ХОРАТА СЕ БОРЯТ ЗА ЗЕМЯ, А НИЕ Я ИЗОСТАВЯМЕ – БЪЛГАРСКАТА РЕСТИТУЦИЯ В СЪРБИЯ ПРОПАДА

Arhivni dokumentiПрез 2011 г. Скупщината на Сърбия приема закон за реституция на имотите на български граждани – бежанци в периода 1878 – 1950 година. Особено голям е броят на тези бежанци след Ньойския договор. С този договор възниква и проблемът със Западните покрайнини – една територия от 1500 кв. км. с над 100 селища. Това дава представа за огромната площ на частните имоти и предполагаемия брой на наследниците им днес, които би трябвало да са няколко десетки хиляди.

В България става известно за този закон едва преди 6 месеца, а не е известно дали законът е преведен на български език, за да се запознаят с него наследниците на някогашните собственици на земи в Западните покрайнини. Сериозно публично разгласяване липсва. Българската държава не провежда информационна кампания и си измива ръцете с най-лесните формулировки „Който разбрал-разбрал“ и „Всеки да се оправя сам“.

Българското посолство очевидно е  останало равнодушно към правата на тези граждани, което става ясно от думите на говорителя на Външно министерство Ивайло Кашканов, който през 2011 г. е бил дипломат в посолството ни в Белград, че нямало нужда да се превежда сръбският закон, тъй като мнозинството от гражданите, които имат претенции за имоти живеели в Западните покрайнини и знаели сръбски език!!! А останалите в България?!

Посланикът ни в Белград през 2011 г. Георги Димитров, който при сегашното правителство заема най-високия професионален пост в дипломацията ни – постоянен секретар на Министерството на външните работи – очевидно е пренебрегнал необходимостта да бъде преведен законът и да се инициира бърза информационна кампания у нас, за да се запознаят българите с имоти там със своите права. Става дума за интересите на десетки хиляди български граждани. Не ни е известно при предишните две правителства (Борисов, Станишев) и при кабинета Орешарски да е търсено от сръбската държава да удлъжи срока за предявяване на реституционни претенции от нашите граждани-наследници на имоти в Западните покрайнини.

На практика тези хора няма да имат възможност да си реституират земите, защото две години българската държава спи и не разбира, че в Сърбия е приет такъв закон„, заяви пред в. „24 часа“ Силвия Иванова, секретар на асоциацията на българите, които имат право на реституция в Сърбия.

Случаят с този закон ни кара да се запитаме какъв е капацитетът на компетентност на посолството ни в съседна Сърбия, след като не е откликнало своевременно на такъв жизнено важен проблем за хиляди български граждани като реституцията на техните наследствени имоти? Защо политиците ни пропускат този важен момент? На 1 март 2014 изтича крайният срок за подаване на документи за собственост, което е крайно недостатъчно за своевременна реакция от страна на българските наследници. Хората се борят за земя, а ние я изоставяме.

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8560

Posted by on ян. 20 2014. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ХОРАТА СЕ БОРЯТ ЗА ЗЕМЯ, А НИЕ Я ИЗОСТАВЯМЕ – БЪЛГАРСКАТА РЕСТИТУЦИЯ В СЪРБИЯ ПРОПАДА”

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.