ТРИ УСЛОВИЯ, ЗА ДА НЕ СМЕ ХРАНИТЕЛНИЯТ БОКЛУКЧАРНИК НА ЕВРОСЪЮЗА

Да инвестираме в земеделие – то е бъдещето, в Арабския свят и Африка ще настане глад. Това обяви от Испания българският премиер. И е прав. Оттам насетне започват условията.

Първото е сигурност и спокойствие за земеделските производители. Да си зает в този сегмент  днес е нещо средно между земеделец и охранител. Набезите и безчинствата над реколтите са пословични. Спомнете си за брутално убития миналата година пазач на черешите в Кюстендил. Ами набезите в Омуртаг. Примерите са хиляди. Питайте някой познат или съсед. Факт е, че не знаеш кой ще обере труда ти и ще заплаши живота ти. Как се развива земеделие в този контекст? Странно е как правителството с целия си ресурс не може да опази 2 декара зеле и разни полуразрушени цехове (Бяла Слатина – 2010, Казанлък – 2011), а има претенция да опази граници, разузнавателни тайни, СРС-та…

Второто е липсата на икономически протекционизъм. Краставици с пестициди от Йордания, смилянски боб и леща от Китай, домати и картофи от Турция… Българските слънчеви плодове и зеленчуци, организирани от полумафиотски структури, се изнасят към трети страни. Не е нормално да сме хранителният боклучарник на Евросъюза.

Третото, но не по важност е  екологично земеделие без ГМО. Това е един от малкото въпроси, който е консенсуен за огромното мнозинство българи. Заслуга на общественото мнение, а не на управлението, е, че опази територията на страната свободна от ГМО. Това е богатство с потенциал за развитие.

С този министър на земеделието, който се оказа по-голяма пиараджия от патрона си, нещата в земеделието обаче едва ли ще се случат. Отговорникът по сигурността пък изпусна престъпността от контрол. Така че развитието на сектора засега ще почака.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ МЕЖДУ АВТО-УИКИЛИЙКС И КВАРТАЛНОТО КАФЕНЕ

ИЗЛИЗА ЛИ ДЪРЖАВАТА ОТ КОНТРОЛ

ДА ВЪРНЕМ ПОЛИТИКАТА В ПОЛИТИКАТА

БИСЕРИ

ТЕРОРИЗМЪТ КАТО ИЗПИТАНИЕ ЗА ТВЪРДОСТТА НА БЪДЕЩИТЕ РЕШЕНИЯ

ЗА ВАЖНИТЕ И ОЩЕ ПО-ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА…

ИСТИНСКА ИСТОРИЯ НА ИСТИНСКИ ЙОРДАНОВДЕН

АКО СИ VIP ИМАШ ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ

ЗАПОЧНАХА НИ

СТРОЕЖЪТ НА ЗАТВОР ВЪВ ВОЛУЯК БЕЗ ДЕБАТ ЩЕ ДОНЕСЕ НОВИ КОНФЛИКТИ НА ВЛАСТТА

ПРОМЯНА В СТАНДАРТА ИЛИ ЧЕРНА СТАТИСТИКА

АЛЛАХ АКБАР ВЕЧЕ И В СОФИЯ

ТАВАНЪТ НА КОМПЕТЕНТНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО СТИГА ДО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

ОТ НЕБЕТО ИДВА ХИМИЯ – СКРИТА ИСТИНА ИЛИ ЯВНА ЛЪЖА

В ДЕНЯ НА ОХРАНИТЕЛЯ* ПЪРВАНОВ СТАРТИРА НОВО ОФ

ПРАВИТЕЛСТВОТО ГУБИ ПОСОКАТА

ИЗВИНЕНИЕ ЗА ЕДНА ЗАБЛУДА

ВДИГАНЕТО НА ОСИГУРОВКИТЕ Е ПИРОН В КОВЧЕГА НА ИКОНОМИКАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3719

Posted by on мар. 5 2011. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.