ТУЛУЗА: ТЪМНАТА СТРАНА НА МНОГООБРАЗИЕТО

Патрик Бюкянън е роден на 2 ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски палеоконсерватори. Старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън.

След като влачи 8 момиченце за косата през училищния двор, убиецът опира 9 милиметров пистолет в главата му и дърпа спусъка. Пистолетът засича. Той вади Колт 45 и я довършва. Тя е една от 4-те жертви. Останалите са 30 годишен равин и двете му момчета. Нападателят се е целил в Еврейското училище и куршумите там са идентични с използваните в убийствата на двама северно-африкански и един черен войник и така съмненията се насочиха върху неонацистки расисти.

 

И във заплетената президентска надпревара във Франция, левицата и центърът побързаха да експлоатират зверствата като обвиниха френската десница в създаване на расистка атмосфера, която ражда подобни ужаси.

„Убийствата могат да спрат електоралния възход на националистите”, сложи заглавие Ню Йорк Таймс. Дебатът дали убийствата  са „вдъхновени от анти-емигрантска политическа реторика най-вероятно ще продължи”, пише техният автор Стив Ерлангър, „и като оръжие в президентската кампания и като по-общото търсене на френската идентичност”.
Френският президент Никола Саркози мина в отбрана.

Тези убийства, обяви центристкият кандидат Франсоа Байру, заради религиозния и семеен произход са свързани с „влошаващия се климат на нетолерантност”. Политиците „имат задължението да ни уверят, че напреженията, страстите, омразата са мъртви във всеки един момент. Да сочиш с пръст един или друг заради произхода му е същото като да палиш страсти, и ние го правим, защото в тези пламъци има гласове, които трябва да бъдат спечелени”.

Клането в Еврейското училище и убийствата на мюсюлмански и черни войници, обяви ръководителят на Френския съвет на Мюсюлман-демократите, е „ясен сигнал изпратен до политиците и особено до тези, които от няколко месеца си играят с огъня”.  

А кой си играе с огъня?

Саркози и Марин Льо Пен (кандидатка на десния Национален фронт).

Саркози втвърди позицията си относно емиграцията и националната идентичност. В дебата на 7 март, той обяви, че във Франция „има прекалено много чужденци” и асимилацията „работи лошо и все по-лошо”.  Обеща да намали емиграцията наполовина.

Миналото лято Саркози искаше да депортира цигани с просрочени визи. Като ехо на думите на германския канцлер Ангела Меркел, той нарече мултикултурализма провал. Саркози говори за ревизия на Шенгенското споразумение, което позволява на гражданите на Европейския съюз да се придвижват свободно. Забрани бурките и покривала за лицето носени от мюсюлманските жени. Момчетата и момичетата, обяви той, трябва да плуват заедно – нещо което се отхвърля от вярващите мюсюлмани.

С движение надясно Саркози се опита да отклони гласове от Льо Пен, но си навлече гнева на социалистическия кандидат Франсоа Оланд. И така левицата пъргаво подскочи заради клането, като заклейми новият популизъм на Саркози, който създавал атмосфера за такива трагедии срещу евреи и мюсюлмани.

Таймс пък заключи, че националистическия възход във френската политика може да бъде спрян, както стана в Норвегия след като скандинавският войн Андерс Брейвик изби десетки деца миналата година.

Това, което става трябва да бъде доведено до знанието на американците.

Когато Джон Ф. Кенеди беше убит от марксист в Далас, Голдуотърското дясно беше обвинено, че насажда атмосфера на омраза, която прави възможни такива събития. Когато републиканецът Габриел Гифорд беше застрелян от побъркан, който рани  дузина други и уби още 6, моралната отговорност беше стоварена върху Сара Пелейн.

За жалост на френската левица, обаче, се оказа, че масовото убийство е дело на  местен салафитски джихадист и самозван член на Ал Кайда, който е прекарал време в Афганистан и Пакистан и от години е бил в полезрението на френското разузнаване. Мохамед Мера е търсел отмъщение срещу евреите за смъртта на палестински деца и срещу френските войници, заради участието им в Афганистан.

Льо Пен заклейми левицата, която се опита да й стовари отговорността,  и обвини френското правителство, че подценява исламската заплаха и подхожда небрежно към националната сигурност. „Време е да обявим война на тези фундаменталистки религиозни групи, които убиват децата ни”, каза тя.

„Заплахата от ислямския фундаментализъм се подцява… говоря за това от месеци, а политическата класа ме игнорираше. На някои ще им е трудно да го признаят пред себе си, но моята съвест е чиста”, добави Льо Пен.

Докато европейските граждани стареят и умират, а емиграцията продължава – с 5 милиона мюсюлмани вече вътре във Франция – въпросите за националната идентичност ще измъчват Европа, дори и нас, завинаги.

В Тулуза може ясно да видим, не само тъмната страна на многообразието, но може би и бъдещето на Запада.

Текстът е публикуван на блога на автора


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

МАНИФЕСТА НА АЙН РАНД – САМО ЗА ПСИХОПАТИ – Джордж МОНБИЪТ 

ТРЯБВА ЛИ ДА МРАЗИМ? – Николина Kръстева

ТВЪРДЕ КЪСНО Е ЗА ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ДА БЪДАТ ЕФИКАСНИ КАТО ГЕРМАНЦИТЕ – Борис ДЖОНСЪН

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4389

Posted by on мар. 30 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20715 лв
 CHF =  1.72032 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19559 лв
100  RUB =  2.52667 лв
 USD =  1.66638 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.