Униформата през погледа на една ученичка

Напоследък се заговори за въвеждане на униформата, като задължително облекло за всяко училище. Някой са за, а други против, но никой не се замисля какво ли мислят тези, които трябва да носят униформите – ние, учениците. Според мен униформата е символ на престижа на едно училище и учащите се в него.

Но на нас не ни представят униформеното облекло по този начин, а под предтекста, че чрез еднаквото облекло ще се заличат видимите разлики на децата, чиито родители имат финансови различия. Според мен това не е вярно, защото демонстрирането на финансовата обезпеченост на родителите и обществения статус на ученика много лесно би си проличал дори и с униформа. Каква би била разликата ако двама ученици, макар и облечени еднакво, извадят своите мобилни телефони? Ако единият изкара от джоба си телефон за 100 лева, а другият за 800, то веднага ще си проличи кой от каква прослойка е… Каква е разликата дали ще си с униформа или не, щом манталитетът на учениците е такъв, че да се перчат един на друг и  да демонстрират своите финансови възможности? По този начин въвеждането на униформите напълно се обезсмисля, още повече, че начинът на мислене на учениците не идва от тях самите, а от родителите им, които се държат по същия начин в живота. Просто манталитетът на българина е такъв – да се показва и интересува от възможностите на другия и по-лошото, да го съди по това. Но тук идва и другата гледна точка, нима униформите трябва да се въведат, заради по-малко обезпечените финансово деца, защото те се комплексират, когато видят свой съученик с маркови дрехи или скъп часовник? Какво означава това, че ние трябва да се срамуваме от обществения  статус на родителите си? Ако един човек е смачкан, заради малките си финансови възможности, то той ще е такъв, защото неговите близки му го натякват, а не защото има по-заможни съученици.           

Но не, не ме разбирайте погрешно, въпреки всичко аз смятам, че униформи трябва да се въведат, но на такъв етап от развитието на българското образование, когато самите ученици и техните родители достигнат до извода, че униформите ще подхождат на престижа на училището, в което учат децата им. Защото според мен една униформа не бива да оеднаквява учениците, а да показва тяхната принадлежност към училището, в което учат и да носиш униформата на собственото училище трябва да е чест за ученика. Но за каква чест може да става въпрос, когато учителите са принудени да преподават на свойте възпитаници биология с един телескоп за цяло училище, закупен преди 20 години,  знаете по кое време. Каква чест и престиж би била униформата на ученик, чието училище има 10 компютъра, а друго – нито един? За да въведем униформата като задължителна, първо трябва да извървим дългият път на ремонтиране и обогатяване базата на българските училища. Единствено по този начин учителите и техните възпитаници ще бъдат по-мотивирани, по-добре образовани и по-престижни. Не искам да коментирам причините, поради които българското образование не е едно от приоритетите за развитие на нашите управници, но искам да кажа, че би било смешно и безсмисленно да се опитаме да облечем учениците с униформи, които не са подплатени с нищо. Все едно демонстративно въвеждаме една промяна, за да прикрием всички други недостатъци на българската образователна система. Затова аз лично, като ученичка в едно от най-елитните училища в България – Математическа гимназия „Баба Тонка” в Русе смятам, че българските ученици не бива да обличат униформи, докато държавата ни не извърви пътя на обогатяването и изграждането на една стабилна и ефективна образователна система, която да ни възпита и изучи така, както българските ученици заслужаваме!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=358

Posted by on юни 7 2007. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.