПРИЛЕП, КОЙТО Е УНИКАЛЕН ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА

 

Пещерата Орлова чука е национален туристически обект. Разположена е на живописния ляв склон на река Черни Лом край град Две могили, Русенско. Името на пещерата е свързано с това на скалния венец, на който се намира входът й. В недалечното минало този венец е бил убежище на орли.
Входът на пещерата е открит през горещото юлско лято на 1941 г. от овчаря Стоян Спасов. По пладне той забелязал, че овцете му се натрупват на едно място. Решил да провери защо е така и когато се навел над пукнатината, почувствал че от нея излиза хладен въздух. Разместил няколко камъка и проникнал в пещерата. Пред него се открил непознатият и чуден свят на пещерата Орлова чука.
Благоустрояването на пещерата започва доста по-късно. Едва през 1959 г., когато по склона на пещерата се изграждат 124 каменни стъпала и се пробива изкуствен тунел – вход. През 1960 г. пещерняци от Русе проучват пещерата. В нишите откриват скелетите на две огромни пещерни мечки и три мечета. Установено е, че през старокаменната епоха, пещерата е била обитавана от неандерталци. Намерени са ножове, връх на копие и стъргалки от кремък. През каменно медната епоха тук е живял предшественикът на човека – кроманьонецът. От тогава са останали части от красиво украсен глинен съд, каменна брадва и др. В галериите й живеят над 15 пещерни вида. Най-големи колонии са образували прилепите. В скалните галерии се размножава и вида писклив прилеп, който е уникален за цяла Европа.
Пещерата Орлова чука представлява много сложна система от пещерни тунели, големи и малки зали. Изкуственият вход на пещерата отвежда до първата пещерна зала, наричана до 1976 Големият вестибюл. През тази година по време на Мартенските музикални дни, в залата изнася концерт Русенската филхармония, преминал при голям успех поради отличната акустика. Оттогава Големият вестибюл получава името Концертната зала. След това ежегодно, по време на Мартенските музикални тържества в Русе, в пещерата се изнасят концерти от различни състави.
На запад от Концертната зала се простира Голямата галерия, която отвежда до Големия и Малкия извор. Тук можем да се възхитим на каскадно оформени, много красиви малки синтрови езерца, изваяни от сребрист калцит и украсени по периферията с фини сталактити. Водата в езерцата е кристално бистра.
Най-голямата зала в пещера Орлова чука носи името Големите сипеи. Тук е и краят на благоустроената част на пещерата. По стените и на места има синтрови образувания, където могат да се видят фигурите на футболиста с топка в краката, тялото и главата на змията, главата и хоботът на слона, гълъбът, еленчето, готово за скок, и мечката, която се хвърля върху еленчето.
До залата на Големите сипеи е разположена по-малката зала Малките сипеи. На запад от главната галерия се отделя тунел, който завършва с малката, но красива Космическа зала. Наблизо, при малката зала Почивка, е оформен тунел, краят на който е богато украсен от калцитни кристали, наподобяващи пукнатини. Тази необикновено красива част от пещерния тунел с право носи името Рай.
Днес пещерата Орлова чука се посещава от десетки хиляди наши и чужди туристи годишно. До нея има изградена хижа, която се намира на 35 км южно от Русе, недалеч от с. Пепелина.
Разположена е на скален масив, до иглолистна гора край поречието на р.Черни Лом. Построена е през 1983 г., а основно ремонтирана през миналата година. Хижата представлява масивна двуетажна сграда, водоснабдена и електрифицирана, която дава подслон на 27 души.
Има кухня и столова с камина, външни тоалетни, вътрешни и външни чешми и баня. Местността е осеяна с иглолистни горички и хубави поляни. Предлага отлични услови за скално катерене, ориентиране, възможност за зелено училище, стрелба с лък, езда, интересни еко пътеки, условия за барбекю и др. В съседство има Бар и Тераса със 70 места. Цената на нощувките е 10 лв. на легло на първия и на втория етаж и 8 лв. на легло на таванския етаж, а деца до 6 години ползват базата безплатно.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЛАДИНИТЕ – ИЗЧЕЗВАЩИЯ НАРОД НА ДОЛОМИТИТЕ

ПОСЛЕДНИЯТ ДОМ НА ЙОТЦИ – АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ НА ЮЖЕН ТИРОЛ

НАЙ-СТАРИЯT ПОРНО МАГАЗИН В СВЕТА ЗАТВАРЯ ВРАТИ

НОРВЕЖКАТА ЦЪРКВА ИЛИ ИНТЕРЕСНОТО ХРИСТИЯНСТВО В СКАНДИНАВСКАТА СТРАНА

МЯСТО, КЪДЕТО МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ ВИСОКО В ШВЕЙЦАРСКИТЕ АЛПИ

НА ГОСТИ В ХАЛКИДИКИ

КРУИЗ С КОРАБ ИЛИ КАК ПОЧИВАТ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА

КАДИЗ И ОКЕАНА НА БРЕГА НА АНДАЛУСИЯ

АНТИГУА В ТЮРКОАЗЕНО И ЖЪЛТО

СЕКЕШФЕХЕРВАР – БРРРР… НЕ Е ЛЕСНО ЗА ПРОИЗНАСЯНЕ

НОРВЕГИЯ – СЕВЕРНАТА ПРИКАЗКА

КАВАЛА – НАКАЦАЛА ПО ХЪЛМОВЕТЕ

БУКУРЕЩ – СИВО, ТА СИВО

КАК РЕАГИРАТ ИСПАНЦИТЕ НА КРИЗАТА?

ЕДНА БЪЛГАРКА В АНДАЛУСИЯ – 1 част

КОПЕНХАГЕН

ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2938

Posted by on февр. 15 2010. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.