ФРЕНСКИЯТ ХАЛАЛ ДЕБАТ СЕ ИЗОСТРЯ – ЗАТВОРНИЦИТЕ МЮСЮЛМАНИ ВЕЧЕ С ХАЛАЛ МЕНЮ

Halal meso Frantzia

Френски съд постанови затворът край Гренобъл в Южна Франция да започне да сервира халал ястия на затворниците мюсюлмани. Според разпореждането това било съобразно с Европейската конвенция за човешките права, която гарантира „свободно упражняване на религията“.

Цялата ситуация се разиграва по добре позната схема – оплакване-дискриминация-процес. Мюсюлмански затворник се оплакал до управата на затвора, че иска да задържаните му едноверци да има опция за поръчване на халал ястия. Молбата му е отхвърлена и той се жали пред административния съд в града. Със свое решение съдията нарежда до три месеца затворът да предлага меню с включена халал храна.

„Това е голям пробив за нас“, казва френският адвокат Александър Киаду. Говори се, че адвокатите са първите, които за пари продават принципи и интереси на народите си. „Решението ще трябва да се приложи във всички затвори“, добавя борецът за човешки права през радио Франс инфо.

Френският халал дебат

Във Франция се води ожесточен дебат за халал храните. Противниците казват, че халалът не се вписва в националната идентичност и традиции на страната. Халал храната се приготвя само от животни, на които ритуално се прерязва гърлото и цялата кръв бавно изтича оттам. Зашеметяването на животното преди убийството му не се смята за халал. Защитниците на правата на животните се противопоставят на това, защото го смятат за изключително жестоко и мъчително.

Социалистите на Оланд са тези, които основно представляват интересите на емигрантите мюсюлмани и ги включват в листите си. На местните избори през 2012 те искаха халал храните да се включват задължително в ученическите столове.

Франция има най-голямото западноевропейско мюсюлманско малцинство, което официално е повече от 4 милиона души. Мюсюлманите вече са мнозинство в Марсилия.

Бившият френски президент се опита да въведе етикети за храните, които да казват как е убито животното, но мюсюлманите проведоха кампания  и то се отхвърли, защото смятаха, че така щели да бъдат стигматизирани.

Сериозна борба срещу халала се води в Холандия и Великобритания. В Холандия с 1 милион мюсюлманско малцинство парламентът трудно успя да прокара забраната.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8129

Posted by on ное. 30 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.