ТЪРСЕНЕТО НА ПРИЕМНИК НА ПУТИН ЗАПОЧНА

MedvedevРуският елит се настройва за това, че президентът Путин ще тръгне към нов мандат. Както елитът така и самият Путин разработват и резервен вариант. Както обясняват в своя докладЕвгени Минченко и Кирил Петров от холдинга Minchenko Consulting, елитни групи се включват в борбата за мястото на премиера, защото при евентуална трагична развръзка  с Путин именно премиерът автоматично става негов приемник.

Надпреварата за приемника, проведена през 2006.-2007г.,се оказа ефективна технология за управление на елита, пишат авторите. Сега тя фактически отново започна, като в нея не се “вписаха” само премиерът Дмитрий Медведев  и неговият заместник  Дмитрий Рогозин, но и други участници, а и  Путин ще ги насърчи.

Отправна точка за борба за поста на министър-председателя стана ноемврийското изказване на Медведев, че в Кремъл-река може да се влезе два пъти /противно на Херадот-б.р./ , което предизвика в елита голям резонанс по думите на федералния чиновник. Ударите преди всичко ще бъдат насочени не по самите претенденти, а по хората от тяхното обкръжение, предсказва чиновникът. Разговори за скорощна смяна на правителството се засилиха след очакваните информационни атаки към няколко министри на Медведев, сподели човек близък до администрацията на президента.

В доклада се казва, че срещу Медведев играят няколко фактора: недоволството от бюрокрацията и връщането партията на Путин; вторият мандат на Медведев; намаляване обществената подкрепа; размитото позициониране на премиера.

Загубените Медведеви ресурси се преливат към кмета на Москва Сергей Собянин и бившият министър на финансите Алексей Кудрин. В активите на Собянин влизат добрите отношения с компанията ТЕК и олигарсите, най-големи сред федералния бюрократически апарат и мощната финансова база, сред близките до него уралски управници. Възможна стратегия на отбора на Собянин: дългосрочни – / в 2013 или 2014./ избор на кмет на Москва, победа – демонстрация на електорален потенциал, след което преход към премиерския пост. Кудрин настрои срещу себе си позицията на “ниския рицар”, но може да доведе правителство, ако е необходимо да проведе антикризисна политика.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу може да бъде антикризистен мениджър. Негови минуси – историческата връзка със семейството на Борис Елцин  и будиските корени, които не се нравят на православната общност. Неговият конкурент в тази област Рогозин  е много по-малко влиятелен , но с успешен опит в публичната политика.

Представители на министерството на отбраната и на Рогозин се отказаха от коментар. По думите на бивш чиновник от министерството на отбраната, и Шойгу, и Рогозин са ярки публични фигури, неотдавна получили  назначенията си, което вероятно предизвика интереса от страна на политолозите към тях, но изхождайки от путинската политическа практика сега е още рано да се правят сметки. Представител на Собянин се отказа от коментар, но наскоро кметът заяви, че е против предсрочни избори. Представители на Кудрин  не коментират доклада.

Ведомости.ру

Превод: Методи Славчев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6210

Posted by on февр. 22 2013. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.