ЧАСТ ОТ ПРОЧИСТВАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА И ЕЛИТ МИНАВА ПРЕЗ ОТНЕМАНЕ ПРИВИЛЕГИИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ

 Deputat Sluga narodaОще утре опитът за връщане на Делян Пеевски в парламента ще даде нов импулс на протестното движение. Няма как ДПС, БСП и самият неуспял шеф на ДАНС да не го осъзнават. Само че депутатският статут има нещо, което има голяма притегателна сила – депутатският имунитет. Спорът за това да го има или да го няма се води отдавна. Сега моментът дава възможност за еднозначен отговор –премахване на депутатския имунитет, като остане само в частта за възможност за свободно изказване на мнения, защото в противен случай депутатите ще прекарват цялото си време в съдебни дела заради политически коректно говорене. Така някаква част от типа депутати-тарикати (политически брокери, бизнесмени паразитиращи около държавата и т.н.) ще загуби интерес да стои в парламента.

Вторият типаж може да определим като депутатите-мишоци. Точно като мишките гризанки те влизат в парламента, за да получат социален статус чрез облагите на властта – служебна кола, секретарка, представителни пари в плик, пропуск, командировъчни, държавно жилище, достъп до останалите от соца почивни станции.

1 .Служебните коли са твърде много за една малка страна като България и един Парламент, чието доверие дълготрайно е под 10 %, тоест не съществува. Защо тогава да се плаща автомобил и шофьор? Който иска може да използва велосипед или градския транспорт, подобно на всички останали граждани. Така ще имат и по-реална представа за проблемите и положението в държавата. До избирателния район с автобус и влак. Служебен автомобил само за председателя на Народното събрание. И още максимум 5 за специални случаи. Толкова.

Boris Johnson

Кметът на Лондон ходи на работа с колело

2. Отнемане на депутатските жилища и ведомствените станции. Абсолютно несвойствена дейност за един парламент е да осигурява на своите служители на държавна издръжка жилища и почивка. Както всеки търси начин да се оправя, така и един депутат може да го прави. Иначе пак ще станем свидетели на грозни сцени както в началото на настоящето Народно събрание, когато народните избраници се разправяха кои от по-хубавите апартаменти в коя парламентарна група са отишли. Жалка история!

3. Забрана пропуските да се слагат по предните стъкла на автомобилите и да се размахват пред полицаите за щяло и нещяло. Без безплатно паркиране – синята зона е една за всички.

4. Представителите пари да се забранят, докато свърши кризата. Заплатите да се намалят до 1500 лева, което е напълно нормално за една държавна служба.

Ако „приземим“ малко родното депутатство и отнемем по-голяма част от привилегиите му ще можем да намалим броя на брокерите и провинциалните по манталитет избраници, които ходят в парламента за своя си личен интерес. Това е шанс и за хора, коитo реално се интересуват от политика да пробият системата. Не е много, но все пак е нещо, а и така ще се спестят огромни суми пари на бюджета, които може да се пренасочат към други места, където има реална нужда финансиране.

Автор: Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6607

Posted by on юни 18 2013. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ЧАСТ ОТ ПРОЧИСТВАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА И ЕЛИТ МИНАВА ПРЕЗ ОТНЕМАНЕ ПРИВИЛЕГИИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ”

  1. superb

    Издръжката на депутатите- жилища, коли, командировки, съветници и т.н.-да е за сметка на субсидията, която разбира се трябва да се намали.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.