ХАМБУРГ ТРЪГНА КЪМ ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАВАНЕ НА ИСЛЯМА

Властите в северния германски град Хамбург подписаха споразумение с представители на Ислямските групи в града, което гарантира празнуването на ислямските празници като официални, въвеждане не предмет ислям в училище и права свързани с погребалните ритуали. Това е първото по рода си такова споразумение в Германия между държавната власт и мюсюлманска общност.

 Един от архитектите на документа е кметът на града Олаф Шолц, който е от левицата. При представянето на новите правила той заяви: „това е сигнал, че сме готови и искаме да си сътрудничим” съобщи в. Таз.

Документът се състои от 11 страници, които трябва да бъдат одобрени на гласуване в градкския парламент.

Преговорите се водят от 2007. От ислямска страна участваха четири организации: Ислямски общности (Шура), Турско-ислямски съюз (Дитиб), Асоциация на ислямските културни центрове и Алевитска общност. Те представляват 120 000 мюсюлмани, които живеят в града и се съгласиха да „спазват конситуционния ред”.

Град Хамбург се задължава да признае за официални ислямските празници Фестивала на саможертвата, края на Рамадана и Деня на печала.

Тези дни ще са почивни за мюсюлмните и техните деца. Подобни споразумения са подписани с  Католическат и Протестантските църки през 2005, както и с еврейската общност през 2007.

От организацията Ислямски общности определиха споразумението като „важна стъпка към институционално признаване на исляма в Германия”. Алевитите се надяват това да е „искрата, която да запали и други немски провинции”.

По материали от немската преса

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5193

Posted by on авг. 16 2012. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.