ТРЯБВА ДА ПОСТАВИМ ВЪПРОСА: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ НА ЕС?

Boris JohnsonДОБАВЕТЕ ЕС КЪМ СПИСЪКА С МИТОВЕ С КОИТО НИ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ

Борис Джонсън е консерватор, кмет на Лондон. Статията е публикувана във в. Дейли Телграф.

Невероятно, помислих си, когато погледнах редицата с бутилки. Как можахме да изпием толкова? Напихме се с последната капка вино от касата, която моят приятел Джеръми Хънт ми изпрати след моята реч по повод неговото избиране. Това не беше някакво отлежало вино, приятели. Беше английско вино – гроздето е узряло под зефира на Шурей, нежно набрано от работник емигрант и превърнато във вкусно и плодово и златисто… и най-вече ставащо за пиене.

Когато погледнах отблясъците на празните шишета осъзнах защо е толкова пивко. Не беше само заради глинестата почва на Шурей, или уменията на търговците на вина. Имаше причина хората да го избират вместо други помпозни вина; и това е, че то просто е лесно за пиене. Бутилките имат капачки на винт, а не корк, така че няма нужда да се мотаете наоколо с някаква технология от 17 век.

Просто е – завърташ и пиеш. Мислех си за настъпването на винтовите капачки върху бутилките за вино – сега вече дори на шикозните френски вина – и затова какви тъпаци сме били. От години ни казват, че коркът е съществен елемент.  Десетилетия изглеждаше като богохулство да сложиш добро вино в бутилка с капачка. Виното трябва да диша през корка, казваха „експертите“, а ние всички патетично и снобско се съгласявахме. Сега е очевидно, че това са били празни приказки. Пълна алабалистка и суеверие.

Капачката на винт по никакъв начин не вреди на качеството – а дори помага на купона да върви с повече жизненост. Очите ни се отвориха за истината. Постоянно се случва, нали? Винаги са ни учили да вярваме в нещо като квази-религия, което се оказва тотална глупост. Точно както забраната за електронни устройства на борда на самолетите. Експертите от години ни разправят, че е жизнено важно да ги изключваме по време на излитане и кацане, или иначе контролните кули ще блокират заради лаптопите ни и самолетите ще падат от небето.

През всичките тези години персоналът идваше да ни казва със съжалителен тон, че трябва да се съобразяваме с разпоредбите, а ние му се подчинявахме. После изведнъж – мисля, че дори беше миналата седмица – се оказа, че всичко това е мит. Едно недоразумение. Може да изпратите един смс при излитане, а самолетът ще си остане във въздуха.

Експертите ни убеждават, че нещо е жизнено важно за нашата безопасност и сигурност, а се оказва, че говорят без да са специалисти по темата. Понякога се чудя дали ще се сблъскаме с подобен феномен, когато говорим за Европейския съюз. Подобно на старомодната коркова тапа или забраната на мобилните телефони в самолета, Европейският съюз е възприеман като задължителен. Повече от 50 години ни казват, че той е жизнено важна част от „архитектурата на сигурността“ на света.

Създаден е от идеалисти, в тежките времена след Втората световна война, за да „заключи“ Германия: да е сигурно, че никой германски лидер няма отново да се побърка; да спре Германия да обикаля континента като оръдие, тип свободен електрон. Е, погледнете днешна Германия. Страхува ли се някой от германския военен реваншизъм днес? Идеята е безумна. После ни казваха, че ЕС е жизнено важно като „защитник“ срещу Съветския съюз и комунистическата агресия.

Е, погледнете Русия днес. Основният спор сега е дали Украйна да е по-свързана с Брюксел или с Москва, а на никой в Западна Европа не му пука особено. Комунизмът е мъртъв. Заплахата изгърмя. Аргументът за защитника се показа като абсолютна димка.

В следващите няколко години трябва да поставим въпроса: какъв е СМИСЪЛЪТ на ЕС? Нямам предвид какви ужасяващи наказания ще понесе Британия ако реши да излезе. Всички знаем паникьорските приказки, които очакваме от подобни на Ник Клег (лидерът на либерал-демократите) – „милионите“ загубени работни места, изпаряващите се чужди инвестиции, гигантски плъхове мутанти с очи като цариградско грозде: казват ни, че такива работи могат да станат ако не успеем да въведем еврото. Искам да чуя позитивни аргументи ЗА ЕС.

Защо заедно предъвкваме тази нещастна маса от независими държави? Дали говорим за обединена сила в международните търговски преговори, когато земеделските субсидии на ЕС толкова царствено се изливат върху фермерите в развиващите се страни? Трябва ли да имаме обща външна политика, когато ЕС толкова абсурдно е разделена по всички въпроси – от Фолклендите до Либия? Трябва ли да се съгласим на общи стандарти за джаджите, когато това със сигурност може да се постигне без този апарат на наднационалното право?

Може би има някаква позитивна визия за бъдещето – просто все още не я чувам. Нека ви дам един последен пример за този феномен – отмирането на стария начин на мислене, на старите навици до момент, когато те се превръщат в суеверие. Докато пишех този текст, чух зад себе си непознато позвъняване. Дрън, дрън… и млъкна. Това беше домашният телефон! Не знам за вас, но в нашата къща старите линии минаха във виртуалното небитие.

Единствените хора, които звънят са от маркетинговите агенции; всички останали ползват мобилните телефони на човека с който искат да говорят. Почвам да се чудя дали въобще има нужда от домашните телефони днес. Нуждаем ли се от фиксираните телефонни линии или може прекрасно и без тях?

Не съм сигурен, но в момента имам чувството, че ЕС е бакелитната телефонна слушалка на геополитиката на 21 век – вчерашният отговор на проблемите от завчера. Ако има положителни примери за тази подобна на пиле приготвено за печене федерация, трябва да започнем да ги чуваме сега.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8367

Posted by on дек. 23 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.