ТЪРГОВИЯТА НА ГЛАСОВЕ – ВИД НАЦИОНАЛЕН СПОРТ

В България от веки веков съществува порочната практика да се купуват и съответно да се продават гласове.Това се превърна вече в национален спорт. Има пълна професионализация – има си нива брокери, нива дилъри. На всички е известно, че един глас струва около 100 лв. за партия. Тя ги дава на функционера. До избирателя стигат 30 лв., a останалите се разпределят по веригата от дилъри и посредници. Във всички райони на страната се вихри този спорт.
Преди време партиите инвестираха луди пари по разни медийни публикации, а сега се изхитриха и изтеглиха този оборот от медийното пространство и го вложиха в този национален спорт. За който има и вече сайтове за залози, коя партия ще събере най- много гласове. Аб,е нещо подобно като сайта за еврофутбол, само че тук коефициентите са по големи.
Лошото е че, според социологическите проучвания 27 на 100 от българите приемат за нещо нормално да си продадат гласа .За основна причина посочват своето благосъстояние, тоест своята бедност. Което е тревожно? Други споделят че понеже вотът е инкогнито, ще вземат парите и ще гласуват за когото са си решили. Тук малко си отдъхвам.

Данните от европейските избори сочат,че 415 хил.българи са гласували под натиск или по принуда. По този начин се опорочава свободния демократичен избор, присащ за всеки човек, право записано в Конституцията на РБ. Не мога да разбера за каква демокрация милеем, като си продаваме исконното чувство за независимост на личния избор. Като че ли тук важи с пълна сила поговорката – Каквото си надробиш,такова ще сърбаш. Удивен съм!
Свидетели сме на какви ли не форми на купуване на гласове – субсидии от неправителствени организации (брашното), които не са оторизирани; плащане на големи сметки за вода на цели квартали; модерния корпоративен вот – може би по точно контролиран, защото хората гласуват от страх да не загубят работата си; купуването на гласове за доза наркотик… Е няма повече какво да говоря. Като че ли този спорт, придоби своите национални измерения. Днес, този спорт, обаче, даде своите жертви, пловдичанин получи година затвор условно с 3 год.изпитателен срок, ще плати и глоба от 10 хиляди лева. Така че преориентирайте се към друг вид спорт – било фитнес,било футбол… отново Ваш е изборът.
Моята МОЛБА  за Изборите е гласувайте действително по воля и по съвест, останете верни към себе си и не опорочавайте вота. Гласувайте за всеки друг, но не и за този който ви плаща и заплашва !


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ЗАВЪРШИ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА НЕСЪСТОЯЛИЯ СЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЕБАТ

ПРЕЗ ВТОРАТА СЕДМИЦА НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ СТАНА СЪВСЕМ ВЯЛА

ИЗМИНА ЕДНА СКУЧНА СЕДМИЦА ОТ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ

БОЯН РАСАТЕ: БЪЛГАРИЯ ДНЕС СЕ НАМИРА В ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ

НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ

ОНБ СЕ РАЗГНЕВИ НА КОМИСИЯТА ПО ТРАНСПОРТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2354

Posted by on юли 3 2009. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.