ЦВИ КЕРЕН ЗА ВРЪЗКАТА СИ С БЪЛГАРИЯ, КИБУЦИТЕ, ИЗРАЕЛ, КОНФЛИКТИТЕ, МУЗИКАТА И…

ЕВРЕЙСКИЯТ ИСТОРИК, КОЙТО Е ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ СЕ ОЧАРОВА ОТ ХЪРЦОИТЕ

На снимката със съпругата си

 

Цви Керен, автор на книгата „Еврейската общност в Русчук” , беше на посещение в Русе по специалната покана на регионалния председател на „Съхрани българското” в Русе  Капка Иванова.  Остана очарован от събора на хърцоите в Кацелово. Аз даже не бях чувал за тях, а видях толкова интересни неща, запознах се с музиката и танците им, всичко беше организирано от кмета на селото Иван Николаев и от Юлия Йорданова, секретар на община  Две могили като за международно събитие, не може да нахвали празника Керен, който е доктор по история и изучава не само еврейските корени , но и всички малки общности, които среща при пътуванията си по света.

Снимал е и документирал всичко от празника и ще даде „пресконференция” като се прибере в кибуца Кфар Менахем,

 където живее. Селището е от първите кибуци на израелската държава, още преди официалното й създаване. Казвам му, „значи ти си от основателите на израелската държава”, той ми отговаря „ така излиза, но иначе съм си шоп от равното софийско поле”, имайки предвид , че е роден в българската столица, а семейният му корен е от Русчук. Сватбата на родителите му навремето, единият ат ешкенадските евреи, другия от сефарадските разбунва навремето еврейските традиции у нас, но пък се оказва успешен. Докторът по история напуска страната през 45-та, 8 годишен , току- що изкарал първо отделение. После, в новата си родина напълно забравя българския. Неправилно е да се смята, че кибуцът е някаква затворена общност, която слага таван на развитието на хорат, твърди Керен и дава пример със себе си. Изпращат го да учи музика, става преподавател и стига  до  Италия, където преподава на тамошните еврейчета. Разбира се, покрай музиката подробно обяснява българския си произход и как българските евреи са спасени, това е част от чисто човешката му гордост. Като специалист – музикант организира множество фестивали в Израел, които показват песните , носиите и танците на евреите от цял свят. Много таланти имаме, такива песни и танци са съхранили нашите от Мароко, от Африка, чудо,  но
 
като видях как пя баба Дарина в Кацелово ахнах, признава Керен.
 
Тя има глас като девойка, нищо, че минава 80 години, а гласът й така добре е школуван, като че ли е работила с вокален педагог, връща мисълта  си към празника в Кацелово Керен. Освен музика той  учи и  библия в университета в Тел Авив. За него Библията е най- красивата книга, морал, отношение към човека, поука, но е категоричен , че тя не е история, било на света, било на евреите.Като специалист по библия е чел лекции пред протестанти у нас и не малко е спорил с тях, но смята, че взаимно са си разширили кръгозора. Намира въпроса „вярващ ли си „ за интимен  за всеки човек”. За вярата обаче , че с преговори, разговори и взаимното опознаване , с изслушването на мнението на другия и най- тежките въпроси могат да се решат историкът смята, че трябва да се говори. В тази връзка той дава пример с преговорите между Израел и палестинците. Смята, че само чрез преговори двата народа могат да избягнат военните сблъсъци.  Самият той е участвал във израелско- арабските войни, а при Газа е раняван и върви трудно досега. Смята обаче, че макар и  късно израелско- палестинският конфликт ще се реши,
 
защото „с арабите сме комшии и братовчеди”,
 
казва той с усмивка.  Убеден е, че България може да бъде „отличен домакин за такива преговори”, защото САЩ в много отношения е „спорен партньор”. Не крие, че има леви убеждения, че „лявото” носи социална справедливост, повече човешко уважение.
 
За него формата на еврейския кибуц е комунизъм в най- чист вид, който дава свобода и на другомислещите и има „човешко лице”.
 
Признава обаче, че не е виждал нашия социализъм, и сигурно щом е рухнал е имало нещо много сбъркано или пък се е объркало от хората, а не от идеите. Боли го като гледа пустеещите земи покрай пътищата, „ такава хубава земя имате, пазете я садете я, ние много се борихме с пустинята”, казва Керен. Истински се ядосва, че на пазара у нас трудно се намират български домати. Твърди, че разпознава българските домати по вкуса и никога не може да сбърка, не му е ясно и защо нашите зеленчуци са по- скъпи от вносните. Българската кайсия пък за него е истинския „райски плод”. Като човек , прехвърлил  70-те го боли и за бедните пенсионери, наблюдавал е как в заведенията за бързо хранене избират дълго най- евтиното. Убеден е обаче, че човек на колкото и години да е трябва да се развива. Самият той завършва история твърде късно, книгата му, засега единствена, „Еврейската общност в Русчук”, написана и издадена миналата година е докторантурата му, която той готви няколко години. Към темата за евреите в Османската империя го насочва преподавателката му, която му казва, че американците предлагат тази тема и са го забелязали.

Студентът мисли, че е станала  грешка. Обясних, че аз наистина съм български евреин , но не знам български. Ами ще научиш, спокойно отвърнала преподавателката. И той почнал да учи родния си език. Говори много добре, чете, но още не е почнал да пише.Да научи езика му помага и честото идване у нас през 90-те по програми на израелското правителство за работа с малките еврейчета и скаутските програми . Гледа „да си идва” всяка година. Вече е събрал много материали , за еврейските гробища около Карнобат и за отношенията към евреите, вярата им и молитвените им домове по време на Освободителната война. Търси преводач от иврит, защото на този език твори. Трудно е да намери, но се надява.        


Оазис в Израел

Цви Керен разказва за лекцията си пред протестантите

Баба Дарина на сцената

Хърцойско хорце в Кацелово

Хърцойски душ за разгорещените

Керен с  еврейчета- скаути

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ВИЕНА – КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА И МУЗЕИ

БРАТИСЛАВА – СЪРЦЕТО НА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

НЕПОЗНАТИЯТ КРИМ

ЮЖНА АЛБАНИЯ – КРАСИВА ПРИРОДА, БУНКЕРИ, МЕРЦЕДЕСИ…

ИЗНЕНАДВАЩО ГИГАНТСКА ТРОПИЧЕСКА РИБА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ДЪЛБИНИТЕ, СЕ ОЗОВА В БАЛТИЙСКО МОРЕ

СОФИЙСКИЯТ БИТАК

ГАНГСТЕРСКА ВОЙНА В ШВЕЦИЯ

СТОКХОЛМ – ЗЕЛЕНАТА СТОЛИЦА НА ЕС

ЗООПАРКЪТ В НОЙКИРХЕН ПОКАЗВА АНАТОМИЯТА НА ЖИВОТНИТЕ

ЕЗЕРОТО РИЦА В АБХАЗИЯ

ЧУДНИЯТ СВЯТ НА ПЕЩЕРАТА ОРЛОВА ЧУКА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3407

Posted by on окт. 5 2010. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.