ЧЕРВЕН КОНЕЦ НА РЪКАТА – ТРАДИЦИОННО ИЛИ МОДНО?

Все по-често и на улицата, и по телевизията, можем да видим хора, вързали си червен конец, на една от китките. „Най-заразени” от манията в момента са тийнейджърите. Поверието е, че червен конец се връзва против уроки. Но младите хора го възприемат като нещо интересно и модерно и някои от тях дори не са чували думата „уроки”, установи наше допитване сред ученици.
 

Няма точни данни кога се е зародила традицията да се връзва червен конец против уроки, но вярванията за това, особено при по-старото поколение, битуват и днес. „Навремето червени кончета се завързваха най-вече на онези, които са слаби, нежни, уязвими, малки или много красиви. Да не им е уроки, казвахме. Това са бебетата, хубавите девойки и родилките”, обяснява 75-годишната баба Маринка. Според нея не е важно как ще се върже червеният конец, но при жените конецът трябвало да се постави на лявата ръка, а при мъжете – на дясната.
Други поверия обаче гласят, че червеният конец винаги трябва да е на лявата ръка, за да е по-близо до сърцето и да не спира положителната енергия идваща от дясно. Подобно е схващането за червения конец на учението Кабала. Привържениците му го носят за защита, винаги на лявата си китка. Те смятат, че конецът трябва да се завърже на седем възела и да се произнесе молитва, защитаваща от уроки.

В традиционната българска култура червен конец се връзва задължително, на всеки, на Игнажден. Тогава започват така наречените "мръсни дни". Вярвало се, че водата не е кръстена и страшните сили се движат навсякъде. За да се защитят всички, които излизали от дома си по-тъмно трябвало да носят гривни от червени конци със синьо маниста, докато сами се разпаднат. Потърсихме мнението и на попове от православната църква. Те обаче бяха категорични, че
против уроки трябва да се пали свещ в храма и да се ползва светена вода, а не да се връзват кончета и камъчета.

Явно обаче част от политическия ни елит не се е допитвал до църквата или също смята, че трябва да е в крак с модата. Особено по изборите, може би за да не ги урочасат и да получат повече гласове, доста от нашите родни избраници се бяха „опаковали” с червен конец. Сред тях бяха дори бившият и настоящият премиер. Правеше впечатление, че Бойко Борисов например носеше символа на лявата си ръка. По телевизията той дори коментира, че го носи от пет години, за да не хващал уроки. Подобно на „наследника” си, Станишев също имаше конец на ръката, но на дясната.

В същото време освен политиците и тийнейджърите по старата нова мода с конеца са полудели и майките.В най-известните бг форуми, където те ежедневно контактуват темата присъства неизменно. Всички връзват на бебето червен конец, спорят дали нишката трябва да е вълнена, копринена или ленена, на коя ръчичка да е, до кога малчуганът да го носи, какви да са синците по него и т.н. Стига се дотам, че една майка дори искала от един коняр да свали от коня си синци, тъй като според нея, за да действат против уроки трябвало да са взети от животно.

Според съвсем други вярвания и теории червен конец се връзвал срещу безпаричие. Той бил основна добавка към всяка магия, независимо дали тя е за добро или за зло. По тази логика и
скъсаният джоб, зашит с червен конец, нямало да остане празен.

Разпространено е вярването и че различни цветове конци се връзват за различни поверия на китката. Но всички те били много силен амулет. В зависимост от материала и цвета дарявали с различни качества. Така например оранжевите и жълтите нишки защитавали от магии или просто от завистливи погледи.

Белите нишки помагали да се избегнат неочаквани изненади и непредвидени ситуации. Те развивали паметта, правели лек и увлекателен процеса на обучение. С една дума, белият конец, завързан на китката, е най-добрият амулет за ученици и студенти.
Нишки от син и небесносин цвят дарявали своите подопечни с умението да общуват. Превръщат ги в приятни събеседници и великолепни разказвачи. А едновременно с това повишават авторитета им в очите на околните.
Виолетовите "гривнички" защитавали от беди и нещастия, помагали да се избегнат опасни ситуации. Препоръчват се преди всичко на хората, чиито професии са свързани с риск.
Зелените нишки способствали за успех в паричните дела, защитават от измама и кражба.

Освен за цветовете, има и поверия от какъв конец да са нишките.
Така например памучните конци се използвали за защита от уроки и магия, а копринените – за привличане на любов и подобряване на финансовото положение.
Вълнените нишки били за защита и възстановяване. Три вълнени нишки (от оранжев до червен цвят), усукани на китката на дясната ръка, помагали за възстановяване на силите. Този амулет дарявал здраве.
Ленените нишки пък се използвали за направата на любовни амулети и гривнички, предназначени за защита на децата, гласят още поверията.

Ако всичко това ви се струва много вероятно, можете да го изпитате и проверите, ако ли пък не – поне сте научили нещо за поверията около червения конец и сами можете да прецените дали в днешно време това е завръщане на традицията или чиста мода. Най-малкото след този материал ще разбирате по-добре българските политици.

 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИМАТ ЛИ ГЕРБ ОБЕЦА НА УХОТО? Калоян МЕТОДИЕВ

АТАНАС РУСЕНОВ: ЗА УЕДРЯВАНЕТО НА ЗЕМЯТА В БЪЛГАРИЯ НЯМА АЛТЕРНАТИВА

ПРОГРАМАТА НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ: ЛЕВИ, ДЕСНИ, ФОКУС-МОКУС -Вл. КАРОЛЕВ, В. КАРАИВАНОВ

НАЙ-НЕИЗГОДНИЯТ СЦЕНАРИЙ ЗА ПЪРВАНОВ СЛЕД 5 ЮЛИ 2009 – Борислав АНГЕЛОВ

КАК ГЛАСУВАХА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ – Венелин Цачевски

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ ПО БЪЛГАРСКИ – Любима ЙОРДАНОВА

ПОТЪПКВАНЕТО НА СИМВОЛИТЕ ИЛИ ЗА ПОЗОРА НА ДЪРЖАВНОСТТА У НАС – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2418

Posted by on авг. 10 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.