ЧАКА НИ ВЪЛНА ОТ БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ, ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ДЕМОКРАЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

BG bunishteПРОБЛЕМЪТ С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е, ЧЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ СЕ ВЗИМАТ РЕШЕНИЯТА, КОИТО ИМАТ ОГРОМНИ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА ЖИВОТА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, А МЕСТНИТЕ ПОЛИТИЦИ СА БЕЗПОМОЩНИ.

Автор: Питър Оборн, шеф на коментарните  материали в британския в. Телеграф. Под статията има впечатляващите повече от 2800 коментара. Снимката е от оригиналата статия с текст за българските роми.

Шепа почтени хора били подложили на съмнение благородството на първоначалната европейска идея. Почти всички ние оценяваме свободната търговия, международното сътрудничество и добрите взаимоотношения. Никой от нас не иска да се връща в кръвопролитните епохи от миналото.

В последните години, обаче, Европа попадна под контрола на една нова управляваща класа, която придоби сили, които няма демократично право да упражнява.

Погледнете от тази страна: Европейският съюз забрани политиката. Високо възприемчив към лобистки групи и големи корпорации, той сега е недосегаем за политически партии и национални политици. Това е много по-опасно, отколкото сега се съзнава. Отново и отново националните лидери се озовават в ситуация да отговарят за решения, които не са правили и, които дори не могат да променят.

Нека вземем примера с единната валута, която изглеждаше толкова добра идея за шефовете на ЕС. Премахването на националните валути означава, че държавите вече не могат да управляват собствените си икономики, и вместо това са управлявани от международни банкери в сътрудничество с брюкселските комисари. Това е причината за социалния и политически колапс в Гърция, Испания, Италия и Португалия.

Друг пример в тази връзка е свободата на придвижване, в основата си една чудесна идея, която напълно пасва между конвергирани икономики като тази на Великобритания, Франция, Холандия и Германия.

Но свободното  придвижване между развити икономики като Британската и неразвити страни води до гротески деформации. На 1 януари 2014 транснационалния контрол трябва да бъде махнат, което означава, че емигранти от България и Румъния ще могат свободно да се движат из територията на Европейския съюз.

Фактите са красноречиви: средната заплата във Великобритания е около 20 000 лири годишно, в сравнение с малко над 3000 лири в България и 4000 лири в Румъния. Това означава, че огромното мнозинство от българите живеят далеч под това, което във Великобритания имаме привилегията да наричаме линия на бедността. Средните доходи в тези лишени от добри условия за живот източноевропейски страни са значително по-малки в сравнение с половината на нашата минимална заплата.

Огромната разлика означава, че би било икономическа лудост за българите и румънците да не използват предимството на свободното придвижване, което внезапно им се предлага. Огромен брой от тях със сигурност ще пътуват до Великобритания ( и други страни от ЕС) през следващата година. Точно колко е трудно да се каже. Преди 10 години, когато граничния контрол беше премахнат за поляците, министрите на труда казваха, че няма да дойдат повече от 13 000 на година. После дойдоха около 1 милион.

Има основания да се съмняваме, че нахлуването този път ще е толкова голямо. Според сър Андрю Грийн, около 250 000 хиляди допълнителни емигранти ще дойдат във Великобритания през следващите 5 години.

Сред тях ще има неизвестен брой роми, номади, които според някои учени са дошли в Европа след дълга миграция от съвременния индийски щат – Раджастан. Те имат всякакви стимули да напуснат Източна Европа, където са жестоко преследвани и често представяни като престъпници. Остава да видим дали ще получат топъл прием във Великобритания. По-рано, Дейвид Блънкет, бивш министър на труда, предупреди, че пристигането им може да предизвика бунтове.

Това е проблемът с Европейския съюз. Никой не знае къде се взимат решенията, които имат огромни последствия за живота на обикновените хора, а местните политици са безпомощни.

Новите емигранти ще са жадни за работни места, и ще работят на цена, която ще изхвърли някои британски работници от пазара. Те ще имат правото да използват училищата ни и здравната система, която вече се тресе. Ще имат нужда от жилища и социални придобивки.

Това не е егоистична дясна кауза, както твърдят някои. Дейвид Камерън е доведен до ролята на наблюдател в страната, в която в избран да управлява.

Това е лудост. Тя тежко компрометира политиците и дава легитимност на екстремистите. Камерън трябва да инициира законодателни промени, които да не позволят на българите и румъниците да влизат във Великобритания, докато не бъдат приети подходящи споразумения, за да се направи безпроблемно пристигането им. Имаме почти 25 % млади британци, които са безработни. Техните места със сигурност ще бъдат заети от новите източноевропейски емигранти.

Европейската комисия ще ни даде на съд, и вероятно ще ни осъди. Но предполагам, че Дейвид Камерън ще спечели огромните симпатии на своите приятели, които са европейски национални лидери. Те също са жертви на европейската демократична криза. Ако министър-председателят не действа, ще остане само Британската партия на независимостта, която да говори с език, който изглежда смислен на обикновените гласоподаватели.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7919

Posted by on ное. 20 2013. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.