ХРИСТИЯНСКАТА ДИЛЕМА В СИРИЯ

Докато светът разглежда по-широкия регионален контекст на сирийската криза, статутът и позицията на религиозните малцинства става все по-важен проблем.

Християните в Сирия съставляват около 10 % от населението на страната. Мнозинството от тях принадлежи към Православната църква, която има исторически връзки с Русия. Това е от голямо значение, не само защото Русия е съюзник на режима на президента Башар Ал-Асад, но и защото е важен търговски партньор на страната. Маликитите, асирийците и някои малцинствени протестантски групи съставят друга голяма група християнски деноминации.

Исторически, мнозинството християни (основно тези принадлежащи към Православната църква) се радват на привилегирован статут при Асад, заемат важни позиции в сферата на сигурността, икономиката и политиката, и могат свободно да практикуват религията си.

Разбираемо е, че мнозина православни християни се страхуват да не загубят привилегирования си статут и позиции в Сирия след Асад; други изразяват загриженост от евентуални репресии. Режимът очаквано играе с тези страхове – доклади казват, че християните са убивани от сирийските бунтовнически сили. Следователно, много православни християни не желаят да се присъединяват към опозиционните групи.

Въпреки това, нарастващ брой християни, Георги Сабра, Файез Сара, Михаил Шамас и Михаил Кило, да споменем малцина – се присъединиха към опозиционните групи като Националния съвет на Сирия и Асирийска демократична организация, които открито застават срещу режима на Асад от началото на протестите през миналата година, което е открито неподчинение на официалната църква.

Всъщност, Сабра казва, че лидерите на  християнската общност не са й служили добре и, че колебанието на Православната църква да се свърже с революционните сили може да се окаже огромна стратегическа грешка, която потенциално може да  постави мнозинството християни в изолация в Сирия след Асад.

Независимо от тази възможност, Православаните християни  и техните лидери биха направили по-добре ако се свържат с опозиционните групи, асирийските християни включително,  в защита на светска сирийска държава, която защитава и уважава правата на малцинствените групи.

Също така християните трябва да получат уверение, че ще бъдат представени на институционално ниво, както в международен, така и във вътрешен план. Християнското малцинство би могло да бъде важен съюзник на опозиционните групи, а последните трябва да правят повече усилия да привлекат своите сънародници християни, като вземат под внимание историческите връзки на Православната църква с Русия.

Защо? Е, Православната църква може да е в състояние да окаже натискъ върху руското правителство да подкрепи някакъв бъдещи санкции срещу режима на Асад предложени от ООН. (Руснаците, заедно с китайците, блокират повечето от предложените от ООН санкции срещу режима).

Определено поради рисковото състояние на сирийската икономика, чуждите инвестиции ще бъдат за изключително важни за подкрепата и запазването на много бизнеси и ключови сектори. Това отново дава на християнските групи и лидери възможност да достигнат до себеподобните си от Запада и навсякъде другаде, като лобират бъдещата чуждестранна помощ и инвестиции да бъдат обвързани със защита на правата на малцинствата, включително християнските в Сирия след Асад.

Нещо повече, пълно е със съмнения отностно бъдещото политическо положение на християните след Асад. Картината от съседен Египет е едва-едва окуражителна. Всъщност, парламентраните и президентски избори доведоха Мюсюлманското братство и още по-екстремистки салафитски партии на власт; сред християните и светските групи се надигат опасения за евентуалната продължаваща ислямизация на страната и активна дискриминация срещу малцинствата.

В сирийският контекст, християните имат козове, но трябва да ги изиграят внимателно. Трябва да намерят съюзници и да работят, за да са сигурни че правата им ще се зачитат и че ще могат да живеят достойно и уважавано. Предсто дълъг и труден път напред и то такъв, какъво малцина са изминавали.

Автор: Самер Либдех.

Самер Либдех е роден през 1974 година. Лондонски журналист и анализатор. Главен изследовател в Обществото на Хенри Джексън. Пише за теми като демокрацията в Близкия изток, арабско-израелския мирен процес и външната политика на САЩ. Често се появява на страниците на  Guardian, Daily Telegraph, Jerusalem Post, Jordan Times и Daily Star. Анализът е публикуван на страницата на Общестото Хенри Джексън.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5247

Posted by on авг. 20 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.