Цивилизация и храмове

{mosimage}Първите цивилизовани (не религиозни!) хора оставали изумени пред  «чудесата» на природата. (За цивилизования човек, човека извън природата, цялата природа е чудо!) Раждането, умирането, животът, смъртта, били феномени на природата, които наблюдавал, живеейки извън нея.
 Един от феномените, които религията трябвало да обясни, бил създаването на човека. Мистерията на раждането. От къде идва този нов живот? Кой (бог) го е създал? И го обожествил.

Първите символи, свързани със създаването на човека, били пенисът и вагината! И човекът се  постарал да ги пресъздаде.  Намерил аналозите им в Слънцето и Луната: Слънцето, /светлината/ се вдигало високо, ставало голямо и оживявало природата.  Луната /мракът/, тайнствена като жената, имала същия цикъл с нея.
Там, където се съединявали светлината с мрака, се осъществявало пресъздаването на сношението, на мистерията на възпроизводството, на живота. Тоест, на … Бога
Първите места, посветени на боговете (пенис, вулва) били пещери, които, поради благоприятна ориентация, позволявали Слънчевите лъчи да проникнат до дъното им. И това ставало само за няколко дни през годината.  Това са т.н. пещери – утроби. Символичното сношение се осъществявало, когато лъчите на Слънцето, светлината, стигали в дъното на пещера, която символизирала потайната, мрачна и скрита матка.
По-късно хората започнали да строят божествени сгради незадоволени от естествените пещери. Целта била пресъздаването и подтикването към сношение, както военният танц бил пресъздаване на насилието. Подтикването към сношение ставало с жертвоприношение, тоест с показ на смъртта, което от своя страна усилвало желанието за  създаване на нов живот. Сградите, които започнали да строят,  наподобявали вулва, в която Слънчевите лъчи  прониквали в символичната матка, за да стане жертвоприношението и  сношението. Това  се осъществявало,  когато Слънчевите лъчи имали малък ъгъл с хоризонта, тоест, когато Слънцето било ниско. Ориентацията, която задоволявала това изискване, била Изток – Запад. Следователно входът на храма трябвало да  “гледаили към Изток, или към Запад.

 

 

Древно място – Храм:символично изобразяване на създаването на животОписание
Забележки
1
Храм
В дъното, което е мрачно, се пресъздавало сношението.
2
Слънчев лъч
Слънчевият лъч трябвало да стигне до дъното на Храма.
3
Слънце
За да може лъчът да стигне до дъното на Храма, Слънцето трябвало да е ниско, тоест на Изток или на Запад. Поради малките размери на Храма, това е ставало през определени дни на годината.

 

Слънцето не изгрявало от една и съща точка всеки ден. За това Слънчевият лъч стигал до дъното на Храма за определени дни през годината! Така хората открили периодичността на времето. Открили … календара.
Такива места са ХрамътВулвата, Стоунхендж и древногръцките Храмове.

ХРАМЪТ – ВУЛВАТА

Пещерата, която датира от времето на Траките, е открита и публикувана през  2001г. Намира се в България, Източни Родопи, близо до село Нейково, Кърджалийско. Тя е тракийско светилище- пещера-утроба.

Пещерата има южна ориентация и е оформена като вулва. Първоначално имала дължина 16m, но хората я доотворили до 22m. В дъното е издълбан олтар, който символизира матката. Слънчевите лъчи влизат в пещерата от специално оформен вход, съэдавайки Слънчев пенис на стената на пещерата. Когато Слънцето е ниско, пенисът става достатъчно дълъг и стига до матката, осъществявайки символично сношение.
  Цялата пещера е оформена буквално като женски полов орган и отговаря напълно на описаните от известния  траколог проф. Александър Фол пещери-утроби.
По-подробно: в далечината на дупката има издълбан олтар висок около 1.30m, който е с формата на малките срамни устни. В центъра му е направена малка дупка, дълбока около 10cm и широка 5cm, която е изсечена леко настрани. Пещерата е с идеална ориентация юг-север, като входът и е от юг. На тавана му има специално направен процеп, през който точно в 12ч. всеки ден пада един слънчев лъч. Той се вижда в продължение на няколко минути, като постепенно се уголемява, движейки се към олтара. При нарастването си светлината добива формата на фалос. Пещерата  за траките е символ на утробата, зачатието и възраждането на живота.

Край на формуляра

СТОУНХЕНДЖ (STONEHENGE)

Стоунхендж е неолитен мегалитен паметник, който се е оформял до Медната епоха. Намира се близо до Amesbury в Англия (Wiltshire), около 13Кm СЗ от Salisbury. Касае се за кръг от големи камъни, построен най-вероятно между  2500 пр. Хр. и 2000 пр. Хр.
Входът в полукръга на сините камъни съвпада с изгрева на Слънцето в деня на лятното Слънцестоене. (Очевидно, понеже всички места са обърнати на Изток, някои случайно може да сочат точно точката на лятното слънцестоене.)

 

 

ДРЕВНОГРЪЦКИ ХРАМОВЕ

Храмът в древна Елада  бил дом на Бога, сградата в която се намирала божествената статуя на едно или множество божества, а не мястото, където се събирали вярващите, както било в християнския свят. Божествената статуя била в дъното на Храма. Вярващите се събирали извън Храма, където се намирал олтарът за жертвоприношенияпоказ на смъртта, и церемония на вяратаподтикване към сношение.
Храмът бил правоъгълен. Входът – от Изток.
Ядро на древногръцкия Храм бил сикос, правоъгълна сграда с вход от Източната тясна стена.

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=352

Posted by on окт. 19 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.