ТРАЙБАЛИЗМЪТ ЛИ Е БЪДЕЩЕТО?

Патрик Бюкянън е роден на 2 ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски палеоконсерватори. Старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. Бюканън е изолационист по отношение на американската външна политика и е за строги мерки по отношение на емиграцията.
 
 

Това е много далечна страна за която знаем твърде малко, казъл Невил Чембърлейн през 1938 година, когато отказал Великобритания да влезе във война с Адолф Хитлер заради претенциите му към Судетите. Всъщност Чембърлейн не е знаел почти нищо за Чехословакия, в границите на която, след решенията на Парижкия мирен договор от 1919 година, живеят 7 млн. чехи, доминиращи над 3.25 млн. германци, 2.5 млн. словаци, 800 хил. унгарци, 500 хил. русини и 150 хил. поляци, всички дадени за разпореждане на Прага без съгласието им. 
Чехословакия е изкуствено създадена нация,  границите й са нарисувани от Съюзническите картографи (mapmakers), за да компенсират чехите, които въстават срещу Хабсбургаската империя и помагат да бъде свален Кайзера.

Светът днес прилича на Чехословакия през 1938, само че далеч в повече.

 В този млад век, Америка отиде да воюва в Афганистан, Ирак, Либия и Пакистан. В крайна сметка, при всички четири войни, открихме, още преди да се гмурнем в тях, че не знаем нищо за обърканата сложност в тези страни. В Афганистан, на юг и изток доминират пущуните, хазарите в централните планини и узбеки и таджики на север. В Ирак има араби, кюрди, сунити, шиите, туркмени и християни. Либия, скълъпена от парчетата на бившите Отомански провинции – Триполитания и Киренайка, е дом за 30 основни племена, най-големите от които са Варфала и Маргхарха.


Преди няколко години проф. Джери Мюлер написа във Форин афеърс, че Първата и Втората световна война са причинени от етнонационалните европейски борби за създаване на нации, в които тяхното собствено племе да управлява и тяхната собствена култура да стане доминантна. Само след като това се случи през 1945 година, след огромно кръвопролитие, мирът в Европа настъпи. Мюлер предсказа, че етнонационалните войни на Европа ще се изимитират в Третия свят, когато племената въстанат срещу чуждите управници и неестествените граници наложени им от европейските империалисти.

Днес Мордекай Кедар от Центъра за изследване на Близкия изток и исляма в Университета на Бар-Илан подвърждава същото. Той смята, че фундаменталният проблем с който се характеризират страните от Близкия изток е, че те нямат легитмност в очите на своите граждани, защото техните граници са начертани от европейските колониални интереси.

Великобритания създаде границите на Бангладеш, Пакистан Афганистан, Иран, Ирак, Йордания, Израел, Египет, Судан, Йемен, ОАЕ, Бахрейн, Кувейт, Катар, Оман и Саудистка Арабия. Франция участва в граничното очертаване на Мароко, Алжир, Тунис, Сирия и Ливан. Италия носи отговорността за границите на Либия. В тези граници има етнически, религиозни, деноминационни и племенни групи, които през цялата история, често не са могли да живеят мирно помежду си.

Сред етническите групи са араби, кюрди, туркмени, персийци, бербери, нубийци, адиги (западни черкези), арменци и гърци. Религиозните групи включват мюсюлмани, християни, друзи, алавити, бахайци, ахмадиси, язидиси, сабини, мандини, зороастрийци и евреи. Деноминациите включват сунити, шиите, суфи, католици, протестанти и православни. А има и стотици племена, малки и големи, в пустини, селски райони и градове.


За да се счита една държава за легитимна за повечето й граждани, пише Кедар, тя трябва да обединява техните национални, колективни, исторически и може би религиозни желания”.  Само Израел и малките държави от Персийския залив отговарят на тези стандарти и могат да се нарекат легитимни в очите на хората си. Според Кедар решението е: арабските страни да рухнат и да се разпаднат на малки естествени държава управлявани от хомогенни групи. Идеята на Кедар обаче е валидна и отвъд Близкия изток.

Вече четем за междуобщностно насилие в Брегът на слоновата кост, масово клане с 1000 убити. Не е ли това междуплеменна война, каквато сме виждали между Йоруба и Ибо в Нигерия, Кикую и Луо в Кения, Машона и Матабеле в Зимбабве, Туци и Хуту в Руанда и Бурунди?
В Перу и Боливия, етнически политици искат преразпределение на националното богатство, в което местното население да получи дялове съизмерими с преобладаващия им брой.

Трайбализмът изведнъж изглежда, че започва да господства над глобализма.

Транснационалните институци, създадени да сближат света – МВФ, Световната банка, ООН, ЕС, НАТО, СТО, Г-8, Протоколът от Киото, преживяват тежки времена.

Изкуствените държави се разпадат. Судан се разделя по примера на Етиопия. Йемен ли е следащият? Джо Байдън спори, че Ирак ще се разпадне, което най-вероятно ще се случи след като американците си тръгнат.


Китай, с енергичните си действия срещу тибетците и уйгурите, показва, че се страхува от силата на етнонационализма. Саудитска арабия изпраща войски, за да помогне на сунитската монархия на Бахрей, които да сразят надигащото се шиитско мнозинство, което е свидетелство за тяхното виждане за арабския свят – ние-срещу-тях.

Естествено е хората да са привличани от силният кон, не от слабият, казва Осама Бин Ладен. Докато демокрацията е жадувана от хората в Третия свят, това често е защото демокрацията предлага сигурен път към властта за етнонационалните мнозинства, към които те принадлежат.

Ако Мюлер и Кедар се окажат прави в техните оценки за вечния зов на трайбализма, американският модел на идеалното общество (колкото по-разнообразно – религиозно, етнически, културно и расово, толкова по-добро) може, меко казано, да се окаже един рисков експеримент.

Текстът е публикуван блога на автора

Превод: Калоян Методиев


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ВЪПРОСЪТ ЗА ОТНОШЕНИЯТА НА ТУРЦИЯ С ГЪРЦИЯ- Ирина СВИСТУНОВА

ТОМО БОРИСОВ: ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА – НАРОДЪТ ОБЕДНЯВА

СЛЕД КАДАФИ: ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДЖИХАДИСТИ? – Уалид ФАРЕС

ИТАЛИЯ СПЕЧЕЛИ 10 ГОДИШНА БИТКА ЗА РАЗПЯТИЯТА В КЛАСНИТЕ СТАИ

ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ -Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3817

Posted by on апр. 14 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.