ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ РАЗРЕШАВА ПЛАСТИЧНА ХИРУРГИЯ НА ДЕЦА?

КРИТИЦИТЕ НА КУКЛА БАРБИ НАСТОЯВАХА, ЧЕ МЛАДИТЕ МОМИЧЕТА ЩЕ РАЗВИЯТ НЕРЕАЛИСТИЧНИ ИДЕИ ЗА ОБРАЗА НА ТЯЛОТО, БАЗИРАНИ НА КУКЛЕНСКИЯ МОДЕЛ

Доктор Лаура Шлезингер е родена на 16 януари 1947. Американска радио водеща, консервативен коментатор и журналист.

 

Съвършенното тяло… или живота? Това е основният въпрос поставен с ново изследване сред британски студенти първокурсници. Изненадващо, близо една трета от младите жени казват, че биха дали най-малко година от живота си, за да имат перфектно тяло. Изследването установява, че 16 % от тях биха дали година, 10 % – две до пет години, а 2 % до десет години от живота си. Един процент заявяват, че биха дали 21 или повече години.

Както изглежда съвременната младеж смята добре изглеждащия външен вид за по-важен, отколкото качества като доброта, честност, чувство за хумор или дори интелигентност.

Всъщност, според Американското общество за пластична хирургия, повече от 326 хил. деца на 18 години и по-млади са се подложили на козметични процедури през 2004 година.

Аз смятам, че ако нещо се развали, ако можеш трябва да го поправиш. Затова подкрепям детското желание (не родителския натиск) да се приберат стърчащи уши (отопластика), да се коригира асиметрия на гърдите или да се намалят уголемени мъжки гърди (гинекомастия), да се преофрми нова (ринопластика), което е най-често срещаната процедура сред тинейджърите, когато носът достигне завършената си форма във възрастта между 13 и 16 години.

Това, което ме ужасява е, че някои пластични хирурзи практикуват липосукция и уголемяване на гърдите на хлапета. Те също инжектират ботокс и други филъри в деца. Целта е децата да изглеждат повече като възрастни и други неща свързани със сексуалността – не самочувствие.

Дори, когато процедурите засягат въпроси, свързани с качеството на живот, поради липсата на зрялост, децата могат да преувеличат значението им за подобряването на живота им.

Доктори и родители се нуждаят от потвърждение, че детето е наистина наясно за това, какво ще му донесат подобни промени.  Трябва да съзнаваме, че нашата култура възпитава децата ни да отдават предпочитание на външния вид пред харакетера. Това не е никак добре.

Смях се от сърце, докато четях доклад за куклата Барби. Тази кукла беше център на дебат, където критиците й настояваха, че младите момичета ще развият нереалистични идеи за образа на тялото, базирани на кукленския модел. Това не беше смешната част.

Смях се на това, че талията й е пропорционално 39 % по-малка, отколкото на средната анорексичка, и нейната телесна мазнина е 17 %  по-малко от изискването за менструация.

Компютърно генериран модел на възрастна жена с барби-пропорции, откри, че нейният гръб не би могъл да поддържа тялото й изправено, прекалено тясна е и може да носи само половин черен дроб и само няколко сантиметра черва. Подбна жена би умряла от недохранване.

Това, което сега си мисля, въобще не е смешно.

Материалът е публикуван в консервативния сайт Newsmax


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

СЕДЕМДНЕВНА ОЧИСТИТЕЛНА ДИЕТА ОТ ИНДИЯ

ЕЛЕКТРОМАГНИТНОТО ИЗЛЪЧВАНЕ – ВРЕДИ И ПОЛЗИ

ПОЛЕЗНИТЕ И ВРЕДНИТЕ ЦВЕТЯ В ДОМА НИ

СКРИТАТА СИЛА НА СРЕБЪРНАТА ВОДА

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – III част

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – II част

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – I ЧАСТ

ПОВЕЧЕТО ОТ ДИЕТИЧНИЯ ХЛЯБ В БЪЛГАРИЯ СЕ ОКАЗА МЕНТЕ*

КАРАНЕТО НА КОЛЕЛО МОЖЕ ДА ИМА НЕГАТИВЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ РЕПРОДУКТИВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА МЪЖА

ПЕТНА ПО ЛИЦЕТО И ТЯЛОТО – ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВЯТ И КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ТЯХ

МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ И КОНСЕРВАНТИТЕ ВОДЯТ ДО РАК

ЗАЩО Е ПОЛЕЗНО ЧЕРВЕНОТО ВИНО

ЗДРАВЕ И ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ВЪЛНИ

АСПАРТАМ И ГЛУТАМАТ – ВКУСОВЕ, КОИТО УБИВАТ

СТРЕСЪТ ПРЕДИ И СЛЕД ОТПУСКАТА Е ОПАСЕН

ПОГЛЕЗЕТЕ ТЯЛОТО СИ

ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ МАСКИ

БИОХРАНИТЕ НЕ СА НЕПРЕМЕННО ПО-ДОБРИ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ

КАФЕТО СРЕЩУ РИСКА ОТ ДИАБЕТ

ПРИЕМЪТ НА МУЛТИВИТАМИНИ МОЖЕ ДА ПОВИШИ РИСКА ОТ РАК НА ГЪРДАТА

ФРУКТОЗАТА Е ТИХ УБИЕЦ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3944

Posted by on юни 16 2011. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.