ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ: ЦВЕТАНОВ Е ИЗПОЛЗВАЛ ЙОВЧЕВ ПРИ ДОКЛАДВАНИЯ ПРИ ПРЕМИЕРА ЗА КАДРОВИ РАЗМЕСТВАНИЯ

ГЕРБ ПРАВЯТ КОНЦЕСИЯ КЪМ ДПС

ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР ИЗГРАДИ ТАНДЕМ С ПОСЛАНИК УОРЛИК. КРЕНЪТ МУ КЪМ АМЕРИКАНСКАТА ЛИНИЯ НЕ МОЖЕ ДА НЕ Е ПОДКОПАЛ ДОНЯКЪДЕ ДОВЕРИЕТО НА ДРУГИ ПАРТНЬОРСКИ СЛУЖБИ, НАЙ-ВЕЧЕ НА ТАКИВА КАТО  ГЕРМАНСКИТЕ И ФРЕНСКИТЕ.

ПО МНОГО НЕЩА АЛЕКСЕЙ И БОЙКО СИ ПРИЛИЧАТ, КАЗВА ОЩЕ БИВШИЯТ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР

 

О.з. полк. Цветко Цветков е роден на 19 ноември 1943 г. в Луковит.
Родителите му са учители по история. Завършва 18 гимназия в София  и
математика в СУ”Кл.Охридски”. Заемал е редица ръководни длъжности в
системата на МВР.
Секретар на МВР в правителството на Жан Виденов. Автор на три книги. Член на ВС на БСП. Женен с две деца.
 
 

Господин Цветков, има ли криза в сектор сигурност?
Може да се говори първо по-общо за напрежение с кризисни елементи в не толкова и само в българската, а в общата среда за сигурност в света. Визирам като пример събитията, които стават в страните от Северна Африка. Има, разбира се, разширяване на възможностите и действията на националната организирана престъпност, има и прояви, които сочат, че сме изправени пред засилена потенциална опасност от тероризъм и други елементи на средата за сигурност, свързани с икономическите  и социални фактори, с бедността. Тoест сферата за сигурност е напрегната.
Когато говорим за икономически и финансови фактори, тя, кризата, е очевидна. Затъват икономиките на различни страни, вземете в нашия регион само Гърция, вземете други страни в Европейския съюз, да не говорим за страните от Азия, Африка, където кризистните процеси са опасни. За мен най-опасният е този, който се развива сега  в страните от Северна Африка. Защото той може  или по положителен, или по отрицателен начин да развие модела, по който за напред ще тръгнат страните от ямюсюлманския свят. А това за България е много важно, тъй като ние имаме една мюсюлманска етническа общност и по никой начин не трябва да допускаме напрежения, които се получават от мюсюлманските страни от Азия, Африка, Близкия изток – мюсюлманската дъга, да се отразят върху етническата ситуация в България.
Що се касае за българската среда за сигурност също има кризистни елементи, свързани с развитието на организираната престъпност и корупцията, на някои напрежения от икономически и социален характер и такива, които създават конфронтационна линия на поведение на управляващата политическа сила, и на тези, които я подкрепят. Като са различни напреженията, които се създават по линията на “Синята коалиция” или “Атака”. Но… конфронтация, политическа, е налице и тя се отразява на отношенията между политическия субект и управляващи и опозиция, отразява се на развитието на гражданското общество и на гражданите като цяло. Имал съм възможност да го казвам, ще го повторя пак – единствената алтернатива на сегашното конфротационно поведение на управляващите е започването на политика на търсенето на съгласие зад национален план за развитие на България. Ако това не се случи, ще се забавят процесите на реформи и модернизация, на догонване на развитите европейски страни.

