ЧАРЛЗ КРАУФОРД: ГЛУПОСТТА НЯМА ГРАНИЦИ

АКО ПРЕЗИДЕНТЪТ НИКОЛИЧ И ПРЕМИЕРЪТ ТАДИЧ НАМЕРЯТ НАЧИН ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО В ИНТЕРЕС НА СЪРБИЯ – И ОСОБЕНО АКО ДОСТИГНАТ ДО СТАБИЛНА, НО ГРАДИВНА ПОЗИЦИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА КОСОВО – ТОВА МОЖЕ ДА Е ГОЛЯМА КРАЧКА НАПРЕД.

СЕГАШНИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛЕН МОДЕЛ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ

Чарлз Крауфорд е работил във Външно министерство на Великобритания. Посланик в Сараево (1996-1998), Белград (2001-2003) и Полша (2003-2007). Днес е пенсионер. Поддържа собствена уебстраница с коментари и анализи на външнополитически теми. Публикуваме негово интервю за сръбското списание Сведок. Очаквате ли да се увеличи руското влияние след избирането на Томислав Николич за нов сръбски президент?
Влияние е интересно понятие. Русия и Сърбия имат множество културни, исторически и търговски връзки – повечето от тях (но не всички) се разглеждат от двете страни като положителни – и без съмнение гледат да ги развиват. И защо не? Плюс това, разбира се сръбските лидери искат да увеличават своето влияние в Москва.
Трудно е да се каже доколко подобни тенденции ще доведат до повишаване на руското влияние, в смисъл е мненията на руснацит се отразяват на това, което сръбските управляващи поравят в други политически сфери. Икономическата тежест и инвестиционния потенциал на страните от Европейския съюз в Сърбия са много по-големи в сравнение с руските. Правителствата обикновено гледат да са много прагматични относно такива неща.

Очаквате ли Томислав Николич да бъде по-проевропейски от Борис Тадич? Очаквате ли избирането му да ускори сръбската покана за ЕС?
Доколкото съм следил по-ранните позиции на господин Николич, очаквам да приеме, поне на реторично ниво, балансиран подход във външнополитическите си ходове (като например да посети Москва преди инагурацията си и скоро след това и Брюксел). Това ще покаже, че Сърбия търпеливо работи по посока на евентуално членство в ЕС и не виждам защо господин Николич би искал да промени значително тази тенденция. Има огромно количество техническа работа, която Сърбия да се свърши, за да изпълни европейските стандарти и бъдещи отлагания няма да донесат нищо добро на страната. Постигането на тези стандарти е в интерес на самата Сърбия.
Освен това господин Николич ще трябва да намери начин да се справи с проблема Косово. Дали, обаче, необузданото говорене или дори действия в тази посока ще донесат някакви реални изгоди за Сърбия?

За много анализатори и журналисти в Сърбия избирането на Томислав Николич предизвика шок. От друга страна, парламентарните избори за неговата Сръбска прогресивна партия, която той създаде и оглави, постигна най-добрия си резултат с голям скок на гласовете (от 9 на 73. Бел.ред). Как ще го коментирате?
Подозирам, че някои от тези анализатори и журналисти са позволили  надеждите да се объркат с преценките. Социологическите проучвания гледат резултатите от голямата картина и не отчитат лесно избирателите на сравнително ниско ниво и техните  настроения/мотивации.

Докато мнозинството медии, анализатори и социаологически агенции смятаха, че Борис Тадич най-вероятно ще спечели изборите, а в много случаи и налагаха това мнение в обществото, сръбските избиратели реагираха напълно различни и избраха Томислав Николич. Как интерпетирате този факт?
Като видях резултатите на господи Тадич от първия тур реших, че няма да спечели лесно. И той не спечели.

