ХРИСТИЯНСТВОТО Е НА ИЗЧЕЗВАНЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Hristiansko Blizak iztokХристиянството е на път да изчезне в „библейската си люлка“ в Близкия Изток заради растящото преследване на вярващите, се казва в проучване на мозъчния тръст „Сивитас“, за което съобщава „Дейли телеграф“.

В него се предупреждава, че християните страдат от по-голяма враждебност по целия свят в сравнение с всяка друга религиозна група и че политиците са слепи за степента на насилие срещу тях в Африка, Азия и Близкия Изток.

Най-честата заплаха за християните в тези райони е радикалният ислям, като тяхното потискане в мюсюлмански страни често се пренебрегва от страх, че критиките може да бъдат възприети като „расизъм“, смята авторът на изследването, озаглавено „Християнофобия„.

Смята се, че в момента над 200 милиона християни, т. е. 10 процента от християните в света, са „социално онеправдани, преследвани или потискани заради вярата си“. Потисническите режими обикновено гледат на християнството като на „западна“ религия, която може да бъде използвана за тяхното подкопаване, се допълва в изследването.

Най-силна е враждебността срещу християнството от страна на държавата в Китай, където по затворите биват хвърляни най-много християни отколкото във всяка друга страна. В тази връзка авторът на изследването цитира китайски правителствен съветник, според когото САЩ подкрепят разрастването на протестантството в Китай като инструмент на политическо дисидентство. Целта на американците била да променят характера на строя в Китай и да го подкопаят.

Лъвският пай от преследванията срещу християни е в страни, където ислямът е господстваща религия, продължава докладът, като цитира различни оценки, според които близо половината до две трети от християните в Близкия Изток са напуснали района или са били избити през последното столетие.

„Съществува сериозна опасност християнството да изчезне от библейската си люлка“, подчертава изследването и припомня, че 12 от общо 20 страни, определени като „несвободни“ по отношение на религиозната търпимост от правозащитната организация „Фрийдъм хаус“, са с преобладаващо мюсюлманско население.

Изброяват се стотици нападения срещу християни от религиозни фанатици през последните години, повечето от които са в страни като Египет, Ирак, Пакистан, Нигерия, Индия, Бирма и Китай. /БТА/

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5789

Posted by on дек. 24 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.