ФРЕНСКИТЕ ПРЕДГРАДИЯ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА И СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ИСЛЯМА

Ново социологическо изследване показа, че емигрантските квартали във Франция все повече се самоорганизират на базата на ислямските правила и не спазват ценностите на светската държава. 

Уважаваният политолог Жил Кепел, специалист по мюсюлманските въпроси, заедно с екип от учени, осъществиха едногодишен проект в две от гетата на Париж в които избухнаха бунтовете през 2005 година.  Докладът, който изготвиха се нарича –  „Предградията на републиката”. Той показва, че религиозните институции и практики в парижките гета са нарастнали и дефакто изместват ролята на държавата.
Семействата в тези квартали, предимно населени с емигранти от Северна и Западна Африка, както и техните деца, редовно посещават джамиите, празнуват Рамадан и бойкотират храната в училищата, защото не е „халал”*.
Франция е държавата в ЕС с най-голямото мюсюлманско население – между 5 и 6 милиона души и правителството често се бори да обяснява какви предизвикателства може да донесе това.
Кепел е правил подобно проучване преди 25 години, пише в. Монд. Влиянието на исляма върху всекидневния живот от тогава става все по-разнообразен и интензивен.
Френските училища, които изначално са не-религиозни и основната им роля е да възпитават граждани, не могат да я изпълняват, защото според местните власти ислямските ученици се прибират на обяд вкъщи, за да се хранят с халал. „Голям брой деца вече не посещавт училищния стол и ако идват е само, за да си вземат салата или десерт”, казва Хавиер Лемон, десният кмет на Монферм пред радио Европа 1.
Докато повечето хора във Франция нямат нищо против смесените бракове, учените били изненадани, когато открили, че в емигрантските квартали огромното мнозинство от мюсюлмански респонденти отговорили, че са против брака с не-мюсюлмани.
Екипът разровил и какво стои зад бунтовете през 2005 година, които разрушиха митът върху, който е изградена модерна Франция – сляпата вяра, че нацията винаги е способна да интегрира всички хора. Гневът в бедните райони има социални корени, основно безработица, но думите с които протестиращите изразяват негодуванието си са от „ислямския семантичен регистър”.
Ислямските ценности заместват тези на  републиката, защото тя не можа да изпълни обещанието си за равенство и все повече жители на предградията не се смятат за французи, е един от изводите в изследването.
„Една от причините за силната роля на исляма е, че държавата се е отделила от тях”, предупреждава Клод Дилей, социалист кмет на Клиши. „Тези, които се чувстват изоставени търсят нова идентичност, а ислямат задоволява тази нужда много добре”.
Но докладът не подкрепя идеята, че държавата просто се е оттеглила, за да бъде заменена от исляма. Агломерацията Клиши-Монферм е в центъра на една от най-големите френски възстановителни програми.
Много физически бариери пред интеграцията бяха премахнати в усилия да се включи района в транспортната мрежа и да се подобри сигурността на живеещите – но безработицата и ниските резултати в училищата остават високи.
Една трета от населението на града не е от френска националност,  мнозинството жители са с ислямска идентичност, които просто отказват светската.
Препоръките за излизане от ситуацията ще бъдат направени от Кепел през януари. Той предупреждава: „Бъдещето на Франция зависи от способността да реинтегрира гетата в националният проект”.

–––––––––

*  Халал е термин, обозначаващ всички позволени неща и дейности според исляма. В контекста на храненето се използва за храна, която е допустима за консумация според ислямския закон и практика.

Материалът е публикуван на local.fr. – AFP (fr.)

 

Пейзаж от квартал Клиши в Париж
 
Лепенка в подкрепа на Шериата


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИЗБОРИ 2011: ПОЛИТИЧЕСКАТА МАНИПУЛАЦИЯ В МЕДИИТЕ ПРЕДИ ГОРЕЩАТА ФАЗА – доц. Любима ЙОРДАНОВА

ЛИБИЙСКИ СЦЕНАРИИ ЗА СИРИЯ?Алексей БАЛИЕВ
 
 

ЗАЩО ДРАЗНИМ РУСКАТА МЕЧКА? -Пат БЮКЯНЪН

В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ТЕЛЕВИЗИИ – НЕКА ОСТАНЕ САМО ЕДНА – Калоян МЕТОДИЕВ

ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО НА ОРЪЖИЯТА МОЖЕ ДА НАПРАВИ НОРВЕГИЯ ПО-БЕЗОПАСНО МЯСТО – Майкъл РЕЙГЪН

ПРОФ. ХРИСТО КАФТАНДЖИЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА РЕКЛАМА Е КАТО СПОРТА

ФАШИЗМЪТ НЕ Е КОНСЕРВАТИЗЪМ Дейвид ЛИМБАУХ

ПИСНА НИ ОТ ИЗПОЛЗВАЧИ Патрик БЮКЯНЪН
  

НЕЗДРАВИЯТ КУЛТ КЪМ СТАРОСТТА – Роджър БОЙС

КРИМСКИЯТ ВЕКТОР НА ТУРСКАТА ГЕОПОЛИТИКА – Кънчо АНГЕЛОВ

КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ И ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ- Момчил ДОЙЧЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4102

Posted by on окт. 11 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.