УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ НА ВИСШИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ МОЖЕ ДА Е МОРАЛНО, НО Е КАТАРСТРОФАЛЕН ПР

KalПроект на нов закон за заплащането на висшите държавни длъжности, писан от ГЕРБ в Министерството на финансите, скоро ще бъде внесен в Народното събрание, съобщи вестник Преса. Според нормативния документ голямата тройка (президент, министър-председател и шеф на парламента) ще се разписва срещу 8000 лева на месец,  вицепрезидент и вицепремиери ще вземат между 5000 и 6000 лв., а депутатите по 4000 лева.

Няма нужда да се коментира самото предложение по съдържание. И на децата е ясно, че на фона на приказките за стягане на коланите, бюджетна дисциплина, икономии, лозунги тип Чаушеску –  „Най-бедни сме, но и най-дисциплинирани“ и т.н. мантри, продуцирани 4 години от ГЕРБ, това дори не е смешно или жалко, а просто странно намерение. Не е толкова важно, и че стотици хиляди хора ядат третокласна храна от недоимък, стоят на студено, ходят без зъби (справка: избран по избор пазар или превозно средство на градския транспорт) и  живеят в страх за живота и имуществото си (първи и втори етаж на всички сгради в големите градове са с решетки като средновековен зандан). Това всички го знаем, чуваме обяснения, свикнали сме някак си.

По-любопитното в случая е друго. На десетина дни сме от първия голям референдум в държавата, който има, и ще има, политически измерения. На няколко месеца сме от официалното започване на предизборната кампания. Същевременно корабът на ГЕРБ започва бързо да се пълни с вода (корупция, липса на реформи, скандали, кадрови безумия, волунтаризъм, непоследователност, своеволия, самодоволство, надменност…). Вместо да се захванат ударно с кризисен ПР на финалната права, те сами се мажат с кал, сам сами си правят сепуко след сепуко. Летят със скорост и траектория на загубил се астероид. Очевидно има момент на самозабравяне, липса на ясна представа за реалността, нещо сбъркано.  Това е интересен психологически феномен. Политически вече почти няма какво да се изследва.

Може и да сменят Дянков или някой под него за това, може да отменят решението, но новината вече живее свой живот. И кърти парчета от спадащия рейтинг.

Автор: Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5956

Posted by on ян. 12 2013. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.