УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА ИЛИ ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ЧЕТЕМ

На космическия кораб „Кенеди” са разположени два двигателя с ширина 5 фута. Разбира се, конструкторите на кораба са искали да направят тези двигатели по-широки, но не са успели. Защо?

Работата е там, че тези двигатели са се доставяли по ЖП линия която преминава през тесни тунели. Разстоянието между релсите е 4 фута и 8,5 дюйма, затова конструкторите на двигателите са могли да ги направят широки само 5 фута.

Възниква резонният въпрос, защо разстоянието между релсите е 4 фута и 8,5 инча? Откъде се взе тази цифра?
Оказва се, че жп линиите в Щатите са направени по прототип на английските железници. А в Англия са правили ЖП вагоните на същия принцип и размер като трамвайните. Съответно първите трамваи в Англия са се произвеждали по образ и подобие на каретите. А дължината на оста на каретата е … 4 фута и 8,5 дюйма.

 

Но защо?
Защото каретите са се произвеждали така, че осите им да попаднат в коловозите на английските пътища, за да се износват по-малко колелата. А разстоянието между коловозите е било, представете си, 4 фута и 8,5 дюйма.

Ама защо?
Ами просто римляните са започнали строежа на пътища в Англия, оразмерявайки ги така, че да са подходящи за техните бойни колесници. А дължината на оста на стандартна римска бойна колесница е …правилно се досетихте- 4 фута и 8,5 дюйма.

Най-накрая се добрахме до това откъде идва този размер във времето. Но все пак, защо римляните са измислили да правят своите колесници с оси точно с тази дължина? Ами защото в такава колесница обикновено са впрягали два коня. А 4 фута и 8,5 дюйма – това е бил точния размер на два конски задника! Да се правят колесниците с по-дълги оси е било неудобно, понеже се нарушавало равновесието на колесницата.

Следователно, ето това е отговора на първоначално зададения въпрос.
Даже сега, когато човек лети в космоса, неговите най-висши технически достижения пряко зависят от размера на конския задник, измерен преди две хиляди години.

 
 
Източник: Интернет

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

 

БОЯН БОТEВ: ИНТЕРНЕТ НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕ ТОВА, КОЕТО ДАВА КНИГАТА

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: КОНГРЕСЪТ НА БСП ЩЕ ИМА РОЛЯТА НА КОМПРЕС ВЪРХУ ДЪРВЕН КРАК

ПРИОРИТЕТИТЕ НА НОВАТА ВЛАСТ

ЗА СВРЪХ НЕДЕЖДИТЕ, СКЕПТИЦИЗМА, СТАНДАРТИТЕ И ДВОЙНИТЕ ТАКИВА

КАКВО ТРЯБВА ДА СТОРИ БОЙКО БОРИСОВ, ЗА ДА УСПЕЕ

АЛБАНИЯ СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ: МОДЕЛЪТ НА АЛИАНС ЗА СОФИЯ ОЧЕВИДНО НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2515

Posted by on сеп. 17 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.