УСЕЩАНЕ ЗА ПАРАЛЕЛНА РЕАЛНОСТ

Автор: Пламен Вълканов (Он-лайн парламент)

Случващото се напоследък в социалния живот ме кара да живея с усещането, че съм се върнал обратно „безметежното живуркане“ по времето на социализма. Сигурно някои от моите приятели, биха казали, че с оглед на убежденията ми, на мен не ми прилича да пиша такива неща. Може и да не ми прилича, но даже на мен ми идва в повече.

Аз съм от поколението, което „хвана“ последните дни на социализма. През 1989г. бях на 12 години и имам много ясен спомен как помолиха другаря Живков да напусне „първия държавен пост“. Помня и сините и червени връзки, с които трябваше да ходим на училище. Аз оттогава много обичам униформите. Другарката в трети клас по повод предстоящия „Тринайсети конгрес“ на БКП беше приготвила 13 червени макчета (от растението „мак“ – символ на БКП) и ги раздаваше за заслуги на най-добрите ученици. В същото време Митко Палаузов беше идол за всички подрастващи. С други думи пропаганда нямаше. Просто се държеше на здравите ценности. Не знам защо, но имах уклон да разказвам вицове за Тодор Живков и БКП и не можех да разбера защо майка ми и баща ми се караха за това, и даже ме заплашваха. Баща ми пък си беше купил специален радиоприемник от СССР, за да може да слуша радио „Свободна Европа“. И така си живеехме прекрасно, романтика…

Няма да продължавам със спомените, защото сигурно всеки свидетел на онова време си има някакви моменти, които е запомнил. Не ми е това и целта. Друго ми прави впечатление. Тъкмо след управлението и трезвото говорене за миналото по време на последните 2 завършили мандатите си правителства, бях започнал да си мисля, че се отдалечаваме от онова минало. Това впечатление много силно ми се затвърди от факта, че последното управление на БСП беше по-дясно даже от Костовото, особено с въвеждането на плоския данък. И изведнъж, както си гледах вчера телевизия, в мен рязко нахлу „светло“ чувство. За съжаление, не защото си бях отворил „светла“ бира, а защото видях архивни кадри как Тодор Живков, запретнал здраво ръкави, прави с една кирка поредната първа копка. Строи социализма човека. Няма нищо лошо в това, ще ме репликирате. И аз ще се съглася. Последните 20 години благодарение на построеното от него, все още има с какво да се храним.

Лошото е в друго – в главата ми се нареди от самосебе си един друг пасианс. Даже почти го усещам като паралелна реалност… Настоящият заемащ „първия пост“ всеки ден има две роли – или копа с кирката/лопатата брандирани с логото на СССР, ох простете… на ЕС, или пък реже лентички на нови обекти. През останалото време реди обещания за светло бъдеще. И когато на някой това му дойде в повече и реши да отиде на културно мероприятие – на концерт в НДК например какво да види? В афиша блестят ключовите концерти за месеца в Зала 1- на Маргарита Хранова и Нели Рангелова. Някой ще каже – стига с тоя неосоц – отидете на концерт в Залата – Красавица. Защо пък не – там пее Лили Иванова. Абе май по-добре да си остана в къщи и да гледам телевизия. Ми да, дават „Всяка неделя“, с това предаване съм израснал. В прекъсванията за реклама пък ще си гледам Пепи, дето пак е дошла за кренвирши.
И да знаете образованието му е майката. Може да са мракобесни години, но образованието ще ни спаси. По този повод отивам на лекции. В Алма Матер, разбира се. Там пък някакви мастити учени правят конференция за живота и творчеството на дъщерята Първия. Други „недоволни граждани“, които са целият останал софийски електорат на един бивш министър – председател, протестират и им пречат на едночасовите речи. Не момент, грешка, май става въпрос за дъщерята на бившия Първи.

Аз ви казах, че съм развил усещането за паралелна реалност…

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5476

Posted by on окт. 26 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.