ЧИЯ ЗАСЛУГА Е БОКОВА?

Българката Ирина Бокова оглави ЮНЕСКО. Дипломатката спечели поста на ръководител за агенцията на ООН за култура в надпревара с египетския културен министър Фарук Хосни. Макар че при последното гласуване Франция подкрепи Бокова, привържениците на ислямския свят се изказаха остро против българката. Според анализатори не е изключено това да ескалира в още по-голямо напрежение.
В същото време самата Бокова не изневери на стила си, изказвайки се като дипломат, че всички кандидати са предложили много добри идеи и че  никога не е вярвала в сблъсъка между цивилизациите. ЮНЕСКО съществува за да носи толерантност, диалог, отбеляза Бокова.
Премиерът Бойко Борисов на свой ред каза, че това е огромно признание за България. „Осигурихме голяма подкрепа за кандидатурата на Бокова. Но в началото шансовете й да бъде избрана изглеждаха наистина малки", коментира по същия повод министърът на културата Вежди Рашидов.

А дали е така? И каква точно е истината за осигурената подкрепа? Случайно ли се отказа в последния момент другата силна фигура в надпреварата – Бенита Фереро-Валднер? Чия победа е това – българска или американска и ако толкова много сме лобирали за Бокова защо това става ясно едва след края на изборите, а не се разшумя по-рано?!
Макар че питанките в случая могат да бъдат много, сега единственият въпрос е – какво ще ни струва назначението, на нас, българите?
 


 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2533

Posted by on сеп. 24 2009. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.