УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦИГАРИТЕ – С ЕДИН КУРШУМ СЕРИЯ ОТ ЗАЙЦИ

Акцизът на цигарите ще скочи с много, защото така ще се предпази здравето на българина. Добре изглежда за пред света, но добре изглежда и за контрабандистите на цигари. С тези мерки правителството дава зелен светофар на всички, които имат здрави гащи да престъпят закона, да контрабандират. Помните ли при югоембаргото как Видинско и Кюстендилско преживяха тежките преходни години? В период на криза, когато средностатистическият гражданин на България се чуди как да свърже двата края, е налице възможност да се изкара някой лев.
 

Хем всеки без морал ще върти черна търговийка, хем неговите клиенти-пушачите ще са доволни и сами ще го крият от органите на реда.  А за тези които контролират контрабандните канали това означава в пъти по-големи от и без това големите си печалби. На пръв поглед няма проблем – никой не откраднал, никой не е убил и всички са доволни. ОБАЧЕ, ако откраднеш, крадеш едно нещо и то само един път и ощетеният е един. Да, това е престъпление, но малко по значимост за страната. Като контрабандираш, като въртиш черна търговия ти подкопаваш икономиката на цялата страна. Така ще се увеличат парите в оборот в сивия сектор. Цел на всяко правителство би трябвало да е да се намалява процента на парите в сивата икономика. С бъдещите мерки ще стане точно обратното. Страшното при сивата икономика е, че се подкопава финансовата устойчивост на държавата. Прекалено много пари ще бъдат извън контрола на държавата, а за капак и ще бъдат концентрирани в ръцете на абсолютни икономически престъпници. Веднага ще се увеличи и броят на един друг вид престъпление, което също е не малък бич за имиджа на България –  корупцията. Контрабанда без корупция не може. По високият процент при контрабандата ще издърпа и процента на корупцията нагоре. Ще има и трето увеличение – на бюрокрацията. Нали ще трябват още пъдари да гонят големите обществени маси, които изкрват някой лев отгоре.
 
Не ми се мисли как ще изглежда в очите на света малката ни държава, която и сега не е със завидна слава. Видно е дотук, че не можем да се преборим с престъпността, а вече се задава и възможност за нейното увеличаване.   Не е много ясно дали този удар върху сивия сектор ще може да се поеме от икономиката на страната.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЧИЯ ЗАСЛУГА Е БОКОВА?

ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН – ТРЕПЕТ ЗА ПЪРВОЛАКА ИЛИ РЕКЕТ ЗА РОДИТЕЛИТЕ?

ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ – ОРИЕНТАЛЩИНА, ДОГАНИЗАЦИЯ ИЛИ ПОТРЕБНОСТ

ПРАВИЛНО Е

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2552

Posted by on окт. 1 2009. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.