ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ: АКО ЦВЕТАНОВ МИСЛИ ДА СТАНЕ КАРДИНАЛ РИШЕЛЬО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ЩЕ СБЪРКА

СТАТУКВОТО НА ПРЕХОДА ПЛАЧЕ ЗА ПРОМЯНА

СОЦИАЛ-ЛИБЕРАЛНИЯТ МОДЕЛ, КОЙТО ВКАРА БСП В ОТНОШЕНИЕ С ДПС Е ЗАВЕЩАНИЕ НА СТАНИШЕВ ОТ ПРЕДИШНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ, КАЗВА ОЩЕ О.Р. ПОЛК. ЦВЕТКОВ

О.р. полк. Цветко Цветков е роден на 19 ноември 1943 г. в Луковит. Родителите му са учители по история. Завършва 18 гимназия в София  и математика в СУ”Кл. Охридски”. Заемал е редица ръководни длъжности в системата на МВР. Секретар на МВР в правителството на Жан Виденов. Автор на три книги. Член на НС на БСП. Женен с две деца.

 

Г-н Цветков, Румен Петков, Румен Овчаров, Александър Лилов, Татяна Дончева, Георги Пирински… призоваха или подканиха Сергей Станишев да се оттегли като председател на БСП, но той засега май няма подобно намерение. Вашият коментар?
В момента състоянието на БСП е нелеко, има симптоми на кризисни процеси. Това е естествено, след едни избори, които не бяха убедително отражение на управлението, а бяха отражение на недоволството от това управление. И много хора не получиха това, което искаха по време на мандата и още по-малко след неговия край. Затова се оформиха групи в БСП, начело с личности, които, къде основателно, къде не, имат претенции да участват в решаването на съдбата на партията оттук нататък. За съжаление, все още, поне за мен, не е направена убедителна оценка на ролята, развитието, значението на БСП 20 г. след 10 ноември 1989 г. Защото ние не можем да отделяме един период само и да го анализираме, оценяваме, ако не свързваме нещата в единно цяло – развитието през тези 20 години. Най-голямата гнилост на прехода това е конфронтацията.
От 1990 г. остана само един стожер – БСП. И ако сега стигаме до ситуация, когато е възможно този стожер, също да влезе в кризисен процес. Такъв кризисен процес би обслужил само и единствено монополизиралата сега властта ГЕРБ, защото при липса на десница, ако се разлюлее и разсипе левицата, ГЕРБ няма да има алтернатива.
В България в момента няма нито една партия от модерен тип. Нито една – подчертавам. Политическото пространство е в процес на образуване, на раждане на субекти.
Големият въпрос е не кой ще ръководи БСП, а какво ще ръководи. В смисъл каква политика ще води левицата за по-нататъшното развитие на България. Как ще се съчетае развитието като цяло с решаване на проблемите на човека. И чак след това да се намери екипа, който без съмнение, трябва да е един подбовен екип, в който от старите политически муцуни на прехода да останат само онези, които ще свършат периодна на своето съществуване не заради себе си, а ще помислят повече за съществуването на държавата, обществото и хората. И разбира се, да дойдат нови хора, младите поколения, които няма да продължат практиката на старите и да обръгнат предварително с онова, което беше в характеристиките на прехода, а ще тръгнат в търсенето на българкия път в ЕС. Тези, които поискаха оставката на Сергей Станишев, поне досега, в публичното пространство не са направили поне един сериозен политически анонс на основата на такава политика.
Следователно, аз искам първо политика зад която да застанем, а не първо човек, който после ще мисли политиката.

Сергей Станишев има ли на какво и на кого да разчита в момента?
Самият Станишев, ако го оценим безпристрастно, първо е образован, той е сред малцината високообразовани във върховете на БСП. Второ, той е вече начело на партията 8-ма година и е придобил опит да се върти из бързеите и въртопите на БСП. Трето, в сложно време, в много време партниране той участва в управлението на страната, в една тежка завещана му коалиция. Защото ДПС е завещание от предишния председател на БСП, като стратегически партньор. Социал-либералният модел, който вкара БСП в отношение с ДПС е завещание на Станишев от предишния председател. Екипът, с който работи Станишев, е завещание от предишния председател на партията. Времето, в което България се бори и успя да влезе в ЕС е времето на Станишев, но не само на него, разбира се.
Той вече придоби известен опит, колкото и да е противоречив като министър-председател на България и след като този човек е изминал този път, с плюсовете и недостатъците (не изгради достатъчно свой екип, не прояви по-твърд характер), той е дипломат и балансиращ полтик.  Да загубим един изграден, вече, може би недоизграден докрай политик, само защото някой си го е навил на ума и на пръста, че трябва да бъде сменен, да ме прощават, но трябва да ме убедят, че тази смяна ще доведе до необходимата промяна, която е нужна, без съмнение. Но въпросът е, дали смяната ще доведе до промяна?

Как оценявате утвърдената вече от БСП кандидатура на Георги Кадиев за кмет на София?
Аз харесвам Кадиев, но имам и бележки към него. Това е един млад, съвременен човек, който умее да мисли, умее да изразява мислите си, но понякога прекалено, влагайки, излишна острота. Той има качества за лидер, но още има да се учи на политика в действие. От резултата на Кадиев ще се види доколко емоциите на Столицата по отношение на вълната ГЕРБ са овладени и са стигнали до разумно обсъждане на състоянието на нещата в България. Кадиев не бива да бъде губен като политик. От такива млади политици има нужда.
Гражданите няма как лесно да се обърнат. Още повече, че магията Бойко Борисов още действа, градът няма да избира Фандъкова, ще избира Бойко Борисов.
През 2011 г. ще е голямата битка в България. На президентските и местните избори и аз имам усещането, че ГЕРБ, може би, ще предизвика предсрочни парламентарни избори, за да не затъне. Но това е мое усещане.

