ЦВЯТКО БАРЧОВСКИ: НЯМА ЛОША ДУМА ИМА ЛОШО СЪДЪРЖАНИЕ

ЗА СПОРТА НЯМА ПАРИ, ТЕ СА В ОЛИГАРСИТЕ

ПРЕХОДЪТ ПРОДЪЛЖАВА ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО, КАЗВА ОЩЕ БАРЧОВСКИ-СТАРШИ

Цвятко Барчовски е роден на 28 март 1934 година. Той е една от баскетболните легенди на България. Барчовски печели  на европейското първенство с националния ни отбор сребърен медал в София през 1957 г. и бронзов в Белград 1961 г.  Дълги години е треньор на националния отбор по баскетбол. От 1992 до 2000 е председател на Комитета за младежта физическото възпитание и спорта. 

Г-н Барчовски, вие сте легенда в българския басектбол. Как се чувствате днес извън спорта, гледате ли мачове?
Чувставам се като повечето пенсионери – скучно. Когато човек бездейства изостава от събитията, няма пред себе си розово бъдеще. Много рядко отивам да гледам баскетбол, защото съм пренаситен като дългогодишен състезател, треноьор и ръководител. В семейството ми сме все спортисти. Синът ми беше треньор на националния отбор, а сега е ръководител във федерацията по баскетбол. Дъщеря ми допреди 2 години беше национален състезател, но днес е безработна. Сега е много трудно бивш състезател да си намери работа, примерно като треньор. Закриха много отбори и треньорските кадри, като че са в излишък. Като няма отбор, кого да тренираш?

В кариерата си два пъти сте бил председател на Комитета за младежта и спорта…
Грешите. Бил съм три пъти председател. Три пъти съм бил назначаван и сменяван в зависимост от политическата конюнктура. И то по времето на шест правителства – това на Филип Димитров, Любен Беров, Ренета Инджова, Жан Виденов, Стефан Софиянски и Иван Костов. Незнайно защо през 2000 г. преименуваха Комитета в Агенция и намериха начин да ме сменят. Намериха се големи умници, които преименуваха всички комитети в агенции, защото комитет била лоша дума, по асоциация с партиен комитет. То ако това е лоша дума Васил Левски навремето щеше да нарече революционните комитети агенции. За мен пък беше обидно това преименуване. Най-мръсната дума в публичното пространство нали е агент. Щом работиш в агенция, значи си агент. Управляващите би трябвало да се съобразят с факта, че няма лоша дума има лошо съдържание.

Какви са политическите ви убеждения днес?
Привърженик съм на СДС, само на СДС. Никога не съм изменял на убеждение, принципи, кауза. И всички, без изключение, които напуснаха СДС, за мен са предатели. В една партия има само един ръководител, няма двама, трима. Сегашната синя коалиция е конюнктурна, но добре поне, че е синя.  Във властта партии, лидери се сменят. Сменените Тачър, Блеър, Клинтън, Буш измениха ли на своите партии след като не спечелиха изборите? Не, разбира се, приеха обективната даденост. При нас не е така. Ние не можем да се отървем от балканския си манталитет, а сме в Европейския съюз.

Как гледате на връзката политика-спорт?
При комунизма се правеше политика чрез спорта, той беше лустрото на държавата. Аз мисля, че всеки, който тръгне да прави политика от спорта ще сбърка. По времето на Тодор Живков ведомствата като МНО (Министерство на народната отбрана – Бел.ред.), МВР, Строителни, ЖП войски си имаха отбори, които изсипваха пари в елитния спорт. Това беше гордост за съответните министри, те водеха война кой е по-, по-, най-.  Не на последно място бяха областните партийни секретари, които поддържаха  спорта в провинцията изключително с черни каси. С отклонение на тези средства, а и от данъкоплатците се построиха почивни домове, партийни почивни станции. Изразходва се и държавния пенсионен фонд, който все още не може да бъде оформен така, както подобава на една нормална държава.

А след 10 ноември?
 След 10 ноември държавата тръгна да се развива на принципа на пазарната икономика, ЖП и строителните войски изчезнаха, армията почти я няма… Трябва да се преживее някак този преход, но той продължава прекалено дълго. Една победена Германия през Втората световна война днес е най-могъщата държава в Европа. Защо ли? Защото трудолюбието, дисциплината, възпитанието, отношението към собствеността (частна и държавна) са пословични за германците.
За съжаление при нас какво е? В България на глава от населението караме най-скъпите коли, което го няма никъде в нормалните държави, а сме бедни.
За спорта няма пари, те са в олигарсите. Е, има и богати спонсори, които биха отпуснали, но липсата нза Закон за привилегии на даващи финансови средства за спорт, ги кара да правят какви ли не еквилибристики. Сложността на създаването на закон идва от факта, че не може да се направи такъв само за спонсори на спорта. Онеправдани ще останат други социлани групи – лекари, учители, артисти и т.н. На тях никой няма да им даде пари, защото няма показност. Докато при спорта има и показност и възвръщаемост на средства.

Трябваше ли според вас сега да се разформирова Агенцията за младежта и спорта и младежта да отиде към образователното министерство?
Това е специфичен въпрос.  Смятам, че когато има нужда да се раздуе щат правят агенции. Според мен децата, младежите и спорта са една структура. Осем-девет годишният ми опит като председател на КМС го показва.

Вие сте работил с много политици през годините. Кои са оставили у вас най-трайно впечатление?
Всички министър-председатели, мои работодатели, бяха с различни качества. Вискоинтелигентен човек е Филип Димитров. Той ми каза само няколко думи: „Аз оставам зад гърба Ви”. Много добър държавник е Иван Костов, но за съжаление слаб кадровик. Всички те обичаха спорта, но само това не е достатъчно. Жан Виденов е много добър фехтовач, но никога не е показал с действия, че харесва спорта.

Новият премиер Бойко Борисов обича футбола. Как мислите дали ще има раздвижване, най-вече финансово, в областта на спорта?
Силно се надявам. Здравият дух се намира в здравото тяло. Трябва да се направи всичко възможно, а не само да се говори. Децата в училище трябва да се привлекат да спортуват. Базата да се оправи. Младежите така да бъдат мотивирани финасова и материално да спортуват, а да не ходят на уроци с високи токчета и цигара в уста.
От пилотните проекти, разработвани по времето на Весела Лечева и досега няма нищо видимо реализирано.  Харесвам действията на Бойко Борисов до този момент и дано само те не спрат още в началото и средата.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

МОНИКА ПАНАЙОТОВА: МЛАДИТЕ ИМАТ ДРУГ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА СВЕТА

ИЛИЯ БОЖИНОВ: БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА Е ЗАЩОТО БРЮКСЕЛ ГО ИСКА И ТАКА СМЕ ОБЕЩАЛИ

ПРЕСТЪПНОСТТА В ЕС НАРАСТВА

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА НЕ Е ДОМАКИН

БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕДАВА – „НОВО КОСОВО” НАДЕЖДАТА НА БАЛКАНИТЕ

ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НЕМИНУЕМО В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА СЕ СТИГА ДО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И ПЕТРОЛА

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: ДАНО ДЯНКОВ НЕ Е СЪЩИЯ КАТО МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2485

Posted by on сеп. 4 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.