Защо си отиде шефът на ДАНС Цветлин Йовчев?
Цветлин Йовчев беше направен председател на ДАНС /за мен най-важната служба за сигурност в държавата България/ след като днешните управляващи огласиха от първите си дни, че Петко Сертов е загубил доверието на партньорите, че някои неща в ДАНС по отношение на нейното развитие като агенция не са решавани както трябва
Управляващите искаха да си сложат свое ръководство и така Йовчев стана председател с намерението агенцията да решава по техен образец своите задачи. И, управляващите, огласявайки шумно, че имат подкрепата на патртньорските служби, върнаха в ръководството на ДАНС  онази група ръководни кадри, които не се разбираха с бившия председател Сертов.
Развитието на ДАНС обаче в тази година и половина, в която управлява ръководството на Бойко Борисов, показа, от една страна, съобразяване с намеренията, интересите, директивите на партньорските служби, а от друга с активното действие на вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов стремеж да има ДАНС винаги, постоянно на своя страна при решаването на задачите по определен начин, в угода на ГЕРБ и някои обръчи около ГЕРБ. И още – да се потиска политическия противник главно чрез някакви, в началото бомбастични, а след това затихващи разкрития за хора от предишното управление.
От друга страна, Бойко  Борисов, който е фактически ръководителят на ДАНС /агенцията е подчинена на министър-председателя/, не намери време или не успя да направи от нея партньор на другите специални служби и същевременно тя да поеме някои функции, чрез които да контролира какво прави безконтролния Цветанов в МВР и чрез МВР.
Политиката на Цветанов има една ярка характерна черта, която аз наричам “нагласителен уклон”, т.е.  да се използват възможностите на МВР. Към това той подтикваше непрекъснато ДАНС и направи опит да подтикне в тази посока и прокуратурата, и съдебната власт като цяло. Този нагласителен уклон личеше в начина, по който се събираха и представяха данни от работата, справките, информациите, докладите и т.н., начина , по който се правеха реализации на определени дела с арести, с шумно огласяване на нещо преди изобщо да е свършена, както трябва работата във фазата на досъдебното производство и опита да се налагат решения на съда. Като при това се нагласяват обвинителни актове  на прокуратурата. За съжаление ДАНС също беше въвлечена в това, което попречи за правилното й развитие при новите условия. Тя бе подчинена на тоя нагласителен уклон на Цветанов, което ще изиграе лоша шега на самото правителство. Аз съм казвал и друг път, че рано или късно за тези дейстия Цветанов и някои негови подчинени /на първо място Флоров, шефът на борбата с организираната престъпност/ ще бъдат разследвани един ден. Убеден съм в това.
Благодарение на това ДАНС деформира своята работа. Ще си послужа само с един пример, отклонявайки се, но в контекста на въпроса.  В едно  от СРС-тата по случая Ваньо Танов имаше разговор с него и зам-финансовия министър Влади Горанов, в който се обясняваше как на доклад при премиера Цветанов е представил деформирана информация, информация за положението и състоянието на митниците и ръководството им, като там е показана и справка на ДАНС за митниците, в която впоследствие се оказва, че данните са малко архаични, претоплени при новите условия.
Освен това  знам, и ще го кажа за първи път пред “Общество.нет”, че Цветанов е използвал  Йовчев и при докладвания при премиера за някои  кадрови размествания и  назначения. Имам такъв пример, много характерен, за един ръководен кадър от социалното министерство, който е бил такъв при Емилия Масларова. Вероятно така се е постъпвало и за други ръководни кадри. С тях се води разговор в кабинета на министър –председателя. От едната му страна стои Йовчев с папка, в която колко и какви данни има за съответния кадър не е ясно, от другата стои Цветанов и на човека му се казва – не можем да ти имаме доверие, не си удобен за нас, хайде, заминавай си.
Очевидно /според мен / се е развила една конкуренция, нездрава, между Цветанов и Йовчев по  отношение на партньорите  и най-вече на американските. Нещата вероятно са се представяли в различна светлина донякъде, което е попречило повече на Йовчев, отколкото на Цветанов, защото Цветанов изгради тандем с посланика Уорлик /който аз считам, че е вреден за България /. И благодарение на това се е подкопало доверието на партньорите от САЩ към Йовчев от една страна, а от друга – просто кренът на Цветанов към американската линия, попадането му под американско влияние не може да не е подкопало донякъде доверието и на други партньорски служби, най-вече на такива като  германските и френските, което най-вече се е пренесло върху Цветлин Йовчев. И не на последно място, може би е проявила недоволство от него групата на Цветанов. Те са успели да изманипулират и Бойко Борисов, защото все пак Йовчев не е уйдисал напълно и на сто процента на линията на Цветанов и на нагласителския му уклон. И последно – доколкото знам, ако е вярно, имало е лично писмо до премиера от най-силната ни партньорска държава да бъде сменено ръководството на ДАНС. Ето ви достатъчно основания и причини да бъде сменен Цветлин Йовчев.
И накрая искам да кажа, че превърнаха Йовчев, и това е заслуга на Цветанов, в гръмоотвод на светкавиците, свързани със случая Танов, и това, което се разви около Алексей Петров. Защото конфликтът на ръководния екип на ДАНС с другите под него и Алексей Петров беше наличен още при Петко Сертов. И сега явно Цветанов ще опере пешкира, за да остане известно време още на власт.

