ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ: В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА НОВО СТАТУКВО В ИКОНОМИКАТА

О.з. полк. Цветко Цветков е роден на 19 ноември 1943 г. в Луковит. Родителите му са учители по история. Завършва 18 гимназия в София  и математика в СУ”Кл. Охридски”. Заемал е редица ръководни длъжности в системата на МВР. Секрер на МВР в правителството на Жан Виденов. Автор на три книги. Член на ВС на БСП. Женен с две деца.

Кои са основните центрове, които свързват организираната престъпност и политиката в България? 

(смее се) Основни центрове трудно могат да бъдат наречени и то достатъчнио ясно откроени, които да свързват организираната престъпност и политиката. А самата организирана престъпност е такава, защото има връзки на хора от престъпният свят, техни структури и дейности с лица занимаващи се с политика и управление. Това е самата същност на организираната престъпност и за центрове според мен не може да се говори.

Водят ли някои от тях междуособни войни? 

Такива структури, които разчитат на подкрепата на чадъра на властите, разбира се, се стремят да се надпреварват, за да получат влияние и в този смисъл водят между себе си някакви битки и съперничат, но битките са преди всичко в друго: 1-во за разпределението на териториите в престъпните икономически и финансови отрасли и 2-ро за разпределение на териториите, които се завоюват с престъпни и изпрани пари в официалната икономика и финанси. Там е по – тежката битка.

Може ли да кажете някои имена? 

Не. Имена сега не искам да споменавам, тъй като веднага имената създават различни асоциации и от едната и от другата страна и за това не искам сега да спомена имена. Имената ги има в разработките на службите.

Променят ли се нещата напоследък? 

Да. Нещата се променят, защото влизаме и в тази сфера в една нова конкуренция свързана с развитието на бъдещото ново статукво в България. Както статуквото, което си разпределя новите роли във властта и влиянието благодарение на тези роли. Така и статуквото, което ще свързва тези роли с разпределянето на големите пари, които се очертават сега в няколко сектора.

1-во сектора на енергийните проекти-те не са малко и не са съвсем за пренебрегване големите пари, които ще се разиграват

2-ро в сектора на комуникациите, особенно свързани със строителството на пътища и магистрали, с транспортните комуникации, свързани и с терминали и пристанища и т.н, със съобщителни и информационни комуникации

3-то в сферата на финансите, където финансовите структури при всички случаи ще участват в движението трансформация за инвестирането на парите, независимо по какъв начин са спечелени

4-то за структурите на местната власт през която все повече и повече ще се осъществява влияние и разпределяне на средства. Това са много сериозни предпоставки, както за развитието на политическата конкуренция между партии, партийни структури, коалиции, лица и групи в тях, така и за съжаление в сферата на сивата и престъпна икономика, които търсят завоюване на нови чадъри и политици свързани с тези сектори и някои други, разбира се, туризъм, селско стопанство, но аз тях ги слагам по–назад.

Кои центрове са в настъпление и кои губят позиции? 

Вие разбирате много добре, че тези които идват сега са участвали в сериозните битки свързани с намирането на териториите на икономическата и финансова власт включително през политическата власт. Едни сега ще се постараят да запазят своите позиции, втори да разширят влянието си, а идват и трети нови, които трябва и искат да завоюват свое място, роля, влияние и позиции в цялата тази работа.

В официалната част от нещата естествено е конкуренцията да се съсредоточава през политическите партии, които ще имат влияние в бъдещата власт. Това са на първо място очертаващите се в бъдещия парламент БСП, ГЕРБ, ДПС и „АТАКА” и евентуално още една дясна или някаква коалиция от партии. На второ място са тези, които разчитат за влияние през президента, като важна фигура в българския, политически, държавен и обществен живот и третите, които разчитат на новообразуващите се бизнес-политически формирования, които или чрез коалиране или чрез пряко участие да си спечелят място в бъдещата власт. А успоредно с това, в паралелната власт и в нейната престъпна част се ориентират съобразно разпределението на възможностите и влиянието в първата, официалната част от властта.

Кои от тях имат международни позиции? 

Когато говорим за международни позиции със значение за разпределяне на ролите в българското политическо и управленческо пространство на първо място трябва да сложим растежа на влиянието на Премиера, на г-н Сергей Станишев, който се очертава като перспективата в европейски план за управлението на България. Веднага тук искам да кажа едно много сериозно изречение. Развитието на тази перспектива зависи от това дали ще играят в тандем с Президента Първанов или хора ще се опитват да ги направят конкурентни в борбата за влияние и възможности в бъдещето българско реално управление. На второ място бих поставил без всякакво съмнение Борисов и Доган. Не мога да видя други политици, които да имат сериозно влияние и към тях тези, които изброих ще се стремят структурите на икономическата финансова власт, за да могат да си осигуряват през тях влияние. А що се отнася до престъпни структури, които да имат международни позиции и контакти, мисля че няма структурирани по принцип международни структури, които спецслужбите и полициите на различните държави да ги идентифицират, като някакви структури и центрове с разклонени пипала във всички държави. Тук изключвам традиционните неща, които се въртят в публичното пространство и се интерпретират от различни автори.   Италианските с  3 основни мафиотски клана. Различните видове кланове свързани с турска, чеченска, албанска, косоварска, сръбска и т.н мафии, или някои, които се опитват да преставят и руската мафия, като нещо, което е разпростряло пипала в международен план, но това са преди всичко засега журналистически интерпретации и отделни за информации на специалните служби на различните държави без да е оказано нещо, като достатъчно реално и то публично.

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

 

ДОБРИНКА ЧАНКОВА: ВЕЧЕ Е ДВАНАДЕСЕТИЯТ ЧАС ЗА МЕДИАЦИЯТА ПО НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА В БЪЛГАРИЯ

 

ЛЮБИМА ЙОРДАНОВА: НА МЛАДИТЕ ХОРА В БАН СЕ ГЛЕДА С ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ И СТРАХ

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ: ИМА ЛИ ГАФ – НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРОШКА

 

ЕДИН ПО-СПЕЦИАЛЕН 9 МАЙ

 

1 МАЙ ТРЪГВА ОТ USA

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1139

Posted by on юни 4 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.