ТЪМНАТА СТРАНА НА ТЕЛЕВИЗИОНАТА РЕКЛАМА

Живеем в условията на вихрещата се пазарна икономика. Трябва да се продава и купува. Всичко и колкото се може повече. За да се продава трябва да се рекламира също колкото се може повече и по възможност всичко. И преди да стане купувач, българският гражданин става „таргет” /цел – за тези, които не ползват английски език/. И така, тетивата на лъка са опънати, стрелата е поставено, мишената е налице. В подходящо време, когато целокупния български народ е на масата, пред телевизора, най-често в „праймтайма” /най-гледаното време – за тези, които не ползват английски език/, той системно е облъчван от загрижени за неговото здраве производители на медицински продукти и услуги. Така десетки пъти пъти му се напомня колко важно е превръзките да са с крилца, да избере правилния размер на тампона, да няма „сухота, парене и сърбеж”, „киселини в стомаха”, „проблеми с простатата”, „упорити гъбички по краката и въобще по тялото”, „проблеми с уринирането”, „вагинален дискомфорт” и особенно важно /да не пропусна/, да има идеален „анален комфорт”, разбира се без „хемороиди и фисури”.

Списъкът с по-особените медицински проблеми и тяхното безкомпромисно разрешение може да бъде продължен без особени затруднения, но къде са етитичните норми на благоприличие. Къде остава конфиденциалността при обсъждане на по-интимните ни проблеми? Ако продължим така, несъмнено ще дойде денят, в който ще се опитат бавно и с подробности да ни запознаят нагледно с процесите на уринирането и изхвърлянето на непотребните вещества от организма и мерките, които трябва да предприемем, за да се чувстваме комфортно. Някой дори може да се опита да ни убеди, че е по-естествено обществените тоалетни да станат открити /като заведенията за обществено хранене/ и че трябва да се храним самостоятелно в помещения като днешните тоалетни. Или просто трябва да попитаме СЕМ дали се чувства комфортно.

Освен етични, някои от телевизионните реклами поставят и психологически проблеми. Известно е, че когато ни попитат последавателно пет пъти дали сме добре със здравето си, ние се замисляме дали наистина сме добре. Според закономерностите на психическото внушение и заразяване част от по-сугестивните зрители несъмнено стават жертва на масираните рекламни кампании на медицински продукти и услуги. Но какво от това? Важното е, че ставаме купувачи. Впрочем, крайно време е да влезем в крак с реалностите на пазарната икономика. И така, здравей, отдавна не сме се виждали. Как си впрочем с онзи комфорт?
                   

Георги Христов – психолог
www.apltd.eu 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3865

Posted by on май 5 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.