ХРАНИТЕ, КОИТО НИ ПОДМЛАДЯВАТ КОЖАТА?

Днес със сигурност можем да приемем, че правилното хранене забавя остаряването. Особенно важна роля играят, приеманите, както външно, така и вътрешно антиоксиданти, например, като витамините А, С, Е и различните каротени.
Богатите на тях храни, не само предотвратяват процесите на остаряването, но те могат и да доведат и до обратното им развитие.

Сега ще ви запознаем с едни от най – добрите „стопери” на стареенето на кожата, като искрено се надяваме, че естествения начин да се поддържате по – дълго млади, може да бъде определен и като „вкусен”.

ВИТАМИН С елиминира свободните радикали и спомага за изграждането на колафена в съединителната тъкан, следователно се грижи за здравината и еластичността на кожата, а също така и за бързото заздравяване на раните. Важно е и това, че колкото по – силен е стресът, на който сме подложени, толкова по – голямо е количеството на витамин С, от което се нуждаем. Той се съдържа в цитрусовите плодове, киви, картофи, къдравото зеле, червените чушки и др.

ВИТАМИН Е или още се нарича, „защитният витамин”. В качеството си на антиоксидант той предпазва кожните клетки от атаките на свободните радикали. Витамин Е се съдържа в най –  големи количества в олиото от пшенични зародиши и слънчоглед, в орехите, в авокадото и т.н.

ПОЛИНЕНАСИТЕНИТЕ МАСТНИ КИСЕЛИНИ принадлежат към т.нар. есенциални субстанции, т.е организма не може да си ги произвежда сам и зависи от вноса им с храната. Полиненаситените мастни киселини са необходими за изграждането на клетъчните стени и се „грижат” за здравината, еластичността и доброто овлажняване на кожата. Така те подпомагат кръвообръщението, предпазват от сгъстяване на кръвта и образуването на тромби, допринасят за нормализиране на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Освен това контролират количеството на холестерина в организма. Полиненаситените мастни киселини се съдържат в авокадото, в някои риби ( скумрия, херинга ), лешниците, в лененото масло и др.


ЗЕХТИНЪТ, с високо съдържание на витамин Е предотвратява склерозирането на артериите и подпомага кожното кръвообращение.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=870

Posted by on мар. 13 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.