ТРОВЕНЕТО НА НАЙ-ВАЖНИЯ ЗА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО НА СОФИЯ ВОДОИЗТОЧНИК – РЕКА ИСКЪР Е ТЕРОРИЗЪМ

Скандално отравяне и замърсяване на водите на река Искър край Самоков показва докъде са стигнали неефективността на институциите и нивото на екологична култура в обществото ни.

Кратката хронология на случая започва със сигнал на сдружние „ЕКО РИЛА” за нерегламентирано извърляне на всевъзможни отпадъци, дори кофи с отработени масла (които не се разтварят в природата) върху терен определен за депониране на земни маси в непосредствена близост до река Искър край Самоков. Застрашен е животът на стотици хиляди хора.

Вследствие на сигнала , от страна на РИОСВ-София е извършена проверка, която (забележете) завършва… с констативен протокол.
 
Самият протокол накрая има няколко предписания , които не само, че не се изпълняват, но е очевидно, че се пренебрегват напълно – в нарушение на всички нормативни изисквания,  като това е видно както от предоставения от сдружението видеоматериал за загробване на боклуците в ямите до реката и за оформеното ново огромно сметище.

С две думи – след първия сигнал и ,,реакцията” на РИОСВ-София ситуацията вместо да се подобри става по-лоша:
– вместо почистване на отпадъците ( строителни, битови и т.н.) те умишлено се загробват в ямите до реката, откъдето се просмукват във водите й.
– продължава складиране на битови и строителни отпадъци на терена
– на 13 декември 2011г. ентусиастите от ЕКО РИЛА констатират и депониране на компресирани утаечни филтрати от градската пречиствателна станция – с други думи , цялата мръсотия която се филтрира от градската канализация, сега се депонира до реката и е въпрос на време тя да попадне в р. Искър !!!

От сдружението определят скандалния случай като ЕКОЛОГИЯ ПО САМОКОВСКИ .

Борците за справедливост от Самоков търсят съдействието на медиите за задълбочено разследване от което да излезе наяве истината:

– за това как от същия този терен бяха откраднати десетки хиляди куб.м. инертни
материали , а в оформените ями се загробват бокуци от цялата околия

– за това как съзнателно вече шеста година на това място се депонират всевъзможни отпадъци – извън всякакви норми и представи

– за съучастието на местната власт и контролните органи , които допускат това грандиозно сметище на брега да трови реката , а от там и язовир Искър

–  истина за това кой е разпоредил там да се изхвърлят филтратите от градската пречиствателна станция

От ЕКО РИЛА са написали писмо до медиите, част от което публикуваме:
 „Настоятелно Ви молим да съдействате за организиране на среща на въпросния терен с участието на компетентен представител от МОСВ, кмета на Столична община г-жа Фандъкова, бившият и настоящ председател на Общински съвет Самоков, бившият и настоящ кмет на Община Самоков както и съветници от Общински съвет Самоков, които да се убедят на живо в резултата от провежданата от тях политика по отношение на околната среда и водите.
Уважаеми журналисти, не знаем точно дали палежа на 10, 20 или 50 автомобила е тероризъм, но сме убедени, че изграждането на сметище на брега на реката, шест години бездействие на институциите и очевидно безцеремонно тровене на най-важния за водоснабдяването на София водоизточник – река Искър, си е чист тероризъм!
Помогнете ни да спрем това беззаконие!

Като последна надежда вече са предприети стъпки за информиране  на редица европейски институции .


Сдружение ,,Еко Рила”
гр. Самоков
www.ekorila.hit.bg
 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НОВА ИНТРИГА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: С ЛЪЖИ И КУХИ ОБЕЩАНИЯ ВЛАСТТА Е КРАТКА

КРИЯТ ЛИ СЕ ПАЛЕЖИ НА АВТОМОБИЛИ И ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ВЕРСИЯ ЕКОТЕРОРИЗЪМ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4193

Posted by on дек. 20 2011. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.