Обезмисля ли се съществуването на ДАНС с появата на БОРКОР?
Не. Първо, задачите, които има да решава ДАНС, са много по-широки, много повече. БОРКОР се създава в една много тясна зона – борба с корупцията и организираната престъпност. Докато при новите условия в света ДАНС има много по-сериозни задачи, свързани и с икономиката, и с финансите на държавата  и подкрепата на българските интереси, и с развитието на процесите в сферата на Северна Африка, мюсюлманските държави, етнорелигиозната сфера и т.н. Т.е. ДАНС има много по-широки задачи от БОРКОР и не виждам как може да бъде изместена и заместена.

Какъв знак е назначаването на Петко Сертов за зам.-шеф на БОРКОР?
Преди да кажа за Петко Сертов ще кажа няколко думи за БОРКОР. Създава се по идея предимно на чужди фактори, не само на германските специални служби. Да си припомним, че преди 2-3 годии се проведе една голяма среща на Г-8, на която беше приета декларация  за борба с корупцията. По задачите на българското управление, свързани с тази декларация, аз съм работил с Петко Сертов – тогава той беше секретар при Станишев  на Съвета за сигурност към Министерския съвет.  Вследствие на тази декларация в почти всички големи страни от Г-8, а след това и от други, се предприеха засилени активни мерки за борба с корупцията. САЩ дори развиха своя национална програма за борба с корупцията, най-интересното в която беше, че не в самите САЩ чрез тази програма ще борят корупцията, а в другите държави, сиреч да контролират чрез тая борба управленията им. Това е прозрачно! И след като в ЕС в Европейската комисия оценките за България сочеха, че тя не се бори достатъчно с корупцията и организираната престъпност /такава беше и оценката на САЩ /, се наложи създаване на специализирано звено в държавата, което да поеме тази работа изцяло – и като координация, и като взаимодействие.
В България има правени три такива стратегии за борба с корупцията. Това, че сега я е разработил немски експерт, е добре, това, че евентуално немците ще осигурят техни, европейски пари също е добре, защото американците много не обичат да плащат, когато опре до това. И всичко това идва много добре и за премиера Борисов, защото БОРКОР е на негово подчинение, второ БОРКОР ще подпира със своята работа ДАНС, МВР и съответните структури в другите министерства. Примерно структурата на НАП, която е за данъчни и финансови престъпления. И освен да ги подпира и ще ги контролира. Защото определено считам, че Борисов не е в състояние сам да осъществи този контрол . Цветанов пък прави угоден контрола на себе си като вицепремиер и в много случаи подвежда премиера с докладите си и с насоките, които дават. Така че БОРКОР от една страна ще е орган, който ще разработва  и ще осъществява политиката за борба с корупцията и организираната престъпност, от друга – ще има контролни функции и от трета – не може да няма оперативни функции за решаване на някои въпроси във висшата корупция. Ако няма оперативни функции, от тази структура нищо няма да излезе.
А Петко Сертов  е правилното назначение. Премиерът дължеше това, защото вече стана ясно, че не е вярно това, което са казали партньорските служби, че уж са снели доверието от него. Това беше измислица на Цветанов и Уорлик предимно. От друга страна се разбра, че ДАНС по времето на Сертов е водила по-успешна борба с корупцията. Вземете само случая с Мургина, който беше започнал от Сертов.
Според мен за назначаването на Сертов има натиск и от външни фактори, които му вярват и имат повече информация за него, отколкото хората на  Борисов и Цветанов.

Опасен ли е в момента Алексей Петров?
Тук ще кажа няколко неща. Първото е, че много демонизираха Алексей Петров. Изкараха го повече от това, което той реално е или би могъл да бъде, поне засега. Атаките срещу него дойдоха от няколко канала. Най-напред от тези, които напуснаха ДАНС благодарение и на него по време на Сертов, и които после се върнаха в Агенцията. Второ, страхът, и на Борисов / имам конкретен пример за това, но няма да го кажа /, отмъстителността на Цветанов, свързана с това колко много знае за някои неща Алексей Петров. И трето – порасналите в течение на годините икономически и финансови възможности на структурите, които все пак са били в обсега на Алексей Петров и, разбира се, на четвърто място – известното му предполагаемо влияние около партия РЗС и връзките му с някои и  други партии.
Една от целите и демонизирането  на атаката срещу Петров беше атаката на президента. И това Цветанов не го криеше известно време, после се сви, малко се забръчка работата.
Със следствието  срещу Алексей Петров се целяха много неща. Тук ще кажа нещо, което малко се разчепка, свързано с тоя арест  и разследване една година без никакъв резултат – Октоподът се сви до риба цаца. Явно е имало апетит към парите държани от Алексей Петров, най-вече свързани с “Лев инс”, със застрахователната дейност в България, със силовата му дейност като охранител и застраховател, с неговите подчинени фирми. И, разбира се, дългогодишната му работа като офицер под прикритие, когато той, благодарение на това е получил информация и някои връзки  без съмнение с фактори от подземния свят. Но не може да си офицер на прикритие, който работи срещу престъпността и българското подземие, и да нямаш връзки и информация. Офицер под прикритие ангел и чист, във всяко отношение, по принцип, не може да има.
Не веднъж съм го казвал, ще повторя и пред “Общество.нет”: по много неща Алексей и Бойко си приличат, с тези си връзки и отношения с фактори, с които сега се води борба. Но както виждате, за да заключим тази тема, свързана и с предишните въпроси, не можем да имаме двоен стандарт, спрямо едни да се работи, а спрямо други, които са ни по-близки, да не се работи. И това със сигурност се коментира в средите от подземието, защото не Алексей Петров е глава на българския октопод. Той може би не е и куполата на този октопод. Може би, казвам.