Преди 3 г. в интервю за Общество.нет казахте, че ГЕРБ повтаря образуването на СДС. Ще повтори ли и съдбата му?
ГЕРБ възника като хибрид, между възникаването на СДС, НДСВ, АТАКА. Просто копираше едни и същи емоции, чувства, и действия. ГЕРБ има късмет, че възникна в един вакуум, в който дясно нямаше, левицата вървеше към тези процеса, които сега виждаме. ГЕРБ е нещо ново, което търси неексплоатираното досега. Общо взето ГЕРБ е харизмата на един човек, който, между другото, много ме изненадва, че превъзходно експлоатира носталгията на голяма част от българите по твърдата ръка и емоцията на анти-ДПС вълната. Плюс недоволството, изобщо, от хала на хората, които 20 г. се намират в състояние на очакване, от една страна, и на друга – в състояние на оцеляване. Каква ще е съдбата на ГЕРБ зависи първо от начина, по който ще управлява България. Аз виждам, че трудно ще го прави. Второ, зависи от това, дали още отсега ще започне да търси реални партньори. Трето – от това дали и как ще посегне на статуквото на прехода. То плаче за промяна, но никой, досега, не смее да посегне върху него. И на последно място, дали ще се появи действена алтернатива като политика.
ГЕРБ, по интерция, продъжава да се държи, така, като че изборите са след 2 дни. Още не е влязла в разумния период на политическия си живот. И като знам българските нрави ГЕРБ ще има тепърва трудности.

Ще се преврърне ли ДАНС в звено за четене на вестници, според вас?
Първо, ДАНС още не е започнала, както трябва, работа си, като модерна, силна, тайна служба на България. ДАНС, може да бъде ограничена, свита, върната назад в развитието си, само ако отново се повторят грешките на предишни вътрешни министри, които са искали цялата власт в сферата на сигурността, да имат монопол.
Ако в сферата на сигурността няма здравословна конкуренция е опасно. Защото централизирането на управлението на тази сфера в едни ръце, без достатъчно контрол – парламентарен, съдебен и вътре в самата система е много опасно. Бълагрския политически живот, показва, че силата на този сектор, по отношение на тайната информация, на тайните методи и средства за работа, благодарение на непреставащите опити за политическо надмощие вътре в него, деформира нещата. Тоест зависи от премиера, от амбициите на Цветан Цветанов, от израстването на Йовчев, от контрола на партньорите и вътре дали ДАНС ще порастне като истинска тайна служба или ще се превърне в поредния несполучлив опит за реформа.

Споменахте Цветан Цветанов. Не ви ли се струва, че напоследък той показва признаци на еманципация?
Какво да кажа? Цветанов като всеки млад, нов политик, голям началник е изправен пред рискови опасности. Първо, да надделее у него политическото начало и битката да остане, ако не първи, то поне втори фактор в ГЕРБ. И да намесва политиката в дейността като министър на вътрешните работи. Това е много сериозна опасност. Второ, има опасност, съчетавайки работа си като член на ръководството на ГЕРБ (той е един от хората, които допринесоха много за структурирането на развитието на ГЕРБ като партия) да се опита да съсредоточи кадровата власт в ръцете си. Това е много рисково, особено при премиер и бъдещ председател на ГЕРБ, какъвто е Бойко Борисов. Трето – другият риск е много информация, която концентрира в ръцете си, за какво ще я използва. Голям риск! И ако той не удържи на изкушенията, които предлага поста министър на вътрешните работи, и същевременно високопоставен партиен ръководител, може да стигне до проблемите на Богомил Бонев, Румен Петков. Защото има симптоми затова и трябва много да внимава. Още повече, че той прекалено много иска да се хареса на служителите на МВР. И какво казах, да се харесаш на всяка цена е опасно.
Не вярвам в клетвите за вечна вярност. По-силният характер в ГЕРБ е Бойко Борисов. Така че дано Цветанов издържи на изкушенията. Той се мъчи да упражнява тотален контрол върху представителите на ГЕРБ във всички власти. Това опасно. Ако мисли да стане кардинал Ришельо на управлението на ГЕРБ ще сбърка.


 ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ПРОФ.ЦАЧЕВСКИ :OБЩЕСТВЕНАТА ПОДКРЕПА ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАВИСИ ОТ УСПЕХА НА НЕГОВАТА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА

ПОЛША ВЪВЕЖДА ХИМИЧЕСКА КАСТРАЦИЯ ЗА ПЕДОФИЛИЯ

ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА: БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ ИЗЛЕЗЕ ОТ КОНТРОЛ

ЖИВЕЕМ В ОБЩЕСТВЕН ИНФАНТИЛИЗЪМ – Kалоян МЕТОДИЕВ

ЦВЯТКО БАРЧОВСКИ: НЯМА ЛОША ДУМА ИМА ЛОШО СЪДЪРЖАНИЕ

МОНИКА ПАНАЙОТОВА: МЛАДИТЕ ИМАТ ДРУГ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА СВЕТА

ИЛИЯ БОЖИНОВ: БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА Е ЗАЩОТО БРЮКСЕЛ ГО ИСКА И ТАКА СМЕ ОБЕЩАЛИ

ПРЕСТЪПНОСТТА В ЕС НАРАСТВА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2584

Posted by on окт. 9 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.