ХАРЕСВА МИ ДА ОСТАРЯВАМ – ПОГЛЕДНЕТЕ УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ

С НАПРЕДВАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА ВСЕ ПОВЕЧЕ ПРИЕМАМЕ СВЕТА ТАКЪВ, КАКЪВТО Е
Двете незначителни неща свързани с остаряването са ми любими. Е, първото е, че Уинстън Чърчил е бил на 65, когато започва Втората световна война. Знам, че този факт ви кара да се замислите, нали? Какво е пенсионна възраст?  Звездният миг на Чърчил още предстои. Ако не друго, почтената му възраст му дава предимство пред по-младия му съперник – Хитлер, който е само на 50 през 1939 година. Не е ли имал перспектива? Ако лидерството е умение, което идва с възрастта, обратното изглежда вярно за творческите сили. Когато е на 26 Айнщайн измисля теорията на относителността. Моцарт и Шуберт композират повечето от най-добрите си произведения в ранните си 30 години, което е добре, защото скоро и двамата умрели. Пинк Флойд бяха в средата на двайсетте, когато записаха Тъмната страна на луната.
 

Което ме води до второто незначително нещо. Бийтълс бяха все още на по 20, когато се разпаднаха. Това никога не е преставало да ме изненадва, защото всички те изглеждаха толкова стари и отегчени по това време, с техните бради, с тяхната апатичност, и техните  нарко-блуждаещи погледи. Представете си да имате в своя каталог Сержант Пепър или Аби Роуд и дори да не сте навършили 30 години.

Така че, има ли нещо, което може да научим от тези примери за високи постижения, и двата в края на възрастовия спектър? Не, е краткият отговор. Чърчил, Айнщайн, Моцарт и Шуберт са единици. Бийтълс и Пинк Флойд са четворки. За останалите като нас, успехът, ако въобще дойде, идва в зрялата възраст.

Според последната книга на доктор Дейвид Бейнбридж, между 40 и 60 години достигаме своя „еволюционен пик”.  Това е времето, когато перфектно се адаптираме към нуждите на семейството и обществото.  Физически нещата се влошават, зрението намалява и т.н., но силата на мозъка не, и ние ставаме по-добри в ръководенето на своя живот.

И това кореспондира с изводите на изследване сред 2000 британци направено от Хъфингтън поуст: хората изпитват най-голямо удовлетворение, когато достигнат 40 годишна възраст, а пикът на щастието е на 48. Това е възрастта, когато повечето от нас най-накрая чувстват, че са намерили своето място в смисъла на кариера и човешки отношения. Тогава вече възприемаме светът такъв, какъвто е.

И това съвпада с изследването, което показа, че хората изпадат в криза на средната възраст много по-млади – на 35. За мъжете това е времето, когато вече не са достатъчно млади,  за да ги призовават да се бият за родината. За жените е възрастта, когато биологичният им часовник тиктака най-силно.

По въпроса за стареенето, често се сещам за Оберон Уо, който на майтап често казваше, че е с десет години по-стар, отколкото е наистина. Друг, който го правеше е Роджър Луис. Когато прочетох брилянтната му книга Бележки на сезонното самоубийство, аз мислех, че е около 70 годишен, но след като го проверих в Гугъла видях, че е роден през 1960. Мисля, че се превръщам в същата старомодна персона. Отчасти имам глас за това. Когато Сънди Таймс представи програмата на Радио 4, където бях гост, някои казаха: „Фарндейл звучи като писане с перодръжка”.

Моето трето любимо незначително нещо за остаряването е, че само човешките същества и косатките имат менопауза. Не съм сигурен за косатките, но ние изпадаме в нея, защото това ни дава време да отгледаме по подходящ начин децата си, без размножаването да продължава. Нашият вид е единственият, който се нуждае от грижи до 18 годишна възраст – възрастта на Пол Макартни, когато се присъеди към Бийтълс.

В. Телеграф (Великобритания). Превод: Калоян Методиев

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИЛИ РЯЗКО ЩЕ СЕ СМЕНИ КУРСА ИЛИ НЕЩАТА МОГАТ ДА ПРИКЛЮЧАТ КАТО ПРЕЗ ЗИМАТА НА 1997 – Калоян Методиев
  

НАЙ-ВЕЛИКИЯТ УРОК ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 50 ГОДИНИ: ПРОМЯНАТА НЕ ВИНАГИ ОЗНАЧАВА ПРОГРЕС – лорд Нормън ТЕБИТ

ГЪРЦИЯ И ГЕРМАНИЯ ИГРАЯТ ОПАСНА ИГРА, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА – Даниел Ноулс

НЕ МЕ ОБВИНЯВАЙТЕ – СПЕЧЕЛИЛ СЪМ СИ ПОЧИВКАТА – Джок МОРИСЪН
  

ЗАЩО ТОЧНО НАЙ-ТОЛЕРАНТНАТА ЕВРОПЕЙСКА НАЦИЯ Е СРЕЩУ ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ
  

НЕООСМАНИЗМЪТ И СЪРБИТЕ – проф. д-р Дарко ТАНАСКОВИЧ
  

ГУБИ ЛИ КОНТРОЛ АМЕРИКА – Пат БЮКЯНЪН 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4350

Posted by on мар. 12 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.