ТРЯБВА ЛИ ДА МРАЗИМ?

РАЗМИСЪЛ СЛЕД ИЗБОРА НА СОФИ МАРИНОВА ЗА ЕВРОВИЗИЯ?

Трябва ли да вървим напред, да учим и се развиваме непрестанно! Който не търпи развитие, може и да не се съгласи с моите разсъждения, само защото в момента не съм сляпа за Правдата! Омразата към циганите е една мисъл, чужда мисъл, която, по всякакъв начин ни се налага от определени внушения, а проблема за омразата към тях е индивидуален. „Едно общество, което омаловажава достойнствата на водопроводчиците, защото прокарването на канализация е нисша дейност, а толерира некадърните философи, защото философстването е висше занимание, никога няма да има нито добри водопроводи, нито добра философия. И тръбите, и теориите на такова общество ще си останат безводни.(Джон Гарднър, писател)
Как да се интегрират ромите ако показваме омраза към тях? А и какво бихме правили и как бихме се справили ние без тях? Ярки  примери са работливите цигани, които не са разглезени и в тежката зима, при недостига на дърва, спасиха положението, като и в най – големия студ сечяха и извличаха с катърите си от горите. Ако не са ромите кой ще се грижи за сметосъбирането и миенето на улиците? Та нали именно те почистиха цяла България от развалините на приватизираните фабрики и заводи. Кой събира билките и гъбите, без които не можем?
Трябва да им дадем шанс и насоченост сами да се интегрират, защото в обратния случай, българите ще страдаме от привилегиите, създадени за тях. Ще ги изхранваме чрез социалните помощи и добавки. Държавата е приела голям брой документи касаещи интеграцията на ромите, които трябва да се променят в посока права, задължения, глоби и наказания – равни с българите. В тази връзка, тази мисъл е подходяща „Всеки човек трябва да бъде свободен да прави добро, но само ако е за негова собствена сметка.“ Необходимо е да се започне от задължителна детска градина и задължително средно образование. Именно така младежите от циганското население ще получат професия и ще бъдат интегрирани още от деца. Мерките за интеграция, трябва да започнат от промяна в системата на социално подпомагане. Нужен е нов социален механизъм за поставяне и решаване на местните и обществените проблеми на циганското население. Важно да дадем мотивация на циганите да се образоват. Тогава те ще знаят и могат. Тогава ще има и работа за тях. Кой работодател приема на работа необразован, мръсен или не хигиенизиран човек, било то българин, европеец или циганин. Има български роми, които са се реализирали и имат огромен потенциал и миришат по – хубаво от много „българи“. Това доказва, че не трябва да гледаме на циганите като „ друга ръка“ хора. И не е похвално за Европейския съюз, че в цяла централна и източна Европа, много интегрирани цигански семейства, след промените през 1989 г. внезапно откриват, че отново ги изтласкват от обществото.
По времето на диктатурата, в България, и за циганското население беше задължено да посещава училище и беше обхванато на трудовия пазар, като за това имаше контрол. На всяко общество, дори и тоталитарно, трябва да се признават достойнствата. Ромите бяха вкарани в руслото на интеграцията. Тогава те бяха прекрачили прага на бедността.  Пред страх от закона бяха приучени да опазват собствеността. Дори се отчитаха  конкретни ползи: намаляването на социалните помощи, увеличаването на положения труд и произведените блага, намалената смъртност и престъпност. До прехода те работеха в сферата на кооперираното селско стопанство, комуналните услуги и горското стопанство. Чудя се защо се затриха обществените бани в града ни. В повечето населени места те се запазиха и обновиха. Къде да отидат на баня циганите и социално слабите Българи? В много по – големи наши и Европейски градове обществената баня е място за отмора. Къпането в Обществена баня е цял ритуал. Първа, втора класа – купуваш билетче и чакаш да ти дойде реда. Можеш да си платиш и за теляк. В баните има разпоредител, който ти посочва твоята кабинка.
В началото на демокрацията, в България, слободията и мързелът, като базисна ориенталско – балканска черта намериха почва сред циганското население. Същото се отнася и за онази част от българите, които превърнаха свободата в слободия. Те до такава степен се разпространиха из нашите простори, че във всяка тяхна разновидност станаха неконролируеми.
Опасявам се, че държавната политика за ромската интеграция върви в крайно неправилна посока. Огромните суми, заложени за интеграция на циганите, отново ще бъдат усвоени без никаква прозрачност. През годините се убедихме, че подобни стратегии са неефективни и неработещи. Не желаем българското общество за пореден път да отчете стратегията за интегриране на ромите като привилегия само за ромите в условията на финансова икономическа криза, защото към настоящия момент не само ромите са в неравностойно положение. Не ни се вярва, но скоро циганите ще бъдат мнозинството в България. И ето тогава, това ще донесе огромно напрежение и етническа омраза. Тогава ще се отчете, че днес Държавата ни е сътворила закони за мъртво родена интеграция.
Николина Kръстева


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4341

Posted by on мар. 8 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.