ФИЛИП ЛЕВАЙН: ХОРАТА БЕЗ ТАЛАНТ ХАРЕСВАТ ДА УБИВАТ ХОРА С ТАЛАНТ

“THERE IS SOME SHIT I WILL NOT EAT”,  ДЕМОНСТРИРА ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ СУШИТО ЗНАМЕНИТИЯ ПОЕТ

Филип Левайн е роден на 10 януари 1928 в Детройт. Американски поет. Носител на наградата Пулицър за 1995. Повече от 30 години преподава в Калифорнийския щатски университет. Избран е от Библиотеката на Конгреса за поет-лауреат на Съединените щати за 2011-2012. Днес продължава да живее във Фресно (Калифорния) и след операция е с един изкуствен крак.

Коя е най-грозната мебел от вашето обзавеждане?

Кракът ми. Сдобих се с този изкуствен крак, който трябваше да е в стил рококо, но се превърна с нещо отвратително. Купих го с най-добри намерения, а се оказа без основание.

Как прекарахте последния си рожден ден?

Ранен в болницата. Незнам какво се случи. Пих ли твърде много? Незнам, може би не пих достатъчно. Беше най-ужасният рожден ден в живота ми. Всъщност това не беше последният ми рожден ден – това беше този преди него! На последния ми рожден ден заведох няколко приятели на вечеря във Фресно. Похарчих пари, но бях очарован да ги потроша за моите скъпи приятели, защото като поет лауреат правя доста пари.

Къде се усамотявате?

Имам своя стая в моята къща. Никой не ме безпокои там. Ако чуя, че телефонът звъни не го вдигам. Жена ми не смее да ме притеснява. Ако в къщата има пожар може да дойде. Ако майка ми се завърне от царството на мъртвите жена ми може да я пусне да влезе при мен. Но мисля, че това няма да се случи.

Кой е любимият ви Бийтъл?

Джон Ленън. Мисля, че той беше гений. Песните му са изключителни. Най-добрите. Харесва ми и стилът му. Във филмите той винаги изглежда едновременно най-бляскаво и най-палячовски. Затова беше убит. Хората без талант харесват да убиват хора с талант.

Каква музика слушахте днес?

Някаква филмова музика от гръцкия филм „Одисей” в заглавието. Беше изключително. Националното обществено радио правеше нещо като елегия за режисьор, който е починал и пускаха части от тази музика, която толкова ми хареса, че през компютъра ми отидох на сайта на радиото, открих я и я купих. Одисей нещо си. (Погледът на Одисей на режисьора Теодорос Ангелопулос, Бел.ред.)

Какво ви прави нетърпелив?

Метрото

Кое е любимото ви съзвездие?

Незнам. Всички те са толкова далеч и толкова студени. Прекрасни са. Като филмови звезди са. Гледаш го, но не можеш да ги докоснеш. Преполагам заради тоова ги наричат филмови звезди.

Коя книга препрочитате?
Великият Гетсби.

Какво не бихте вкусили?

Сурова риба. Как й викаха?

Суши.

Идва ми цитат от поета Е.Е.Къмингс: „Има някакво лайно, което няма да ям”( “There is some shit I will not eat.”. Вероятно това е най-доброто, което някога е написал.

 Интервю за сп. Зокалo / превод К.Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5044

Posted by on юли 29 2012. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.