ТУРЦИЯ КАТО „ИНТЕЛИГЕНТНАТА СИЛА”

Външният министър Ахмет Давутоглу въведе нов термин с който дефинира външната политика на Турция, наречен „интелигентната сила”. На път за Женева, Давутоглу обяви, че Турция ще даде отговор на поведението на Сирия по един добре обмислен начин, а не с незабавна реакция. Това на практика  е интелигентен начин да се реагира на ескалацията на отношенията със Сирия.

Въпреки това е доста трудно да се дефинира Турция като „интелигентна сила” в цялостната й външна политика. Днес не е тайна, че турската външна политика е далеч от успешния етикет след като страната влезе в директен конфликт със Сирия  и е в обтегнати отношения с всички свои източни съседи – от Армения до Кипър.

Всъщност не трябва да анализирате само Партията на Справедливостта и развитието (ПСР) или външната политика на Давутоглу, за да достигнете до извода за провала на турската външна политика и това не е само трагичния край на доктрината на Давутоглу за „нулеви проблеми със съседите”. Истината е, че турската външна политика не може да се нагоди към света след Студената война. След Втората световна война кемалистката доктрина – „мир вкъщи, мир и по света” можеше да съществува само заради политиката на баланс на супер силите по време на Студената война. Турция избегна конфликтите след нейния край просто защото се опитваше да поддържа статуквото колкото се може по-дълго. Първото истинско предизвикателство беше военното нахлуване  в Ирак. Турция преодоля това предизвикателство почти на късмет. И този шанс може да се обясни с вътрешнополитическия баланс на силите, който не позволи на правителството да заеме категорична позиция.

В крайна сметка, ПСР стана влиятелна и достатъчно самоуверена, за да наложи нова външно политическа визия и това беше агресивната и по всеобщо мнение утопична нова външа политика на Новата Турция. Тя се базираше на предположението, че Турция е силен играч на международната сцена и заради това не само може да избягва големи конфликти в региона, но също и да ги разрешава. Тази политика беше осъдена да се провали, защото беше построена на надценяването на турската сила и на подценяването на основните световни предизвикателства.

Сега, правителството отказва да види реалността, докато опозицията се самозаблуждава с прехвърлянето на отговорността за провалите на турската външна политика върху политиките на ПСР и Давутоглу. Това е така, защото не само правителството не успя да преодолее последните кризи, но и опозицията, която не успя да предложи стойностна алтернатива от това да претопля политики от предишното статукво, които бяха загубили целия си смисъл.

При това положение изглежда, че Турция няма къде да отиде освен да затъва все по-дълбоко с кризи като последната със Сирия. Надявам се тези, които не виждат въоръжен конфликт като вероятност да се окажат прави, но се опасявам от нов сценарий подобен на Ирано-иракската война от 1980-те години може да се получи между Турция и Сирия. Ясно ми е, че правителствените кръгове ще намразят подобно сравнение, но е по-добре да вземеш под внимание всички възможности вместо да ги неглижираш.

Последната криза в Сирия има повече регионални и международни измерения, отколкото вътрешнополитичеки. Както изглежда, обаче, доминираната от Запада международна общност от една страна и Иран и ливанската Хизбула от друга, не са склонни на дирекна намеса. Може да се окажа, че е в интерес на всички страни да се затвори кризата в едни по-тесни рамки като например турско-сирийски конфликт. Като теглим чертата единствено Турция ще е въвлякла себе си директно в сирийската афера.

Извинете, но кой може да нарече „интелигентна” една страна, която сама се поставя в подоба ситуация.

Нурай МЕРТ, в. Хюриет

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4634

Posted by on юли 3 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.