ЧЕН МИН: В БЪЛГАРИЯ С ИДВАНЕТО НА РАБОТА ЗАПОЧВАТ С КАФЕТО И ЦИГАРАТА

Чен Мин е родена в Цин Хуан Тао – малко градче близо до Пекин. В Китай е работила във фабрика, която впоследствие фалира. От 15 години е в България, където има свой ресторант.
 
 

Г-жо Мин, днес Китай е една от световните сили с най-бързо развиваща се икономика. Защо избрахте за бизнеса си България?
Тук пристигнах през 1994 година. В онези години в България по-лесно се влизаше. А имах и роднина, която беше завършила образованието си тук, имаше ресторант и аз й помагах в началото. След като тя си замина, един вид, наследих работата й.

Какви бяха първите ви впечатления от България?
Тук природата е хубава, въздухът чист, тихо е, не е пренаселено като в Китай. А и тогава беше началото на промените и аз, като всички българи, живеех с надеждата. Но… за съжаление всичко става трудно и много бавно. Ето, България влезе в Европа, но темповете с които се придвижва са незадоволителни.

Може ли да направите сравнение между българите и китайците като манталитет?
Навсякъде по света има и добри и лоши хора. Ние, китайците сме все забързани, изключително работливи хора, гостоприемни. Докато тук е по-друго. С идването на работа започват с кафето и цигарата. Питам се: от какво толкова са се уморили? После, работил или не, час два и отново кафето. Това не харесвам и не разбирам. Както се казва 2 дни работа и 7 дни почивка. Последното се отнася повече за младите хора. Аз предпочитам да работя с по-възрастни, те са по-стабилни. На няколко пъти в ресторанта бях принудена да сменям сервитьорите. Вземат дневния оборот, излизат и повече не се връщат, крадат. Това е изключително непочтенно.

Защо китайските стоки са толкова евтини? Купих си на пазара в „Илианци” чадър за 1.20 лв. В него в вложен материал, труд, транспорт, мито…
Населението на Китай е над 1 милард. Всичко много работят. В селата и в градовете много се произвежда, има много стока, която трябва да се реализира. Може в това, донякъде, да е обяснението. По принцип пазарът там е евтин. На безработните държавата плаща и с тези пари може да се живее. Аз съм на 50 години. Това е пенсионната възраст за жените. Когато работех в Китай имах пенсионна осигуровка, после оттук изпращах пари за целта на семейството си. Сега получавам пенсия оттам – 100 $. За Китай тя е средна пенсия.

Докога мислиш да останеш в България?
Когато дойдох тук си казах – ще постоя 2-3 години. Но течението ме повлече… Казвам си: още малко, още малко… и така ще се озова в 2010 година. А след това незная.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

БСП – СТО ДНИ СЛЕД 5 ЮЛИ 2009 Г.

АНЯ ПАВЛОВА: ВНУШЕНИЕТО ЗА ВСЕМОГЪЩЕСТВО Е ПЪТЯТ КЪМ ИНФАНТИЛИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО

ПОЛИТИЦИ СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕНАПИСВАТ ИСТОРИЯТА ЧРЕЗ МЕМОАРИТЕ СИ

УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА ИЛИ ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ЧЕТЕМ

БОЯН БОТEВ: ИНТЕРНЕТ НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕ ТОВА, КОЕТО ДАВА КНИГАТА

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: КОНГРЕСЪТ НА БСП ЩЕ ИМА РОЛЯТА НА КОМПРЕС ВЪРХУ ДЪРВЕН КРАК

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2603

Posted by on окт. 17 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.2467 лв
 CHF =  1.69527 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.22562 лв
100  RUB =  2.65657 лв
 USD =  1.68926 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.