ТУРЦИЯ В ЕВРОПА… ВСЕ ПО-ДАЛЕЧ

Изненадващо или не Турция заплаши да изтегли подкрепата си за проекта „Набуко” в случай, че Европейския съюз не ускори преговорите за приемането й.
В момент, когато Европа беше силно засегната от газовия скандал между Украйна и Русия подобни искания могат да се квалифицират само като изнудване. Но всяка история си има предистория.

Изграждането на тръбопровода „Набуко” всъщност е алтернативно трасе, което ще осигурява газ за нуждите на Европа без да я прави зависима от Русия. Както се видя от изявленията на турския премиер Ердоган обаче, ще се изпадне в зависимост от геополитическите настроения на съседна Турция. Може би за това преди икономическите и енергийни аспекти на даден проблем трябва да разгледаме културно-историческите и политически такива. А те са свързани с два важни въпроса:, които са свързани:  Каква страна е Турция и какво за нея е Европа?
Отговорът на първия въпрос е колкото лесен, толкова и многопластов. Бих използвал термина раздвояващо-разкъсвана, и то основно в сферата на идентичността, на собственото си самоопределяне. Европейци или азиатци? Ислямска  или европейска държава? Демокрация, военна полудиктатура, мек ислямски режим или нещо друго?  Стратегически съюзник на САЩ и Израел, на Европа или на ислямските страни ли е страната? Все важни въпроси, които лежат в основата на развитието, на определянето на приоритетите във вътрешна и външа политика, в идентичността. Далновидният турски офицер Кемал Мустафа Ататтюрк в началото на миналия век свали насила режима на султана, фереджетата, обръсна брадите, окичи цялата страна с турски знамена и подкара  бившия османски трен по националистическия коловоз към Европа.
И тук идваме до втория важен въпрос: Защо към Европа, а не към Близкия изток или традиционно близкия по култура, език, манталитет Каспийски регион. Отговорът се крие пак в историята. Старата, исконна, единствена, лелеяна турска мечта е Европа. Още от 14 век османските орди са се впечатлявали от благодатния климат и богатствата на Стария континент. И ако османското море не се беше разбило пред вратите на Виена сега може би историята щеше да е друга. Мечтата обаче оттогава насам си е все същата. Там е хвърлен турския пъп. И нищо не се е променило от 14 век насам. Оказва се, че мечтите, идеите, желанията имат удивително дълъг живот.
Приемането на страната в ЕС се превръща в идея фикс за всяка власт там. Свързването на огромните групи турско население в Германия, Холандия, България се оказва целенасочена политика от страна на турското правителство. Повечето стари страни членки на съюза са срещу приемането на страната в ЕС. Изнервен от разтакаваненето Ердоган реши да играе ва банк и сгреши. С извиване на ръце и показване на мускули нещата няма да се получат. Още повече, че руския газ пак тръгна към Европа. Или може би Турция иска един път завинаги да реши проблема с присъединяването и уморена от разтакаването да се заеме с нови ясни външнополитически приоритети. Едва ли опитни политици като тях не си дават сметка, че политика на рекета винаги е обречена на средносрочен и дългосрочен неуспех. Европейците са известни със своето търпение, но когато то се изчерпи със сигурност големият печеливш няма да е Турция, а и никога не се е чуло някой да иска да се присъедини към нея. Европа е уморена от разширяването, все по-изтощетена от кризата и проблемът с малцинствата и емигрантите ще става все по-остър. Турция никога няма да намери своето културно-историческо място в рамките на Европейския съюз. Единствено свободната търговия и доброто сътрудничество между съюза и  южната ни съседка трябва да са приоритет и за двете страни в бъдеще. Всичко останало е лъжа и загуба навреме. Така и Турция ще разбере, че най-големият й адвокат Великобритания, може би не им прави услуга с постоянните си настоявания за европейско бъдеще на страната. Такова просто няма!
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

МИТОВЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИ

ПОРТФОЛИО СТРАТЕГИЯ 2009

ОТ ЛУМПЕНА ДО ГРАЖДАНИНА

2009 СЕ ОЧЕРТАВА KATO ГОДИНА НА МРАЧНАTA УМОРA ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО РАЗШИРЯВАНЕ

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: БЪЛГАРИЯ Е НАИСТИНА СТАБИЛИЗИРАЩ ФАКТОР НА БАЛКАНИТЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1932

Posted by on ян. 20 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.