ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА

Heraklia Sintika

В областта Рупите е открит античен град, който е сред трите най-важни града в източните предели на древното Македонско царство, но за съжаление все още малко хора са запознати с него. Той е споменаван в произведенията на антични автори като Тит Ливий, Диодор, Страбон, Плиний Стари и Клавдий Птолемей.

Хераклея Синтика е основана от древномакедонския владетел Касандър около 300 г. пр. Хр. Същият Касандър, основал Солоун и наредил убийството на сина на Александър Македонски, Александър IV и на неговата майка Роксана. Там е и убит един от престонаследниците на царството, Деметрий, синът на Филип II. Но Хераклея Синтика заслужава нашият интерес предимно с това, че е просъществувала около 700 години, като през цялата си история е бележела богат икономически и културен подем „без прекъсване”. А съдейки по плодовете на усърдната работа на археологическия екип, няма как да не се съгласим със тановището на учените. Ръкодителят на разкопките, започнати през 2007 година, д-р доц. Людмил Вагалински, директор на НАИМ-БАН, твърди, че „ние нямаме такъв некропол в цяла България”.

Как се стига до доказателството, че именно разкриващият се от 2007 година насам античен град, в близост до вулкана Кожух и храма на Ванга, не е Петра, както се смяташе доскоро, а именно Хараклея Синтика; и какво всъщност представлява неопровержимото свидетелство, основанието споровете продължили над 100 години в редица държави за предполагаемата му локализация да бъдат загърбени категорично в миналото – отговорите са предоставени благодарение на любезното участие на събеседниците в настоящия репортажен филм.

Като такъв пред нашата камера застана и директорът на музея в гр. Петрич, където са изложени интересни експонати от полиса, които при желание всеки може да разгледа.

Както без отделеното време на д-р доц. Вагалински, така и без съдействието на д-р Сотир Иванов, репортажът не би бил пълен.  

Д-р Сотир Иванов добави нова щриха към разказа на своя колега и не на последно място сподели как самият той се натъква на въпросното неподлежащо на съмнение свидетелство като го спасява междувременно преди да бъде изведено извън пределите на България и потулено от иманяри за официалната наука.

Без запазването му, осъществяването на филма би имал неволно подвеждаща роля. А вероятно нямаше изобщо да бъде осъществен.

Какво значение има Хераклея Синтика за Петричко-Санданската котловина и изобщо за цялата област (характерна с високата си безработица), в туристическо-икономическо значение, отговорът е положителен, но осъществяването му на практика зависи именно от неговото практическо осъзнаване.

 

Vladimir DomozetskiАвтор: Владимир Домозетски

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7391

Posted by on ное. 4 2013. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.