Има ли пречка, според вас, Цветан Цветанов да се кандидатира за президент след като оглавява предизборния щаб на ГЕРБ?

Формално законова пречка няма, но ако Цветанов се кандидатира, ГЕРБ ще загуби изборите. Убеден съм в това.
Какво направиха тези момчета, които гласят публичното поведение на Цветанов, популисткото пиарско поведение? Те го вкараха със свои писма сред стоте най-обичани българи. Това го направи “24 часа”, след което го замръчка. Защото явно беше, че там има много нагласени хора, резултат на работата на пиар щабовете им. Ако се направи честно класиране, Цветанов никога няма да попадне сред стоте най-обичани българи. Това ми прилича малко на това, да ме прощава бившият президент Стоянов, когато го избираха за българин на хилядолетието. От тогава не мога да се побера в кожата си! Как може Петър Стоянов, който сега е Господин Никой, да е българин на хилядолетието? Плащат се пари и се оказва натиск от позицията на властта. Това е положението.

Как ви звучи изявлението на Цветанов, че  на изборите ГЕРБ би могла да се коалира с всяка партия?
Това, което каза Цветанов първо е демонстрация, засега фалшива, от конфронтация да се мине към консенсус, без да се обяснява на каква основа ще бъде той. Ако не се обясни обаче основата за консенсус, вятър ги вее на бял кон!
И второ, това е концесия към ДПС, защото гласовете на ДПС ще решат президентските избори. ГЕРБ правят концесия към ДПС!
Разбирам много добре ГЕРБ Но ако пък Доган си даде гласовете на Цветанов, е… тогава ще си отиде.  Чак такъв завой, Цветановски завой, Доган да направи – не допускам.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

РЕВОЛЮЦИИТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ

ДОКТРИНАТА „ПЪРВАНОВ – БОРИСОВ“

ПСИХОЛОГЪТ ИВАН ИВАНОВ: ИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ КРИЗАТА И ИЗОСТРЯНЕТО НА ПСИХИЧНИТЕ БОЛЕСТИ

МУРАВЕЙ РАДЕВ: ЗАГУБАТА ОТ СДЕЛКАТА С ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НАИСТИНА Е ОГРОМНА И ДО 2015 ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: БОЙКО БОРИСОВ Е В МИННО ПОЛЕ

КРАЙ НА СВЕТА И АПОКАЛИПСИС

НАИСТИНА ЛИ СМЕ ИНТЕРНЕТ ПОКОЛЕНИЕ?

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ

НЕМСКИТЕ СИНДИКАТИ ГОТВЯТ СТАЧКИ ЗАРАДИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ

ДОСИЕТАТА – ДРАМА ИЛИ ВОДЕВИЛ – НЕИЗНАСЯНИ ДОСЕГА ФАКТИ ОТ ПЕТЪР ХРИЗТОЗОВ

ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ – проф. В.Цачевски

БАЙ ДАМЯН ИЛИЕВ: ВСИЧКИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СА ЗА БЕЛЕНЕ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ДО 10 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ Е УПРАВЛЯВАЛА ОТ ИКОНОМИСТИ

ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА ГАРАНТИРАТ ГЛОБИ И ОЩЕ БЮРОКРАЦИЯ

БОРИСА ТЮТЮНДЖИЕВА: ОБИЧАМ ДА ЖИВЕЯ НА РЪБА

БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ САМИ ДА РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ СИ -доц. Любима ЙОРДАНОВА

РАДИКАЛЕН ИСЛЯM – Йордан ТОДОРОВ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: РЕФОРМИ С РЕЙТИНГ НЕ СЕ ПРАВЯТ

СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НОВАТА ДИСКРИМИНАЦИОННОСТ – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3691

Posted by on февр. 22 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.22285 лв
 CHF =  1.67036 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23771 лв
100  RUB =  2.76945 лв
 USD =  1.59192 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.