Дали дълго провежданата политика „Европа няма алтернатива” на Борис Тадич доведе до поражението му?
Бих казал, че по-скоро не, а дори обратното – господин Николич тръгна по политическия си път с уверени изказвания за „Европа”, ясен знак, че следи политическата мода (mainstream) и се движи в нейната орбита, далеч от това, което може да наречем примитивно декламаторски Милошевичо-Шешализъм.
Основният проблем за господин Тадич беше ясното чувство на разочарования сред неговите традиционни подръжници, вероятно поради чувството, че Демократическата партия имаше твърде много власт за твърде дълго време и не успя да изпълни обещанията, които даде. Много от критицизма, който преди беше отправян към господин Николич, накрая се насочи към Демократическата партия и господин Тадич. С други думи, накрая останаха малко причини да се гласува за Тадич и повече да се гласува срещу него. Имаше повече причини да се гласува за Николич и по-малко да се гласува срещу него. Мнозинството от сърбите наблюдаваха ситуацията и останаха по домовете си.

Как бихте коментирали голямото завръщане на Сръбската социалистическа партия, която взе трето място на парламентарните избори с почти 15 % от гласовете на избирателите, което я прави ключов фактор за формирането на бъдещото правителство?
Социалистическата партия спечели 570 00 гласа или около 8 % от общия брой гласоподаватели. Това е може би повече, отколкото заслужава след катастрофалните й резултати, докато беше на власт през годините. Въпреки това тя може да има  роля при определянето на сръбската политика. Защо някой може да разглежда това като полезно за развитието на страната?

В деня на втория тур на президентските избори в 4 часа следобяд пристигна официално писмо от Европейския съюз с поздравление за Николич за победата му над Тадич, въпреки че оставаха още 4 часа до края на изборния ден. По-късно от ЕС се извиниха и помолиха медиите да не го публикуват, защото може да повлияе изборния процес, но всичко това вече беше станало публично достояние. Дали това беше грешка на брюкселски бюрократ или може зада него да се крие нещо друго?
Глупостта няма граници.

Какво е личното ви мнение за Борис Тадич и Томислав Николич?
Не мисля, че някога съм имал удоволствието да се срещна с господин Николич. Винаги съм се радвал на срещите си с господин Тадич. Винаги ми е създавал усещането за някой, който се опитва да приложи методичен и премерен подход спрямо трудните обстоятелства останали от времето на Милошевич.

Колко често се среща личност, която току що е загубила президентските избори веднага след това да оглави правителството? И как това ще се отрази на институциите?
Ние имаме монархия и такива проблеми не съществуват.

Как ще коментирате факта, че на повечето избори в ЕС, управляващите партии и политици, които бяха за „стягане на колана” изгубиха, с едно изключение – Полша?
Това, уви, е разбираемо –  десетки милиони из цяла Европа бяха свикнали да получават високи нива на помощи от държавата и социални придобивки, и наивно искаха този начин на живот да продължи. Жалко за тях, световните пазари не вярват на този модел: той е фундаментално непродуктивен и по-важното е нестабилен.

Първо, ще трябва ли Гърция евентуално да напусне еврозоната и второ, ще означава ли това края на ЕС, такъв какъвто го познаваме?
Най-вероятно. Отговорът на втория въпрос е: може би. Въпросът е дали това е добро или лошо. Мисля, че така ще е по-добре, въпреки че е вероятно да е болезнено. Сегашният европейски социален модел не може да продължи, защото награждава твърде много хора за това, че не работят. Реалността не си отива само защото политици популисти и алчи избиратели не я харесват.

Нека ви задам един последен въпрос: смятате ли че е нормално господин Тадич, който току що загуби изборите сега да оглави правителството?
Очевидно не е нормално, в смисъл, че не е често срещано: хората, които са били президенти имат високо мнение за себе си и не искат да слизат до трудната роля на изпълнители. Но това не го прави лошо. Ако президентът Николич и премиерът Тадич намерят начин да работят заедно в интерес на Сърбия – и особено ако достигнат до стабилна, но градивна позиция по въпроса за Косово – това може да е голяма крачка напред. Ако съвместното съществуване води до идиотска политико-икономическа патова ситуация и безкрайни вражди за това кой какво да прави, лошото положение на Сърбия се продължи по-дълго.

Сп. Сведок (Сърбия)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4596

Posted by on май 29 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.