УЧЕНИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ РЕЛИГИОЗНОСТTA ВЛИЯЕ НА ЗДРАВЕТО: МНЕНИЯ

Американски изследователи са открили зависимост между религиозното и психическо здраве на човека. „Предварителните изследвания показват, че на психическото здраве на хората, които се възстановяват след рак, инсулт, травми на гръбначния мозък и черепно-мозъчни травми, положително влияе вярата, особено важна е подкрепата на местната общност”, отбелязва проф. Ден Коен от Университета на Мисури.

В тази връзка руската информационна агенция РЕКС задава въпрос на различни експерти.

Учените са поработили за църквата или има друго обяснение?

Ростислав Ищенко (политолог, президент на Центъра системен анализ и прогнози) Учените не са могли да „поработят за църквата”, защото става въпрос за коята и да е вяра, а не за конкретна.  При това религиите и църквите се конкурират помежду си. Впрочем в това съобщение няма нищо ново. От много десетилетия учените, в това число и лекарите, твърдят, че вярата (даже вярата на атеиста в силата на съвременната медицина) помага за оздравяването и че е подкрепата на роднини, близки, приятели е особено важна. В този контекст може да се разглежда и религиозната общност – между вярващи хора често се установяват връзки, които са по-силни и от роднинските. Вярващите наистина са психологически устойчиви. И не толкова в бита, но и на полето на битката. В историята има маса примери, когато малка, лошо въоръжена и екипирана армия (често и като племенно опълчение) е разгромявала числено превъзхождаща я, прекрасно въоръжена, екипирана и обучена редовна войска, само поради това, че в вярвала „Бог е с нас!”.

Юрий Юрев, политически конструктор

Трудно е да се намери точната пропорция между вяра и вероятност. Болните, слаби хора наистина се чувстват по-добре, когато ги обичат и чакат, когато за тях се грижат. Силите им са повече, доколкото те не изпитват страхове или агресия, и така ресурсите на организма се насочват към възстановителния процес. А дали религиозната общност или семейството или колегите помагат повече трябва да кажат учените, те имат статистика.

Игор Багатирьов (журналист)

На човек, в такъв смисъл, влияят спокойствието, подкрепата на околните. Това отдавна е известно. Ако човек е вярващ  „околните” се явяват общност. Ако не е вярващ има друга общност – например семейството. Така че това е една полуистина, която иска да поддържа уважението към църквите, което почти е стигнало дъното.

Валерий Ломакин, теолог

 Сегашните учени, по правило, не са ангажирани нито религиозно, нито идеологически. Те просто констатират научен факт, потвърден от изследвания, опити, експерименти, статистически данни и други научни инструменти. Така че професорът от Мисури, като анализира закономерностите и открива причинно-следствените връзки, просто описва това, което си е така.

Даниел Штайслингер,(журналист и преводач от Израел)

Психотерапевтичният ефект на вярата е отдавна известен: религиозният човек прехвърля на Бога вероятното решение на част от своите проблеми. Поради това в по-малка степен се бои от смъртта.

www.iarex.ru

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5302

Posted by on сеп. 3 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.