ТРИМА МЪЖЕ, ТРИ ВЪЗРАСТИ. КОЙ ВИ ХАРЕСВА?

Trima majeПО-ВЪЗРАСТНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА КАЗВАТ НА СВОИТЕ НАЧАЛНИЦИ ТОВА, КОЕТО МИСЛЯТ, НО ТРЯБВА ДА ОЧАКВАТ И ПОСЛЕДСТВИЯ

Поне според резултатите от ново изследване на учените от Принстън, които са се опитали да измерят възрастовата дискриминация, една от най-тежко доказуемите форми на дискриминация на работното място.

Обект на експеримента са били 137 студенти от Принстънския университет на които е показно видео с мъж, който ще им е партньор в обикновен конкурс. Името му е Макс, той е бял, нито красив, нито грозен, носи карирана риза и казва, че от Хамилтън, Ню Джърси.

Това, което студентите не знаели е, че всъщност има три различни версии на Макс изиграни от различни от трима различни актьори на 25, 45 и 75 години.

Всеки Макс се придържа към един и същи текст с едно изключение. Когато описва себе си през половината време актьорът казва, че споделя своето състояние с роднините си (услужливият Макс), а пред другата част от времето казва, че не изпитва нужда да помага (самоизтъкващ Макс).

Студентите са попитани за мнението им за Макс. Тези, които виждат 25 или 45 годишният Макс, не правят разлика дали е услужлив или егоистичен. Но студентите, които виждат 75 годишният актьор дават на самоизтъкващия Макс силно негативни оценки.

Резултатите показали трудно уловимият предразсъдък, с който старите жени и мъже могат да се сблъскат на работното си място.

„Ако искаш да си застаряващ посивял партньор, и да казваш това, което мислиш на своя началник, е ОК, но трябва да очакваш последствия.“, казва проф. Сюзън Фикс, която е ръководител на изследването заедно с доктор Майкъл Норт.

Възрастовата дискриминация на работното място винаги е била много трудна за улавяне за разлика от расовата и сексуална такава. Черните и жените имат дълга история на понижено заплащане, която изследователи могат да изчислят чрез разликата в заплатите. Математиката не върши работа, когато става въпрос за възрастните служители. Те могат да са несправедливо понижени и същевременно да получават повече от техни по-млади колеги.

Съществува известно съмнение дали подобна дискриминация съществува. Според статистиката на Бюрото по труда, когато стар човек е уволнен обикновено му отнема от два до шест месеца по-дълго да си намери нова работа, отколкото на по-младите работници. А на новата работа му плащат значително по-малко.

По време на скорошната рецесия много безработни възрастни хора разказват една и съща история. Изпращат CV-то и им се обаждат за интервю, но когато отидат и потенциалните работодатели видят побелялата им коса срещата приключва.

Да се чувстваш дискриминиран е едно нещо, а да го докажеш друго. „Много е трудно да го установиш“, казва проф. Дейвид Нюмарк от Калифорнийския университет.

Печеленето на дела за възрастова дискриминация в САЩ става по-трудно след 2009 година, след произнасянето на присъда от Върховният съд по един подобен случай. Преди това, служителят трябваше да покаже, че възрастта е фактор допринесъл за уволнението.  Сега, той трябва да покаже, че възрастта е определящия фактор довел до уволнение, което е много по-тежък стандарт.

Възрастното поколение, тези родени между 1946 и 1964 година, се смятат за най-бързо развиващият се сегмент на дискриминация на работното място. През 2012 година, близо 23 хил. души са подали оплаквания към Федералната комисия за равни възможности. За сравнение през 1997 са били близо 16 хил. Това е 23 % от всички индивидуални жалби през 2012, спрямо 19 % през 1997. Същевременно делът на хората, страдащи от расова дискриминация пада на 33 от 36 %, а сексуалната се запазва устойчиво на 30 %.

С нарастването на възрастовата дискриминация оплакванията се увеличават, а все повече  учени се заемат с проекти, които по-добре да я улавят.

Майкъл Уайнрип, Ню Йорк Таймс (22 юли 2013)

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6758

Posted by on юли 23 2013. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.