ФРУКТОЗАТА Е ТИХ УБИЕЦ

Учени от Университета на Колорадо откриха, че яденето на готови закуски, съдържащи голямо количество фруктоза, рискуват да получат високо кръвно налягане.

Фруктозата се съдържа в много хранителни продукти, включително хляб, зърнени закуски, кейкове, сладкиши и безалкохолни напитки.

Учените установили, че две и половина напитки с високо съдържание на фруктоза дневно могат да увеличат риска от хипертония с почти 90%.

Изследването е едно от първите, които откриват голяма зависимост между фруктозата и хипертонията, често наричана "тих убиец". Тя може да доведе до инфаркт на миокарда, инсулт, сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания. Въпреки че затлъстяването е известен фактор на високо кръвно налягане, досега експертите смятаха, че солта е единствената съставка, която пряко води към хипертония.

Консумацията на фруктоза е пораснала с 30% през последните две десетилетия и с 400% в сравнение с миналия век.

Фруктозата е проста захар, която се съдържа в плодовете и други части на растенията, както и в меда. Тя е много по-сладка от сукрозата (захароза), която е под формата на тръстикова захар.

Доскоро фруктозата се смяташе за "здравословен" вариант на тръстиковата захар и се препоръчваше на някои диабетици. В много случаи обаче фруктозата се добавя към друга захар, т.н. глюкоза, за да се създаде евтиният подсладител за храни, наречен високофруктозен сироп от царевица. Той се съдържа в готовите храни, зърнените закуски, безалкохолните напитки, сладоледи и някои кисели млека.

Фруктозата в пресните плодове не се смята за опасна, защото антиоксидантите и други съединения блокират вредните й ефекти.

Смятата се,  че са нужни допълнителни изследвания, за да се види дали диетите с ниско съдържание на фруктоза могат да нормализират кръвното налягане и да предотвратят поява на хипертония.


ПОСЛЕДНИ  СТАТИИ:

ГЛЕДАНЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ ПОВИШАВА РИСКA ОТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННА СМЪРТ

СЪНЯТ МОЖЕ ДА НАПРАВИ КРАСИВИ ЛИЦЕТО, ТЯЛОТО И КОСАТА НИ

ИТАЛИЯ ЗАБРАНЯВА СИЛИКОНОВИТЕ ГЪРДИ ЗА МАЛОЛЕТНИ

ИЗСЛЕДВАНЕ: ЖИВОТЪТ БЛИЗО ДО МАГИСТРАЛА ИЛИ ГЛАВЕН ПЪТ
ВОДИ ДО СТЕСНЯВАНЕ НА АРТЕРИИТЕ

ДА ИЗВАЕМ ФИГУРАТА СИ С ЛЕК СПОРТ

САМОЛEЧЕНИЕТО ИЛИ КАК ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ САМИ У ДОМА

ВЯРАТА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА ПАЦИЕНТИ С АЛЦХАЙМЕР

КАК ЦВЕТОВЕТЕ ВЛИЯЯТ НА ЗДРАВЕТО

НЕЩАСТНИТЕ ХОРА ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗИЯ, ЩАСТЛИВИТЕ ПРАВЯТ СЕКС

НА КАКЪВ ЕЗИК ПЛАЧАТ БЕБЕТАТА

МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ НЕ ПРИЧИНЯВАТ РАК СПОРЕД НОВО
ИЗСЛЕДВАНЕ

ПОСТТРАВМАЧНИЯТ СТРЕС

ПАРЕНЕТО „ПОД ЛЪЖИЧКАТА”

ЗАЩО СА ВРЕДНИ ДЮНЕРИТЕ?


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3099

Posted by on апр. 2 2010. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24997 лв
 CHF =  1.73098 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18533 лв
100  RUB =  2.56485 лв
 USD =  1.72017 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.